Οι πέντε δράσεις για την επόμενη ημέρα της φονικής πυρκαγιάς

Σε εφαρμογή μπαίνουν άμεσα τα πέντε σημεία δράσης στα οποία κατέληξε το υπουργικό συμβούλιο μετά την πολύωρη συνεδρίαση του, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε εφαρμογή μπαίνουν άμεσα τα πέντε σημεία δράσης στα οποία κατέληξε το υπουργικό συμβούλιο μετά την πολύωρη συνεδρίαση του, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Επί τάπητος τέθηκαν οι αδυναμίες και οι παθογένειες από την πλευρά της Πολιτείας – όλα τα προηγούμενα χρόνια – και οι στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν στον οικιστικό ιστό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπό το πρίσμα αυτό «με ευθύνη του υπουργείου Περιβάλλοντος δημιουργείται εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης οικιστικών στρεβλώσεων». Αρχικά θα καταγραφούν όλα τα προβλήματα και οι ιδιαιτερότητες των περιοχών, και ακολούθως θα σχεδιαστεί ακόμα και από την αρχή – όπου κριθεί αναγκαίο – ο τρόπος δόμησης, ώστε να μην ξαναβιώσει η χώρα ανάλογες τραγωδίες όπως αυτή στο Μάτι, εξηγούσαν.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βρέθηκε και ο τρόπος λειτουργίας της γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στον εκσυγχρονισμό της, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες αλλά και την ευρωπαϊκή εμπειρία, ώστε τα σχέδια αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών να ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες, όπως αυτές διαμορφώνονται και επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή.

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να επεκταθούν άμεσα και για το υπόλοιπο καλοκαίρι, οι μεικτές περιπολίες (αστυνομία, πυροσβεστική, στρατός) οι οποίες λειτουργούν ήδη στο Μάτι και φαίνεται να αποδίδουν.

Επίσης, αποφασίστηκε «η τάχιστη υλοποίηση των μέτρων ανακούφισης τα οποία ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, ώστε να ωφεληθούν άμεσα οι συμπολίτες μας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, χωρίς να απαιτούνται δεκάδες δικαιολογητικά για τους δικαιούχους».

Τέλος, αποφασίστηκε να υπάρξει σαφές σχέδιο αναφορικά με τον ειδικό λογαριασμό που σύστησε η κυβέρνηση στην ΤτΕ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση προσανατολίζεται και στην εκπόνηση σχεδίου, ώστε μέρος των χρημάτων που θα συγκεντρωθούν να αξιοποιηθούν και στις οικιστικές παρεμβάσεις που θα γίνουν στην περιοχή.

«Τίποτα δεν θα χτιστεί όπως ήταν, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε σύγκρουση» σημείωναν χαρακτηριστικά οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί