Δικηγόροι για τους Έλληνες στρατιωτικούς: Η τουρκική Δικαιοσύνη δεν παρέχει εχέγγυα για μια δίκαιη δίκη

Πολιτική διάσταση δίνουν οι Δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας στην υπόθεση της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο ελλήνων αξιωματικών στην Αδριανούπολη και απορρίπτουν τον ισχυρισμό της Άγκυρας ότι συνδέεται με την περίπτωση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών, στους οποίους η ελληνική πολιτεία χορήγησε άσυλο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε στην Κοζάνη, επαναλαμβάνει τις θέσεις της ” ότι η τουρκική δικαιοσύνη δεν λειτουργεί ανεξάρτητα και δεν παρέχει εχέγγυα για μια δίκαιη δίκη”.

“Η Ελληνική πολιτεία οφείλει να αναδείξει την υπόθεση, ως εκ των βασικών θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής, στους διεθνείς οργανισμούς και τα διεθνή fora”, αναφέρεται ακόμα στην ανακοίνωση, με τους δικηγόρους να καλούν “όλους τους φορείς και ιδίως τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να κινητοποιηθούν και να λάβουν ξεκάθαρη θέση σε ένα θέμα που άπτεται της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε στην Κοζάνη στις 7.7.2018, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

1. Η πρόσφατη επιστολή του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, που συνδέει την τύχη των Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές με την υπόθεση των Τούρκων αξιωματικών, στους οποίους έχει χορηγηθεί άσυλο από την Ελληνική Πολιτεία, επιβεβαιώνει τις πάγιες θέσεις μας ότι η τουρκική δικαιοσύνη δεν λειτουργεί ανεξάρτητα και δεν παρέχει εχέγγυα για μια δίκαιη δίκη.

2. Η υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται εδώ και τέσσερις μήνες, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, δεν συνδέεται και δεν μπορεί να συνδεθεί, ιδίως σε νομικό επίπεδο, με την υπόθεση των Τούρκων αξιωματικών.

Είναι προφανές ότι με ευθύνη της Τουρκικής πλευράς η υπόθεση εκφεύγει του νομικού της χαρακτήρα και αποκτά πολιτική διάσταση.

3. Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας έχουν αναδείξει, από την πρώτη στιγμή, την υπόθεση στην πραγματική της διάσταση τόσο με τις πρωτοβουλίες τους στο εσωτερικό, μεταξύ των οποίων και η πρόσφατη σύγκληση της Ολομέλειας στην Αλεξανδρούπολη και στην Ορεστιάδα όσο και με τις συνεχείς παρεμβάσεις τους προς τον Ευρωπαϊκό Δικηγορικό Σύλλογο για την εξασφάλιση των εγγυήσεων που προβλέπει το διεθνές δίκαιο και την αποστολή παρατηρητών.

Ήδη, ενημερώσαμε τον Ευρωπαϊκό Δικηγορικό Σύλλογο για τις νέες εξελίξεις και ζητήσαμε την άμεση αποστολή των παρατηρητών, δεδομένου ότι παρήλθε άπρακτη και η ταχθείσα προθεσμία για τις επιβαλλόμενες ενέργειες της Τουρκικής πλευράς.

4. Η Ελληνική πολιτεία οφείλει να αναδείξει την υπόθεση, ως εκ των βασικών θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής, στους διεθνείς οργανισμούς και τα διεθνή fora (ΝΑΤΟ, ΕΕ κλπ).

5. Καλούμε όλους τους φορείς και ιδίως τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να κινητοποιηθούν και να λάβουν ξεκάθαρη θέση σε ένα θέμα που άπτεται της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί