Έλληνες ευρωβουλευτές: Να εξαντληθούν ολες οι δυνατότητες βοήθειας των πυρόπληκτων

Την άμεση λήψη μέτρων και την εξάντληση κάθε δυνατότητας για ευρωπαϊκή βοήθεια προς τους πυρόπληκτους της Αν. Αττικής ζητούν οι έλληνες ευρωβουλευτές με επείγουσες ερωτήσεις τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

O ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. στην ερώτησή του ζητά την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης καθώς και όλων των διαθέσιμων μέσων της ΕΕ για την αποκατάσταση των ζημιών, τόσο στις δημόσιες υποδομές, όσο και στις ιδιωτικές κατοικίες.

Για την αποφυγή νέων φυσικών καταστροφών το χειμώνα, ο κ. Ανδρουλάκης θέτει και το θέμα της επείγουσας χρηματοδότησης αντιπλημμυρικών έργων στις περιοχές που κάηκαν.

Ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) Νίκος Χουντής  ζητά από την Κομισιόν άμεσα μέτρα για  την έμπρακτη στήριξη και έκφραση αλληλεγγύης στους πληγέντες και να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που προσφέρει η ευρωπαϊκή νομοθεσία προκειμένου να βοηθηθούν οι πληγέντες και οι περιοχές.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Σωτήρης Ζαριανόπουλος ζητούν επείγουσα λήψη  μέτρων στήριξης και αποκατάσταση των υποδομών στις περιοχές που επλήγησαν.
Ρωτούν επίσης αν η Επιτροπή θα άρει τις αυστηρές προϋποθέσεις (απαιτούνται ζημίες  τουλάχιστον στο 1,5% του ΑΕΠ της περιφέρειας) που θέτει ο Κανονισμός για το λεγόμενο «Ταμείο Αλληλεγγύης» της ΕΕ».

Ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης ζητά από την Κομισιόν να μάθει με ποια μέτρα θα κάνει πράξη την αλληλεγγύη μέσω του μηχανισμού ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας και με ποιο τρόπο σκοπεύει να επιταχύνει την υλοποίηση του προγράμματος rescEU, ώστε η αποκατάσταση των ζημιών να μπορεί να καλύπτεται από ίδιους, επιχειρησιακούς πόρους της ΕΕ.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ ζήτησε τη λήψη μέτρων και πρωτοβουλιών, λαμβάνοντας υπόψιν τα οικονομικά προβλήματα της χώρας και το τεράστιο μέγεθος της τραγωδίας και των καταστροφών.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί