«Αθωώνονται» τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι το τυρί και το βούτυρο με πολλά λιπαρά δεν βλάπτουν την υγεία όσο πιστεύουμε, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ειδικών του Κέντρου Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας (UTHealth).

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, δεν διαπίστωσε σημαντική σύνδεση μεταξύ των λιπαρών των γαλακτοκομικών και της αύξησης αύξησης θνησιμότητας εξαιτίας καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού.

Στην πραγματικότητα, ορισμένοι τύποι λιπαρών των γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ενός σοβαρού εγκεφαλικού επεισοδίου, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματά μας ενισχύουν τα ολοένα και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, αντίθετα με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας ή θνησιμότητας από όλα τα αίτια στα πιο ηλικιωμένα άτομα. Μάλιστα τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ένα λιπαρό οξύ που περιέχεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια και κυρίως από εγκεφαλικό επεισόδιο» ανέφερε η Μάρτσια Οτο, συγγραφέας της νέας μελέτης, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιδημιολογίας, Ανθρώπινης Γενετικής και Επιστημών του Περιβάλλοντος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του UTHealth.

Η νέα μελέτη αξιολόγησε τον τρόπο με τον οποίο τα λιπαρά οξέα που περιέχονται στο λίπος των γαλακτοκομικών σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις και θνησιμότητα σε διάστημα 22 ετών. Αυτή η μεθοδολογία μέτρησης, έδωσε στους ερευνητές τη δυνατότητα να εξαγάγουν αξιόπιστα συμπεράσματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη επίδραση των λιπαρών από τα γαλακτοκομικά στην υγεία της καρδιάς και στο προσδόκιμο ζωής.

tvxs.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί