Σε εξέλιξη η νέα επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων παιδιών στην Ταϊλάνδη

Ξεκίνησε και πάλι η επιχείρηση απεγκλωβισμού των υπόλοιπων παιδιών από το πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Χθες Κυριακή, δύτες απεγκλώβισαν τέσσερα από τα 12 αγόρια τα οποία μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Τα τέσσερα παιδιά απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από το πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης, πολύ νωρίτερα μάλιστα από το προβλεπόμενο.

Το πρώτο παιδί βγήκε από το σπήλαιο, στις 17:40 τοπική ώρα και πρόσθεσε ότι οι διασώστες χρειάζονται ”περίπου 10 ώρες” για να προετοιμαστούν για την επόμενη φάση της επιχείρησης και ότι σε αυτήν συμμετέχουν 90 δύτες–50 ξένοι και 40 Ταϊλανδοί.

Οι διασώστες αποφάσισαν να προχωρήσουν στην επικίνδυνη αυτή αποστολή από φόβο για τυχόν άνοδο της στάθμης των υδάτων. Ο απεσταλμένος του BBC στην περιοχή, ο Νταν Τζόνσον, μετέδωσε ότι οι γιατροί εξέτασαν το Σάββατο τα παιδιά και κατέληξαν σε μια λίστα με σειρά προτεραιότητας αποφασίζοντας να βγάλουν έξω πρώτα τα πιο αδύναμα.

Δεκατρείς ιατρικές ομάδες βρίσκονταν έξω από το σπήλαιο, η καθεμία εξοπλισμένη με το δικό της ελικόπτερο και ασθενοφόρο, ένα για καθένα από τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους.

Παιδοψυχίατρος προειδοποιεί

Ένας παιδοψυχίατρος προειδοποίησε ότι τα 12 παιδιά της ποδοσφαιρικής ομάδας, που παγιδεύτηκαν στη σπηλιά Tham Luang στην Ταϊλάνδη, μπορεί να αναπτύξουν ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη, άγχος και μετατραυματικό σύνδρομο.

Η Andrea Danese δήλωσε ότι “Αυτή είναι μια ψυχολογικά τραυματική εμπειρία. Αυτά τα παιδιά έχουν εκτεθεί σε συνθήκες που απειλούν την επιβίωσή τους”.

Το γεγονός ότι έχουν περάσει πάνω από 15 ημέρες υπογείως, μπορεί να έχει ψυχολογικό αντίκτυπο, αλλά και σοβαρά θέματα υγείας στα παιδιά.

Το δίκτυο Fox ανέφερε ότι «η κατάσταση της υγείας των αγοριών, που οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα, αλλά ο επικεφαλής του κοινού κέντρου διοίκησης που συντονίζει την έρευνα, δήλωσε ότι συναντήθηκε με τα παιδιά και τα περιέγραψε ως “τέλεια στην υγεία τους”».

“Όλοι ελπίζουμε ότι αυτή η αξιολόγηση ήταν σωστή, αλλά οι γιατροί που εξετάζουν τα αγόρια θα μπορούν να μάθουν πολύ περισσότερα για την κατάσταση της υγείας τους, με την ολοκλήρωση των ιατρικών ελέγχων” ανέφερε.

Τα αγόρια υπέστησαν υποσιτισμό και αφυδάτωση για σχεδόν 10 ημέρες μέχρι να βρεθούν από τους δύτες και επιβίωσαν πίνοντας μεταλλικό νερό από σταλακτίτες στο σπήλαιο.

Τα αγόρια είναι πιθανόν να υποφέρουν και από τα επακόλουθα της υποσιτίσεως. Το αίμα όλων των διασωθέντων θα ελεγχθεί για τη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών, τα επίπεδα αίματος και τα επίπεδα ηλεκτρολυτών. Είναι πιθανό να ενυδατωθούν ενδοφλέβια στο νοσοκομείο για να τα αναπληρώσουν πλήρως τις επόμενες μέρες.

Καθώς, η περιεκτικότητα σε οξυγόνο μειώνεται στο σπήλαιο, με την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα (που παράγεται όταν εκπνέουμε), το μειωμένο οξυγόνο μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ναυτία, υπνηλία και αδυναμία. Εάν το επίπεδο οξυγόνου πέσει πολύ χαμηλά ή το επίπεδο διοξειδίου του άνθρακα είναι πολύ υψηλό, μπορεί να υπάρξει συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες. Τα αγόρια είναι πιθανό να πάρουν περαιτέρω θεραπεία οξυγόνου στο νοσοκομείο, με τη λειτουργία των πνευμόνων και τα επίπεδα κορεσμού οξυγόνου να παρακολουθούνται στενά.

euro2day.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί