Τί λένε οι επιστήμονες για τον καρχαρία που εμφανίστηκε σε ακτή της Κρήτης – Πώς λέγεται και γιατί έπρεπε να μείνουν μακριά του

Με περισσότερες από 100.000 προβολές και εκατοντάδες σχόλια πολιτών, το βίντεο με τον καρχαρία που εμφανίστηκε στην παραλία “Άπτερα” στα Χανιά, έχει προκαλέσει τεράστια έκπληξη αλλά και ανησυχία στους Χανιώτες.

Δείτε: Κρήτη: Μικρός καρχαρίας βγήκε στην ακτή! (βίντεο)

Αναζητώντας απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα για την ταυτότητα του τρομερού ψαριού, το zarpanews.gr επικοινώνησε με την καθηγήτρια ιχθυολογίας στο τμήμα βιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Περσεφόνη Μεγαλοφώνου. “Πρόκειται για έναν γαλάζιο (ή αλλιώς μπλε) καρχαρία με την επιστημονική ονομασία Prionace glauca”, έναν… κοσμοπολίτη των ωκεανών και της Μεσογείου, γνώριμο στους ψαράδες καθώς συχνά αλιεύεται στα παραγάδια τους όπως μας λέει χωρίς δισταγμό, με το που βλέπει το σχετικό βίντεο. Συχνά δε, καταλήγει… στη σχάρα, καθώς θεωρείται κορυφαίος ψαρομεζές, παρότι απειλείται με εξαφάνιση.

Ωστόσο, όπως παρατηρεί, το περίεργο είναι το πώς πλησίασε στην ακτή, με πιθανό το σενάριο να κατέληξε εκεί, έχοντας χάσει τον προσανατολισμό του, αφού ξέφυγε από τα παραγάδια κάποιου ψαρά, στην ανοιχτή θάλασσα.

Σύμφωνα με την κα Μεγαλοφώνου, πρόκειται για ένα είδος πελαγικού καρχαρία ο οποίος υπήρχε ανέκαθεν και στη Μεσόγειο θάλασσα και στον Ατλαντικό και στον Ειρηνικό ωκεανό και αποτελεί -όπως προείπαμε- απειλούμενο είδος.

Ηρωική αλλά επικίνδυνη η διάσωση

Συνεπώς και υπό αυτήν την έννοια, η πράξη των λουομένων να τον βοηθήσουν να επιστρέψει στα βαθιά ήταν ηρωική. Ωστόσο, όπως μας επισημαίνει η ίδια, “οποιοδήποτε άγριο -δηλαδή μη εξημερωμένο- ζώο πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο πώς το προσεγγίζουμε καθώς είναι πιθανόν ένας λάθος χειρισμός από την πλευρά μας να οδηγήσει σε τραυματισμό”. “Αυτό ισχύει και για τα δελφίνια και για τις φώκιες και φυσικά για τους καρχαρίες…” συμπληρώνει.

zarpanews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί