Ράμα: Είμαστε κοντά σε συμφωνία με την Ελλάδα – Χαν: Λυπάμαι που παρεξηγήθηκαν τα λεγόμενά μου

Την απόλυτη βεβαιότητά του ότι τα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας θα επιλυθούν εξέφρασε ο Αλβανός πρωθυπουργός, ‘Εντι Ράμα, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση Επίτροπο Γιοχάνες Χαν, σε συνέχεια της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με ΕΕ – Αλβανίας και την σχετική προετοιμασία.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες με την Ελλάδα, ο Ράμα είπε ότι έχει γίνει «καλή πρόοδος» σε όλα τα ζητήματα, τα οποία αφορούν ιστορία 70 ετών. Όπως είπε πρόκειται για «δύσκολα ζητήματα», από τον νόμο περί εμπολέμου ως την οριοθέτηση της ΑΟΖ – ζητήματα που και οι δύο πλευρές τα αντιμετωπίζουν με ανοιχτό πνεύμα και με βούληση να τα επιλύσουν.

«Είμαι βέβαιος 100%, ότι όταν επιλυθούν αυτά τα θέματα, όποιος σήμερα μας κατηγορεί για προδοσία θα ντροπιαστεί από την κοινή γνώμη», ανέφερε ο Έντι Ράμα.
Σημείωσε, τέλος, πως όταν και στην Αλβανία και στην Ελλάδα κάποιοι κάνουν λόγο για «προδότες», σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές εργάζονται για να βρουν λύσεις προς το καλύτερο συμφέρον των χωρών τους και των λαών τους.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Χαν ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επισκεφθεί τα Τίρανα την προσεχή Τρίτη, οπότε θα έχει συνομιλίες με τον πολιτικό κόσμο της χώρας, και θα στείλει το μήνυμα ότι η Αλβανία οφείλει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, το Κράτος Δικαίου, την αντιμετώπιση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και του ζητήματος των Αλβανών που έχουν ζητήσει άσυλο στην ΕΕ, πριν από την έναρξη διαπραγματεύσεων επί των 35 διαπραγματευτικών κεφαλαίων.

Χαν – Λυπάμαι που παρεξηγήθηκαν τα λεγόμενά μου

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν επανήλθε στοθέμα των συνόρων και τον σάλο που ξεσήκωσε η αμφίσημη δήλωσή του για τα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας. Όπως τόνισε ο Επίτροπος: «Λυπάμαι που τα λόγια μου παρεξηγήθηκαν, γιατί είχε απλώς να κάνει με αποσαφήνιση της συνοριογραμμής και τίποτα παραπάνω. Δεν πιστεύω ότι είναι τόσο σημαντικό αυτό και είμαι σίγουρος ότι σε μερικές εβδομάδες όλα αυτά θα έχουν διευθετηθεί».

Δείτε: Δήλωση – “βόμβα” του Χαν για “αλλαγή των συνόρων Ελλάδας – Αλβανίας”

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι δύο άνδρες μετά τη συνάντησή τους στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να ξεκινήσει το προπαρασκευαστικό έργο προς την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία, ως τον Ιούνιο του 2019, ο κ. Χαν επανέλαβε ότι η επίλυση διμερών διαφορών με γειτονικές χώρες είναι προϋπόθεση, για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

Όπως είπε: «Η ΕΕ δεν θα δεχτεί κανένα νέο κράτος-μέλος που έχει εκκρεμείς διαμάχες με γειτονικές χώρες» και ανέφερε ως παράδειγμα την ΠΓΔΜ που έλυσε διμερείς διαφορές με την Βουλγαρία και με την Ελλάδα. «Στο ίδιο πνεύμα, η Αλβανία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και αυτό είναι κάτι που γίνεται σε διμερές επίπεδο και στο οποίο η Επιτροπή δεν έχει ρόλο διαμεσολαβητή», πρόσθεσε ο Επίτροπος Διεύρυνσης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί