Σχεδόν 94.000 κεραυνοί και αστραπές στην Ελλάδα τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού! (Χάρτης)

Ιδιαίτερα υψηλή δραστηριότητα ηλεκτρικών φαινομένων κατέγραψε το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ZEUS κατά τη διάρκεια του Ιουνίου 2018. Ο παρακάτω χάρτης (Γράφημα 1) δείχνει τη χωρική κατανομή των 93.580 ηλεκτρικών εκκενώσεων, στην πλειοψηφία τους κεραυνοί, που ανιχνεύθηκαν κατά τη διάρκεια του Ιουνίου στη χώρα μας. Ελάχιστες νησιωτικές περιοχές δεν δέχθηκαν κεραυνούς, για παράδειγμα η Κάρπαθος και τα δυτικά τμήματα της Ικαρίας.

Η πιο έντονη δραστηριότητα καταγράφηκε κατά την κακοκαιρία “Μίνωας” μεταξύ 15 – 19 Ιουνίου, όπου το σύστημα ZEUS ανίχνευσε περισσότερους από 64.000 κεραυνούς και αστραπές στην Ελλάδα (Γράφημα 2). Η “Νεφέλη” (24 – 29 Ιουνίου) μπορεί να προκάλεσε περισσότερες καταστροφικές καταιγίδες αλλά ανιχνεύσαμε μόλις 12.500 ηλεκτρικά φαινόμενα κατά τη διάρκειά τους, κυρίως στο ΒΔ Αιγαίο και τη ΝΔ Πελ/νησο. Οι κεραυνοί μάλιστα προκάλεσαν τον θάνατο δύο πολιτών στη Μακεδονία στις 2 και 3 Ιουνίου, καθώς και τον σοβαρό τραυματισμό παιδιού στη Λάρισα στις 13 Ιουνίου. Αξιοσημείωτο είναι ότι όλες τις ημέρες του μήνα υπήρξε κεραυνική δραστηριότητα στη χώρα μας. Τέλος, καταστροφές και έναρξη δασικών πυρκαγιών από κεραυνούς αναφέρθηκαν σε διάφορα μέρη της χώρας, από τη Θράκη μέχρι την Αττική και την Κρήτη.

 

Γράφημα 1. Η κατανομή των ηλεκτρικών εκκενώσεων (κεραυνοί και αστραπές με κίτρινες κουκκίδες) που κατέγραψε το σύστημα ανίχνευσης ZEUS κατά τη διάρκεια του Ιουνίου 2018 στην Ελλάδα.

 

Γράφημα 2. Ο ημερήσιος αριθμός ηλεκτρικών εκκενώσεων στην Ελλάδα (κεραυνοί και αστραπές), στην περιοχή που ορίζει ο χάρτης στο Γράφημα 1, τον Ιούνιο 2018. Σημειώνεται οτι την τελευταία ημέρα του μήνα υπήρξε πρόβλημα στο σύστημα ανίχνευσης και για το λόγο αυτό εντοπίσθηκαν μόνο 9 κεραυνοί.

meteo.gr

Δείτε επίσης:

Πάνω από 400 κεραυνοί στην Κρήτη, μέσα σε μία ημέρα, αρχές καλοκαιριού! (Χάρτης)

Άρθρα στην ίδια κατηγορία

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση mail σας ΔΕ θα εμφανιστεί