Εγκαινιάστηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκη-Κυκλάδες-Κρήτη

Την ικανοποίησή τους για την εκπλήρωση ενός χρόνιου αιτήματος για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, εξέφρασαν οι φορείς της πόλης στο πλαίσιο εκδήλωσης για τα εγκαίνια του νέου δρομολογίου.

Η εταιρία SeaJets πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας τα επίσημα εγκαίνια για την έναρξη του δρομολογίου του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου “Aqua Blue”, που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Κρήτη.

“Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για μια γραμμή που την περιμέναμε χρόνια και η οποία θα βοηθήσει όχι μόνο τον τουρισμό εντός κι εκτός Ελλάδος αλλά και τις μεταφορές και το εμπόριο”, δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

“Μετά από πολλά χρόνια επιτέλους αποκαθίσταται αυτή η γραμμή, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας και για την επικοινωνία με τα νησιά και τον τουρισμό και το εμπόριο γενικότερα, διότι μην ξεχνάμε ότι το πλοίο αυτό μεταφέρει και εμπορεύματα. Να δώσουμε στον πλοιοκτήτη συγχαρητήρια που ρισκάρει και ελπίζω σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης να στηρίξουμε αυτήν την γραμμή”, τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

“Χαιρετίζω όλη τη Μακεδονία που την αγαπώ και με το Aqua Blue η Seajets κι εγώ θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό”, σημείωσε από την πλευρά του ο πλοιοκτήτης Παναγιώτης Ηλιόπουλος, προσθέτοντας ότι έχουν στο πλευρό τους όλους τους φορείς.

“Είμαστε η μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη εταιρία στον χώρο της ακτοπλοΐας και της ναυτιλίας κι έχουμε τα πρωτεία σε όλη την Ευρώπη στο χώρο των ταχυπλόων σκαφών ενώ συγχρόνως κάνουμε άνοιγμα και με τα συμβατικά μας πλοία. Επενδύουμε στην Ελλάδα τη στιγμή που άλλες εταιρίες πουλάνε και φεύγουν. Πιστεύουμε ότι θα εξυπηρετήσουμε τόσο τους επιβάτες όσο και τη διακίνηση εμπορευμάτων σε όλα τα νησιά”, επεσήμανε ο Νίκος Καβαλιέρος, διοικητικός διευθυντής της Seajets.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου μίλησε για τις εντατικές προσπάθειες που έγιναν για την επίτευξη αυτού του εγχειρήματος και επεσήμανε ότι “το υπουργείο αντιλήφθηκε την αναγκαιότητα αυτού του δρομολογίου, το οποίο ελπίζουμε να συνεχιστεί και το χειμώνα”.

“Θελουμε το λιμάνι να ανοίγει τα φτερά της πόλης”, είπε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος και πρόσθεσε: “η έναρξη των δρομολογίων είναι ένα ευνοϊκό σημάδι ότι και οι ιδιώτες επιμένουν και επενδύουν στο λιμάνι της πόλης διότι χωρίς αυτούς δεν γίνεται τίποτα”.

Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Aqua Blue”, χωρητικότητας 1.000 ατόμων και 300 οχημάτων, θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη θα περνάει από Σκιάθο, Άνδρο, Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη, με τελικό προορισμό το Ηράκλειο. Το πλοίο θα αναχωρεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή στις 17:00 από τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση, η γραμμή από τη Θεσσαλονίκη με προσέγγιση τη Σκιάθο και τη Σύρο είναι επιδοτούμενη, αντί μισθώματος 49.430 ευρώ ανά πλήρες δρομολόγιο, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και των λοιπών νομίμων κρατήσεων. Από τη Σύρο έως το Ηράκλειο της Κρήτης το πλοίο θα εκτελεί ελεύθερη δρομολόγηση.

Η σχετική σύμβαση, που υπεγράφη χθες στο υπουργείο Ναυτιλίας, προβλέπει την εκτέλεση δύο δρομολογίων την εβδομάδα, τη θερινή περίοδο έως 02/9/2018, με δυνατότητα προσέγγισης σε ενδιάμεσους λιμένες.

Σημειώνεται, ότι το ίδιο πλοίο, από τις 9 Ιουλίου, αναμένεται να ενώσει με ακόμα ένα δρομολόγιο τη Θεσσαλονίκη με τις Σποράδες, με τη Σκιάθο, τη Σκόπελο και την Αλόννησο, το οποίο θα εκτελείται κάθε Δευτέρα πρωί στις 8:00, με επιστροφή από Αλόννησο στις 15:45, Σκόπελο στις 16:45, και Σκιάθο στις 17:30, με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί