Χέρι – χέρι με τον Κουρτς στο 12ωρο

Οι “γαλάζιες” αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά τις θετικές αναφορές του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί για την οικονομία, σε συνδυασμό με την αντιμεταναστευτική ρητορική που υιοθετούν κορυφαία στελέχη του κόμματος απομακρύνουν τη Ν.Δ. από τις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού

Μια θέση πλάι στον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και τον επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ διεκδικεί επάξια ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο όχημα της ευρωπαϊκής Δεξιάς.

Οι «γαλάζιες» αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά τις θετικές αναφορές του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί για την οικονομία, σε συνδυασμό με την αντιμεταναστευτική ρητορική που υιοθετούν κορυφαία στελέχη του κόμματος απομακρύνουν τη Ν.Δ. από τις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Κουρτς στη Βιέννη

Η… επιβράβευση της στάσης της ηγετικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο οικονομικό και προσφυγικό μέτωπο ήρθε μέσα από μια πρόσκληση του Σεμπάστιαν Κουρτς προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα συναντήσει τον Αυστριακό καγκελάριο στη Βιέννη στις 15 Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κουρτς αναζητά πολιτικές συγκλίσεις με ορισμένους ηγέτες που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για να επεξεργαστούν στρατηγικές για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας έχει δώσει σαφή διαπιστευτήρια του… ευρωπαϊκού του οράματος, που δεν διαφέρει ιδιαίτερα από το πολιτικό πλαίσιο της Ν.Δ. Την ημέρα που οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. καταψήφιζαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ρυθμίσεις για την προστασία του οκτάωρου των επαγγελματιών οδηγών, η κυβέρνηση Κουρτς ενέκρινε τη δωδεκάωρη εργασία στην Αυστρία προκαλώντας θύελλα κοινωνικών αντιδράσεων.

Ο Γεωργιάδης σε γραμμή Λέγκας του Βορρά

Συν τοις άλλοις, στο προσφυγικό, ο Άδωνις Γεωργιάδης ευθυγραμμίστηκε με τη ρητορική και τις θέσεις του ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι και των ηγετών των χωρών της ομάδας του Βίσεγκραντ. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι «πρέπει να φτιάξουμε κλειστού τύπου κέντρα, στα οποία θα μπαίνουν οι παράνομοι μετανάστες, οι λαθρομετανάστες και θα απελαύνονται στις πατρίδες τους εφόσον δεν δικαιούνται ασύλου» κ.λπ.

Την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι έχει συγκρουστεί με τον Βίκτορ Ορμπαν για το προσφυγικό, αλλά έσπευσε να υιοθετήσει την άποψη του Ούγγρου πρωθυπουργού «ότι η κυβέρνηση το 2015 άνοιξε τα σύνορα»…

Πυρ και μανία με Μοσκοβισί

Έντονο εκνευρισμό έχει προκαλέσει στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. ο Πιέρ Μοσκοβισί. Οι επανειλημμένες αναφορές του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων ότι δεν θα υπάρξει τέταρτο Μνημόνιο -«δεν θα ξανάρθει η τρόικα στην Ελλάδα»- στη χώρα μας προκάλεσαν καίριο πλήγμα στο καταστροφολογικό αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η «γαλάζια» σύγχυση κλιμακώθηκε μετά το παράθυρο επανεξέτασης του θέματος των περικοπών στις συντάξεις που άνοιξε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η επιλογή του πρόεδρου της Ν.Δ. να υποδείξει στον Πιέρ Μοσκοβισί «να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του και να σέβεται τις θυσίες του ελληνικού λαού».

Ο Κυριάκος Μητσοτακης, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή, επικαλέστηκε παλαιότερες δηλώσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και του πρώην επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ αναφορικά με τα δισεκατομμύρια ευρώ «που κόστισε η διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» ώστε να εκπέμψει το μήνυμα, «δεν λένε όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τα ίδια με τον Γάλλο επίτροπο»…

“Έχει προσωπική ατζέντα”

Σύμφωνα με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πίσω από τις θετικές δηλώσεις του επιτρόπου κρύβονται προσωπικά κίνητρα, που συνδέονται με πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν ως βασικός υποψήφιος των σοσιαλιστών.

Ο Κωστής Χατζηδάκης υποστήριξε ότι «όλοι γνωρίζουν την πρόθεσή του να κατέβει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οπότε χρειάζεται την υποστήριξη των σοσιαλιστών και κλείνει το μάτι και στην Αριστερά». Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. είχε καλέσει σε υψηλούς τόνους τον Ευρωπαίο επίτροπο στη Βουλή να απαντήσει «για το σενάριο που λέει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τους δανειστές την ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων διότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. έχει διαμορφωθεί με βάση τις διεθνείς συμφωνίες»!

Τροπολογία πυροτέχνημα

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Κωστή Χατζηδάκη απέναντι στον Γάλλο επίτροπο καταθέτοντας τροπολογία για κατάργηση των μειώσεων στις συντάξεις. Λησμονώντας τις περικοπές των συντάξεων την εποχή της διακυβέρνησης της Ν.Δ., ο Κ. Μητσοτάκης την Πέμπτη στη Βουλή κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα «να την ψηφίσουμε μαζί». Τώρα. Για να δούμε επιτέλους ποιος λέει αλήθεια και ποιος είναι υποκριτής». Τόνισε δε προς τα κυβερνητικά έδρανα: “Αν εσείς παραμείνετε στην εξουσία, οι μειώσεις συντάξεων είναι αναπόφευκτες»….

Ανοιχτή διαφοροποίηση Μεϊμαράκη

Οι αναφορές Μοσκοβισί πάντως έδωσαν το πάτημα στον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη να προβάλει τη διαφοροποίηση του με την κεντρική γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με ανάρτηση στο προσωπικό του Twitter, ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε στο σημείο της τοποθέτησης του Πιέρ Μοσκοβισί κατά την ομιλία του στη Βουλή, όπου ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. χαιρέτησε τη στάση που κράτησε η Ν.Δ. το καλοκαίρι του 2015 «ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στη Ευρωζώνη»…

avgi.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί