Η πρώτη περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας στην Ασία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας θα επιδιώξει σήμερα στην Ιαπωνία να προωθήσει την ενισχυμένη διεθνή συνεργασία, κατά την έναρξη της πρώτης περιοδείας του στην Ασία αφότου ανέλαβε επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας νωρίτερα φέτος.

Σε δηλώσεις του στο Βερολίνο πριν επιβιβαστεί στην πτήση προς το Τόκιο, ο Μάας σημείωσε πως «οι στενές εταιρικές σχέσεις με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα έχουν καταστεί ακόμη πιο σημαντικές για τη Γερμανία», εν μέσω μιας «ταραχώδους εποχής στο διεθνές πολιτικό σκηνικό».

Ο γερμανός ΥΠΕΞ θα έχει συναντήσεις με τον ιάπωνα ομόλογό του Τάρο Κόνο και με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

Μετά την Ιαπωνία, ο Μάας θα μεταβεί στη Νότια Κορέα, όπου στις επαφές που θα έχει το κυρίαρχο ζήτημα αναμένεται να είναι η επαναπροσέγγιση με τη Βόρεια Κορέα.

Η Ιαπωνία θεωρείται ο στενότερος εταίρος της Γερμανίας στην Ασία. Οι δύο χώρες είναι μέλη της Ομάδας των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του πλανήτη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε πρόσφατα μια σημαντική συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών με την Ιαπωνία, με τις Βρυξέλλες να αναγγέλλουν τη δημιουργία του μεγαλύτερου χώρου ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύθηκε από πολλούς παρατηρητές ως αντίβαρο στη μονομερή προσέγγιση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά το εμπόριο: η Ουάσινγκτον επέβαλε πρόσθετους τελωνειακούς δασμούς σε εισαγόμενα αγαθά από την ΕΕ, την Κίνα και την Ιαπωνία.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί