Λύθηκε το μυστήριο της γρανιτένιας σαρκοφάγου που βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια (Βίντεο)

Σε ιερέα ανήκει η τεράστια αρχαία γρανιτένια σαρκοφάγος που ανακαλύφθηκε στην Αλεξάνδρεια, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Μουστάφα Ουαζίρι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τάφος χρονολογείται από το 4.000 ή το 3.000 π.Χ. και θα ανοιχτεί από τους αρχαιολόγους το επόμενο διάστημα.

Σημειώνεται πως το φέρετρο από γρανίτη είχε μήκος 185 εκατοστών και ήταν θαμμένο περίπου πέντε μέτρα μέσα στη γη μαζί με μία αλαβάστρινη προτομή άνδρα, χωρίς διακριτά χαρακτηριστικά.

http 2F2Fcdn.cnn.com2Fcnnnext2Fdam2Fassets2F180712102237 alexandria excavation

Όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο Αρχαιοτήτων Αιγύπτου, οι νέοι αρχαιολογικοί θησαυροί ανακαλύφθηκαν την 1η Ιουλίου σε ένα εργοτάξιο, κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής επιθεώρησης ρουτίνας από κυβερνητικό κλιμάκιο.

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, ο αρχαιολογικός χώρος χρονολογείται από την περίοδο της Δυναστείας των Πτολεμαίων, μεταξύ 305 και 30 π.Χ.

Η ανακάλυψη αρχαίων ελληνικών και ρωμαϊκών αντικειμένων στην Αλεξάνδρεια, την πόλη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος το 331 π.Χ, κάθε άλλο παρά σπάνια είναι.

Ωστόσο, το μη σύνηθες στην περίπτωση της νέας αυτής αρχαιολογικής ανακάλυψης είναι πως, σε αντίθεση με άλλους αιγυπτιακούς τάφους που έχουν παραβιαστεί και λεηλατηθεί, η συγκεκριμένη σαρκοφάγος ηλικίας 2.000 και πλέον χρόνων παρέμενε άθικτη και ασύλητη.

Σύμφωνα με τον δρα. Αϊμάν Ασμάουι, επικεφαλής της Εφορείας Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, το κονίαμα ανάμεσα στο καπάκι και το κύριο σώμα της σαρκοφάγου υποδεικνύει πως δεν έχει ανοιχτεί.

CNN Greece

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί