Το πρώτο τεστ αίματος που ανιχνεύει το μελάνωμα

Σε μια αρκετά σημαντική ανακάλυψη για την αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος προχώρησαν Αυστραλοί επιστήμονες, οι οποίοι ανέπτυξαν το πρώτο τεστ αίματος που, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να ανιχνεύσει το μελάνωμα στα πρώιμα στάδια του.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, οι πρώτες δοκιμές σε 209 ανθρώπους έδειξαν ότι η πρώτη του είδους εξέταση αίματος ήταν ικανή να διαγνώσει το μελάνωμα στα αρχικά του στάδια σε ποσοστό 81,5% των περιπτώσεων.

Το επόμενο βήματα για τους επιστήμονες του πανεπιστημίου Edith Cowan είναι να διεξάγουν χημικές αναλύσεις ώστε να αξιολογήσουν τα ευρήματά τους, με την ελπίδα ότι η εξέταση αίματος θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη μέσα σε διάστημα τριών έως πέντε ετών.

Ο καθηγητής Μελ Ζίμαν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου για το μελάνωμα, δήλωσε ότι η εξέταση αυτή θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές, καθώς μπορεί να δώσει πιο ακριβή διάγνωση για το μελάνωμα όταν αυτό βρίσκεται στην αρχή, κάτι που δεν μπορεί να δει εύκολα γυμνό μάτι, ειδικά αν είναι μικρό.

Το μελάνωμα είναι ο τέταρτος πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου στην Αυστραλία και ευθύνεται για τον θάνατο περίπου 1.500 ανθρώπων κάθε χρόνο. Μόνο το 2017 διαγνώστηκαν 14.000 περιπτώσεις ασθενών.

Μέχρι τώρα οι γιατροί για να το εντοπίσουν ελέγχουν το δέρμα του ασθενή για τυχόν αλλαγές σε υπάρχοντες σπίλους και σημεία του δέρματος.

Το νέο αυτό τεστ αίματος ανιχνεύει 10 συνδυασμούς αντισωμάτων πρωτεΐνης που παράγει το σώμα ως αντίδραση στο μελάνωμα.

Η επιστημονική κοινότητα πάντως υποδέχθηκε την πολλά υποσχόμενη αυτή εξέταση με αρκετές επιφυλάξεις. Η επικεφαλής του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Αυστραλίας, Σάντσια Αράντα, σχολίασε ότι παρόλο που αποτελεί ενδιαφέρουσα πρόοδο, οι Αυστραλοί πρέπει να συνεχίσουν να ελέγχουν το δέρμα τους.

Αντίστοιχα, ο καθηγητής Δερματολογίας στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης Ρόντνεϊ Σινκλέρ τόνισε ότι το τεστ δεν είναι 100% ακριβές.

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί