Η ελευθερία του Τύπου και το μέλλον της Ευρώπης

Μαφιόζικου τύπου δολοφονίες δημοσιογράφων συγκλόνισαν φέτος την Ευρώπη.

Ο 27χρονος Γιαν Κούτσιακ δολοφονήθηκε μαζί με την αρραβωνιαστικιά του επειδή ερευνούσε υπόθεση διαφθοράς μεταξύ της ιταλικής μαφίας, επιχειρηματιών και στενών συνεργατών του πρωθυπουργού της Σλοβακίας.

Η 53χρονη Μαλτέζα δημοσιογράφος και μπλόγκερ Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της, προκειμένου να της κλείσουν το στόμα για τις αποκαλύψεις που είχε κάνει εις βάρος της κυβέρνησης της Μάλτας για υποθέσεις διαφθοράς και αδιαφανείς οικονομικές συναλλαγές.

Οι δύο δημοσιογράφοι πλήρωσαν με τη ζωή τους τη δημοσιογραφική έρευνα, ενώ εκατοντάδες άλλοι καθημερινά είναι αναγκασμένοι να σιωπούν προκειμένου να διατηρήσουν τις δουλειές τους.

Σε μια περίοδο που η Ε.Ε. έχει να αντιμετωπίσει τον δεξιό λαϊκισμό, το προσφυγικό, την αύξηση των ανισοτήτων, με την ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών συνεχώς να ανοίγει, αλλά και τις συνέπειες του Βrexit, η Ενωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (Association of European Journalists) διοργάνωσε σεμινάριο στις Βρυξέλλες με σκοπό μέσα από τον διάλογο να διερευνήσει τα μεγάλα ζητήματα που υποσκάπτουν τα θεμέλια της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Με κύριο τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου.

Τα ερωτήματα

Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι, μέλη της AEJ, μεταξύ των οποίων και η ελληνική αποστολή
Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι, μέλη της AEJ, μεταξύ των οποίων και η ελληνική αποστολή | Φωτογραφία: Didier Bauweraerts

Σε λιγότερο από έναν χρόνο οι Ευρωπαίοι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές και μέσω των εκπροσώπων τους να αποφασίσουν για τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τι γίνεται όμως όταν όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης μέρος του Τύπου των κρατών-μελών ωρύεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θυσιάζει τα χρήματά της για την ανεύθυνη συμπεριφορά των Ελλήνων;

Τι γίνεται όταν ο φτωχός Νότος αρχίζει και νιώθει ότι γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης του πλούσιου Βορρά;

Τι γίνεται με την ελευθερία πολλών χωρών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, την οποία οι πολίτες συχνά είδαν να χάνεται μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ και όταν οι κανόνες της Ε.Ε. προβλέπουν ότι η ελευθερία αυτή πρέπει να ξαναχαθεί, αφού ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας πρέπει να παραχωρηθεί στις Βρυξέλλες;

Ακόμα τι γίνεται όταν η ελευθερία των επενδυτών στην Ευρώπη μετράει περισσότερο από την ελευθερία των Ευρωπαίων πολιτών;

«Τους επόμενους μήνες οι πολίτες μας θα αναρωτηθούν τι κάνει η Ε.Ε. για να τους προστατέψει. Θα αναρωτηθούν αν δημιουργεί νέες ευκαιρίες. Θα περιμένουν απαντήσεις για τις προσφυγικές ροές, για την τρομοκρατία, για το περιβάλλον και την ανεργία. Τα ΜΜΕ θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στο να πληροφορήσουν και να επηρεάσουν την κοινή γνώμη», θα πει στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

«Πώς όμως οι δημοσιογράφοι να κάνουν τη δουλειά τους όταν οι ολιγάρχες κάνουν κουμάντο;», αναρωτήθηκε ο Γιόσεφ Χόρβαθ, δημοσιογράφος από την Ουγγαρία και μέλος της AEJ-Hungary.

Στο θέμα της κατακυρίευσης του Τύπου από τους ολιγάρχες αναφέρθηκε και ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) από τη Σλοβακία, Ιβαν Στέφανετς. «Ολο και περισσότεροι ολιγάρχες στην Ευρώπη αγοράζουν MME. Οι ίδιοι άνθρωποι αγοράζουν κατασκευαστικές εταιρείες και συναλλάσσονται με τις κυβερνήσεις. Το ίδιο συμβαίνει και στη Σλοβακία και στην Ελλάδα», θα πει χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής.

Ενωμένοι

Για τις επιθέσεις που δέχονται τα ανεξάρτητα ΜΜΕ στη Μάλτα μίλησε ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP), Νταβίντ Κάζα.

«Αν κανείς τολμήσει να ρωτήσει κάτι που ενοχλεί, δέχεται επιθέσεις από παντού», θα πει ο Μαλτέζος ευρωβουλευτής, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υποκύψει σε καμία απειλή.

«Ο θάνατος της Ντάφνι δεν έγινε για το τίποτα. Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα. Και σε αυτόν τον αγώνα για την ελευθερία του Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είμαστε όλοι ενωμένοι», κατέληξε ο Νταβίντ Κάζα.

Θέματα όπως αυτά της χειραγώγησης των πολιτών από μερίδα δημοσιογράφων αλλά και των δημοσιογράφων που δεν κάνουν δημοσιογραφία αλλά δημόσιες σχέσεις με τους πολιτικούς αναδείχτηκαν στο σεμινάριο ως σημαντικά ζητήματα που ενέχουν έναν τεράστιο κίνδυνο: την άνοδο της Ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού.

Μέσα σε ένα ασταθές παγκόσμιο σύστημα το πρότζεκτ Ενωμένη Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο σκεπτικισμός απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα για το Brexit, μπορεί να εκφραστεί και στις ευρωεκλογές του 2019.

Και τότε θα είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή. Ενας δρόμος σαν αυτόν που αντιμετωπίζουν τώρα οι Βρετανοί. Eσωστρέφειας και απομόνωσης.

«Η στιγμή της αλήθειας είναι σ’ έναν χρόνο», θα πει η επικεφαλής υπηρεσιών Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ραφαέλα ντε Μάρτε, προτρέποντας όλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί