Το “θησαυροφυλάκιο” του… Σκρουτζ της Λότζια και το επικείμενο αυτογκόλ!

Ο καυγάς στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου, με αφορμή τα οικονομικά της Λότζια, έχει αφορμές και αφετηρίες για το πώς καθένας αντιλαμβάνεται το ρόλο του στην πολιτική: δεν είναι δυνατό μια δημοτική αρχή να επαίρεται ότι έχει μεγάλο αποθεματικό, σα να είναι τράπεζα ή μπακάλικο της δεκαετίας του ΄50! Ένας δήμος δε μαζεύει στην “μπάνκα”, αλλά διοχετεύει για τη λύση προβλημάτων, το όφελος της κοινωνίας και την ανάπτυξη του τόπου.

Όλα ξεκίνησαν, βέβαια, γιατί και η σημερινή δημοτική αρχή- έχοντας συμπληρώσει πλέον μια ολόκληρη τετραετία στο τιμόνι της πόλης, γεγονός που θα σήμαινε, με τον παλιό νόμο, στη λήξη της θητείας της- τα ρίχνει στους προηγούμενους! Συσσωρευμένα χρέη από ανείσπρακτες οφειλές, που φτάνουν τα 94,5 εκατομμύρια ευρώ και ¨ανήκουν” κατά 90% στη δημοτική περίοδο Κουράκη, είπε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Καραντινός. Και χαρακτήρισε τη συσσώρευση αυτών των χρεών ως “βραδυφλεγή βόμβα”.

Κι εκεί, βέβαια, προκλήθηκε η σφοδρή αντίδραση του παρόντος, πρώην δημάρχου, Γιάννη Κουράκη, που επιτέθηκε στον Γ. Καραντινό λέγοντας ότι διαστρεβλώνει τα στοιχεία για να καταλήξει σε ψεύτικες διαπιστώσεις. Όπως είπε, δεν μπορεί η σημερινή δημοτική αρχή να επικαλείται διαρκώς το παρελθόν, έχοντας συμπληρώσει ήδη την τετραετία!  “Καλά που δεν κάνατε αναδρομή από συστάσεως του δήμου Ηρακλείου για να δικαιολογηθείτε”, είπε ο κ. Κουράκης στον κ. Καραντινό, λέγοντας πως είναι ντροπή να επικαλείται τέτοια στοιχεία, όταν γνωρίζει πως από τις οφειλές αυτές το 60% ήταν από πρόστιμα αυθαιρέτων, που διεκδικεί το κράτος και όχι ο δήμος.

“Κάναμε παρεμβάσεις ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ στα πολεοδομικά, με διανοίξεις δρόμων και άλλα έργα”, είπε. ¨Και ναι, δεν κυνηγήσαμε με το μαχαίρι στο λαιμό τους δημότες που είχαν οφειλές στα πολεοδομικά γιατί έχουμε κοινωνικές ευαισθησίες. Δεν είμαστε ίδιοι, δε θέλαμε να ποινικοποιούμε τη θέση του πολίτη, έχουμε κοινωνικές ευαισθησίες. Εμείς κάναμε ό,τι έπρεπε για το σχέδιο πόλης”.

Και για την “βραδυφλεγή βόμβα” απάντησε ότι αυτή είναι η λογική της σημερινής δημοτικής αρχής και του αντιδημάρχου Οικονομικών, που σε ρόλο “Σκρουτζ”, θεωρεί ότι ο δήμος θα πρέπει να μαζεύει λεφτά στα ταμεία του, έχοντας αποθεματικό 44,5 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν είναι όμως η δουλειά του δήμου να κάνει “μασούρι”, αλλά να διοχετεύει τα χρήματα στην κοινωνία, με έργα και παρεμβάσεις. “Αυτό το αποθεματικό είναι η βραδυφλεγής βόμβα”, είπε ο κ. Κουράκης. “Γιατί ο δήμος Ηρακλείου θα κινδυνεύσει με μείωση των ΚΑΠ από το κεντρικό κράτος, καθώς έχει τέτοιο αποθεματικό. Και αυτό θα είναι αυτογκόλ”!

Κοινώς, η “μπάνκα” της Λότζια κινδυνεύει να τιναχτεί στο αέρα!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί