Κράσι: Να σταματήσουν τα σχέδια του δήμου για αποχαρακτηρισμό του μνημειακού πλατάνου

Άνθρωποι των Γραμμάτων, αλλά και κάτοικοι της περιοχής, παίρνουν την πρωτοβουλία για τη σωτηρία του ιστορικού πλατάνου στο Κράσι, καταγγέλλοντας το δήμο Χερσονήσου ότι προωθεί τον αποχαρακτηρισμό του από μνημείο, με στόχο το κέρδος κάποιων.

Δείτε αναλυτικά την επιστολή τους προς την Υπουργό Πολιτισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου, τον Αν. Υπουργό Eνέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Σωκράτη Φάμελλο και την Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος τηςΒουλής, κ.Κατερίνα Ιγγλέζη:

Παρά το γεγονός ότι τα Μνημειακά Δέντρα σε ολόκληρη την Ευρώπη αποτελούν πολύτιμο, οικολογικό, ιστορικό, πολιτισμικό κεφάλαιο, μέγιστη κληρονομιά και παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές, και ως εκ τούτου η προστασία και η διάσωσή τους είναι μονόδρομος, η κακοποίηση της Φύσης,στη χώρα μας που αποτελεί κιβωτό βιοποικιλότητας, είναι καθημερινό φαινόμενο .

Ο λόγος για τον υπέρ-αιωνόβιο πλάτανο που δεσπόζει στην κεντρική πλατεία του ιστορικού οικισμού Κράσι , (Ν.Ηρακλείου, Δήμος Χερσονήσου Ν.Ηρακλείου) και σύμφωνα με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη) που εκπονήθηκε ( Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΠΕΡ. ΚΡΗΤΗΣ -Δ/ΝΣΗΔΑΣΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ2007 ),αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα και επβλητικότερα δέντρα εντός κατοικημένης ζώνης στην Ανατολική Κρήτη.

Ο πλάτανος μετά από καθολική κινητοποίηση κατοίκων, ευαισθητοποιημένων πολιτών και πολιτιστικών φορέων ανακηρύχθηκε βάσει του Συντάγματος και των Διεθνών

Συμβάσεων που προστατεύουν το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης , με Προεδρικό Διάταγμα ΦΕΚ χαρακτηρισμού 29/9/2011

Σήμερα δυστυχώς και παρά τον χαρακτηρισμό του δέντρου ως Μνημειακό ο Δήμος Χερσονήσου, , εξακολουθεί να το αντιμετωπίζει ως κερδοφόροπροϊόν και όχι ως πολιτιστικό αγαθό που ανήκει στο κοινωνικό σύνολο και ως εκ τούτου δεν έχει ιδιοκτήτες. Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του ο Δήμος Χερσονήσου προχώρησε σε αίτημα προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, στρεφόμενος κατά της απόφασης της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων ΚρήτηςτουΥπουργείου Πολιτισμού, ζητώνταςτον αποχαρακτηρισμό του δέντρο προκειμένου να αποτραπεί η μείωση του μισθώματος της πλατείας, από ιδιώτη επιχειρηματία, ο οποίος προβάλλει ενστάσεις για την τήρηση των μέτρων προστασίας που επιβάλλει ο χαρακτηρισμός του δένδρου ωςΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ.

Μαζί με τις παρακείμενες θολωτές δεξαμενές ( Διατηρητέο Μνημείο με την αρ.ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ562/26393 αποφ,του Υπουργείου Πολιτισμού ) ο μνημειακός πλάτανος αποτελεί ένα μοναδικό πολιτιστικό –αγροτικό τοπίο που έχει πολλά να «διηγηθεί» στις μελλοντικές γενιές .Γενέθλιος τόπος της λόγιας οικογένειας Αλεξίου ,της Έλλης της Γαλάτειας και προσφιλής τόπος παραθερισμού της κρητικής διανόησης κατά τον Μεσοπόλεμο, Καζαντζάκης ,Βάρναλης ,Αυγέρης Στεφανίδηςκαι άλλων επώνυμων και ανώνυμων που συγκρότησαν μια μοναδική λογοτεχνική συντροφιά που άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη της στον χώρο και τον χρόνο.

Στα ίχνη της πολιτιστικής ταυτότηας της περιοχής και οι εκδηλώσεις που συνεχίζουν μέχρι σήμερα με την συμβολική επωνυμία « Πλατάνια» με στόχο την καλλιέργεια μιας άλλης ηθικής για το περιβάλλον και την αειφορία που επιτρέπει την αρμονική συνύπαρξη φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος .

Η ακύρωση ή αναστολή του Προεδρικού Διατάγματος θα σημάνει αφενός την κακοποίηση και ενδεχόμενη καταστροφή του δένδρου και αφετέρου την μετατροπή ενός μοναδικού πολιτιστικού αγαθού, σε αντικείμενο άγριου οικονομικού ανταγωνισμού και υποβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου με την αύξηση των τραπεζοκαθισμάτων εντός της πλατείας του ιστορικού οικισμού Κράσι.,αποξενώνοντας με τον τρόπο αυτό τους ανθρώπους από το κατ΄ εξοχήν σύμβολο σύγκλισης της κοινότητας .δηλαδή τον υπεραιωνόβιο πλάτανο .

Γνωστοποιούμε επίσης ότι στην προσπάθειά μας να αποτρέψουμε την περαιτέρω κακοποίηση του δέντρου με τηναναστολή ή ακύρωση των περιβαλλοντικών όρων προχωρήσαμε σε δημόσιο ψήφισμα καλώντας όλους τους ευαίσθητους ενεργούς πολίτες να συμμετέχουν με τη ψήφο τους στην κοινή προσπάθεια για τη προστασία του δέντρου από την κερδοσκοπία Άλλωστε το δικαίωμα του πολίτη για το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας .Στην παρακάτω ηλεκτρονική Δ/νση θα ενημερωθείτε για την πρωτοβουλία αυτή https://secure.avaaz.org/el/petition/Pros_tin_Ypoyrgo_Politismoy_k_Lydia_Koniordoy_ton_an_Ypoyrgo_YPEHODE_k_Prostasia_Yperaionovioy_PlatanoyMnimeioy_tis_Fysi/

Μέχρι στιγμής έχουμε συλλέξει 750 υπογραφές και συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για το αυτονόητο σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 18 ,19 ,21, 22 του Ν.16/50 . «Για την Προστασία του Περιβάλλοντος» ( ΦΕΚ 160 Α)οι οποίες είναι στην διάθεσή σας .

Με την πεποίθηση ότι οι ενέργειες σας για την σωτηρία του Μνημειακού πλάτανου από την αδηφαγία των κερδοσκόπων θα είναι άμεσες σας καλούμε να στηρίξετε το αίτημα μας υπερασπιζόμενοι την Φύση την Ιστορία τον Πολιτισμό .

Με εκτίμηση

Ντίνα Ταμουτσέλη Δρ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αρχιτέκτων Τοπίου ΜPhil,, Επίκουρη Καθηγήτρια Α.Π.Θ περιβαλλοντολόγος

Γιώργος Στασινάκης ,πρεσβευτής Ελληνισμού

ΠρόεδροςΔιεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν.Καζαντζάκη”

Γιούλη Ιεραπετριτάκη ,ιστορικός –αρχαιολόγος

Ελευθέριος Στεργιανόπουλος Δασολόγος Α.Π.Θ

Ισμήνη Καλλέργη,κάτοικος .

Μαρίνα Κρανιωτάκη κάτοικος

 

Δείτε ακόμη:

Ο πλάτανος 2.400 ετών του Καζαντζάκη και του Βάρναλη, στο Κράσι, κηρυγμένο μνημείο της φύσης, έγινε ταβέρνα… (φωτο)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί