Οι απολογίες των δύο αδελφών για το φονικό στην Κρήτη

Δεν έλειψε η ένταση χθες το πρωί στο δικαστικό μέγαρο του Ρεθύμνου, όπου είχαν οδηγηθεί για να απολογηθούν τα δύο αδέλφια, 24 και 25 ετών, που κατηγορούνται για την ανθρωποκτονία του 63χρονου την Κυριακή στο Άνω Μέρος Αμαρίου.

Δείτε: Κρήτη: Στη φυλακή τα δύο αδέλφια για το φονικό – Οι συγγενείς του θύματος προσπάθησαν να τους λιντσάρουν

Μετά το τέλος της διαδικασίας, κι αφού με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα τα δύο αδέλφια κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενα, συγγενείς του θύματος, που είχαν συγκεντρωθεί στο δικαστικό μέγαρο επιχείρησαν να κινηθούν απειλητικά σε βάρος των κατηγορούμενων.

Ωστόσο, η δύναμη της αστυνομίας ήταν ισχυρή και αποτράπηκαν τα επεισόδια. Πάντως, οι συγκεντρωμένοι ζητούσαν από τους αστυνομικούς «να μην προστατεύουν τα δύο αδέλφια». Μετά την αποχώρηση των κατηγορουμένων, οι συγκεντρωμένοι διαλύθηκαν χωρίς άλλη ένταση.

Σε ό,τι αφορά την απολογητική γραμμή των δύο κατηγορουμένων: όπως είχε πει και στην κατάθεσή του στους αστυνομικούς, αφού ομολόγησε την πράξη του, ο 24χρονος φέρεται να υποστήριξε ότι έβγαλε το όπλο και πυροβόλησε σε βάρος του 63χρονου, αφού πρώτα το θύμα τον απείλησε με καραμπίνα. Υποστήριξε ότι ήταν σε άμυνα και πως δεν του έστησε ενέδρα με τον αδερφό του. Από την πλευρά του, ο 25χρονος αδελφός του, που κατηγορείται για συνέργεια σε ανθρωποκτονία υποστήριξε ό,τι και αρχικά, ότι δηλαδή μετέβη στο σημείο αφού είχε σημειωθεί το έγκλημα και πως δεν ήταν παρών την στιγμή την ανθρωποκτονίας.

Συνήγοροι των δύο κατηγορουμένων είναι ο δικηγόρος Ρεθύμνου Νίκος Κοτζαμπασάκης και ο δικηγόρος Χανίων Γιώργος Κομισόπουλος.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Συνήγορος πολιτικής αγωγής της οικογένειας του 63χρονου ορίστηκε ο Ηρακλειώτης δικηγόρος Διονύσης Βέρρας, ο οποίος έκανε δήλωση μετά την προφυλάκιση των δύο αδελφών.

«Η επιβολή της προσωρινής κράτησης για τους δύο κατηγορούμενους αδερφούς είναι το ελάχιστο που μπορούσε να γίνει σε αυτό το στάδιο για την οικογένεια του αδικοχαμένου Μανώλη Τζίτζικα. Όσον αφορά τις συνθήκες της δολοφονίας του από τα πρώτα κιόλας στοιχεία της δικογραφίας που σχηματίστηκε κατά την αστυνομική προανάκριση προκύπτει ξεκάθαρα ότι πρόκειται για προσχεδιασμένη, απόλυτα οργανωμένη συνεκτέλεση του Μανώλη Τζίτζικα από τους δύο αδερφούς.

Τον παγίδευσαν, τον εγκλώβισαν και τον εκτέλεσαν ελάχιστα μέτρα από το σπίτι του, σε έναν χωματόδρομο πλάτους περίπου 2,5 μέτρων και ενώ ο ένας αδερφός από πίσω με το αυτοκίνητό του εμπόδιζε την διαφυγή του με οπισθοπορεία, ο άλλος από μπροστά και την αντίθετη κατεύθυνση ακινητοποίησε το αυτοκίνητό του και τον εκτέλεσε με τρεις σφαίρες, η πρώτη στο κεφάλι εξ επαφής.

Η άποψη της πολιτικής αγωγής σε σχέση με τον νομικό χαρακτηρισμό στην πράξη του δεύτερου κατηγορούμενου που έχει δοθεί από τον εισαγγελέα, κατά την άσκηση της ποινικής δίωξης, ήτοι απλή συνέργεια τόσο στην τετελεσμένη όσο και στη μη τετελεσμένη δολοφονία (απόπειρα), είναι, επαναλαμβάνω κατά την άποψή μας, εσφαλμένη.

Πιστεύω ακράδαντα ότι θα πείσουμε τόσο το δικαστικό συμβούλιο όσο και το δικαστήριο αύριο ότι ο νομικός χαρακτηρισμός που αρμόζει στον δεύτερο κατηγορούμενο, δεν είναι του απλού συνεργού αλλά του άμεσου συνεργού γεγονός που θα τον εξισώσει από άποψη επαπειλούμενης ποινής με τον πρώτο κατηγορούμενο αυτουργό».

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Να θυμίσουμε ότι το έγκλημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής κι ενώ ο 63χρονος οδηγούσε το όχημά του, στο οποίο επέβαινε και ένας 23χρονος Αλβανός. Ο 24χρονος και ο 25χρονος αδερφός του σύμφωνα με το κατηγορητήριο του έστησαν ενέδρα, «εγκλωβίζοντας» το αυτοκίνητο του θύματος με δύο οχήματα, από μπροστά και από πίσω. Από κοντινή απόσταση – και ενώ ο 63χρονος ήταν στη θέση του οδηγού – ο δράστης πυροβόλησε το θύμα και με τρεις σφαίρες, δύο στο θώρακα και μία στο κεφάλι, του κατάφερε θανατηφόρα τραύματα. Η μία μάλιστα σφαίρα βγήκε από το σώμα του 63χρονου και τραυμάτισε στον ώμο τον 23χρονο Αλβανό συνεπιβάτη του οχήματος, ο οποίος υπήρξε και ο βασικός μάρτυρας στην υπόθεση και η κατάθεση του ήταν καταλυτική για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι νωρίτερα από το έγκλημα είχε προηγηθεί διαπληκτισμός του 24χρονου δράστη με το 63χρονο θύμα, σε άλλο σημείο του χωριού, όπου συναντήθηκαν οι δύο άντρες, την ώρα που ο νεαρός βρισκόταν σε κουρά και το θύμα είχε περάσει από εκεί. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μετά το διαπληκτισμό ο 63χρονος αποχώρησε με το αυτοκίνητό του, στο οποίο επιβιβάστηκε και ο νεαρός Αλβανός. Λίγη ώρα αργότερα, σύμφωνα με τις καταθέσεις που έχει λάβει η αστυνομία και περιλαμβάνονται στη δικογραφία, λίγο πριν την είσοδο του χωριού, το αυτοκίνητο του θύματος «εγκλωβίστηκε» από τα δύο οχήματα των κατηγορουμένων με την γνωστή κατάληξη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ανάμεσα σε μέλη των δύο οικογενειών, οι οποίες μάλιστα διαμένουν σε πολύ κοντινή απόσταση η μία από την άλλη, υπήρχαν εδώ και δέκα χρόνια – μετά δηλαδή από το φονικό στης Γιους τον Κάμπο με θύμα τον παππού των σημερινών κατηγορουμένων – πολλά επεισόδια και αρκετή ένταση.

Σήμερα, η αστυνομία είναι σε επιφυλακή, υπάρχει έντονη παρουσία στο Αμάρι και υπάρχει προσπάθεια να αποτραπεί οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

Της Αγγελικής Καλλέργη, goodnet.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί