«Μαθηματικές ΑποΔράσεις»: Ξεκινά το 2ο Διήμερο Γεωμετρίας και το 1ο Θερινό Σχολείο Μαθηματικών Κρήτης

Στο πλαίσιο συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και του έτους Μαθηματικών που έχει οριστεί το 2018  τα παραρτήματα Ηρακλείου και Λασιθίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, το τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου πραγματοποιούν το «2ο Διήμερο Γεωμετρίας» από τις 6 έως τις 8 Ιουλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου. Σε συνέντευξη τύπου σήμερα στη Περιφέρεια Κρήτης ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Παιδείας Λάμπρος Καμπουράκης, ο Πρόεδρος του Μαθηματικού και Εφαρμοσμένου Μαθηματικού του Πανεπιστημίου Κρήτης δρ. Γιώργος Κοσιώρης, ο καθηγητής Μαθηματικού τμήματος Πανεπιστημίου Κρήτης-συντονιστής θερινού σχολείου και διημερίδας γεωμετρίας δρ. Μιχάλης Λάμπρου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας ΕΜΕ Ηρακλείου Ανδρέας Βαρβεράκης, και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής εταιρείας ΕΜΕ Λασιθίου Μιχάλης Περράκης, παρουσίασαν το πρόγραμμα της διημερίδας. Παράλληλα ανακοινώθηκε η διεξαγωγή του  1ου Θερινού Σχολείου Μαθηματικών Κρήτης: «Μαθηματικές ΑποΔράσεις», που θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης στις 4-5-6 Ιουλίου 2018.

1ο Θερινό Σχολείο Μαθηματικών

Τo  1ο Θερινό Σχολείο Μαθηματικών Κρήτης: «Μαθηματικές ΑποΔράσεις», απευθύνεται σε παιδιά που τελείωσαν φέτος την ΣΤ’ Δημοτικού. Aναμένεται να τo παρακολουθήσουν 60 παιδιά από όλη την Κρήτη.  Η φοίτηση για φέτος θα είναι δωρεάν καθώς το σχολείο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης.

Οι Μαθηματικές ΑποΔράσεις περιλαμβάνουν:

  • Μαθηματικά παιχνίδια, γρίφους, σπαζοκεφαλιές, τρισδιάστατες κατασκευές, μαθηματικές εκπλήξεις.
  • Επίσκεψη στα εργαστήρια του πανεπιστημίου, παιχνίδια στο γυμναστήριο  του πανεπιστημίου, μεσημεριανό φαγητό στο μαθηματικό εστιατόριο και ένα βραδινό  ταξίδι στα άστρα.

Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται σε μια δέσμη πρωτοβουλιών της Περιφέρειας Κρήτης με στόχο την ενδυνάμωση της εκπαιδευτικής κοινότητας, την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό,  την προσωπική και δημιουργική εμπλοκή ανθρώπων και φορέων στη χάραξη μιας συλλογικής στρατηγικής για την κοινωνική πρόοδο, την ανάπτυξη και συνοχή της τοπικής κοινωνίας.

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου για το «2ο Διήμερο Γεωμετρίας» και το 1ο Θερινό Σχολείο Μαθηματικών αναφέρθηκαν:

Ο Πρόεδρος του Μαθηματικού και Εφαρμοσμένου Μαθηματικού του Πανεπιστημίου Κρήτης δρ. Γιώργος Κοσιώρης: «Πρόκειται για δύο πολύ σημαντικές δράσεις που πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης την οποία και ευχαριστούμε θερμά για την στήριξη. Το σχολείο μαθηματικών για παιδιά που έχουν τελειώσει την έκτη δημοτικού έχει σαν στόχο να δουν τα μαθηματικά από μία δημιουργική και διασκεδαστική σκοπιά πέρα από καθιερωμένο μάθημα που γίνεται στο σχολείο έτσι ώστε να αγαπήσουν τα μαθηματικά ακόμα περισσότερο. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, και δη το τμήμα εφαρμοσμένων μαθηματικών έρχεται να «αγκαλιάσει» μία προσπάθεια που γίνεται σε συνεργασία με την εκπαιδευτική μαθηματική κοινότητά της Κρήτης έτσι ώστε για να γίνουμε όλοι καλύτεροι. Για την δεύτερη δραστηριότητα το διήμερο γεωμετρίας, απευθύνεται σε μαθηματικούς εκπαιδευτικούς με στόχο, να γνωρίσουν την γεωμετρία από ένα διαφορετικό πρίσμα, και πως θα διδαχθεί στα σχολεία όπως επίσης να παρουσιαστούν ιστορικά στοιχεία που αφορούν στην επιστήμη της γεωμετρίας».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας ΕΜΕ Ηρακλείου Ανδρέας Βαρβεράκης: «Ο στόχος είναι τα παιδιά από μικρή ηλικία να γνωρίσουν τα μαθηματικά από μία πιο ελκυστική σκοπιά να καταπολεμηθεί η λεγόμενη «μαθηματικοφοβία» που συχνά υπάρχει, να δούνε ότι, τα μαθηματικά δεν είναι μόνο δύσκολες ασκήσεις που μας παιδεύουν και μας προβληματίζουν και έχουμε το άγχος να πάρουμε το βαθμό αλλά είναι και παιχνίδι, είναι γρίφος. Θα υπάρχει παιχνίδι Escape Room, υπάρχουν μαθηματικά σχολεία τα οποία διοργανώνει η Μαθηματική Εταιρεία ανά την  Ελλάδα είτε σε κατασκηνώσεις είτε σε χώρους ξενοδοχειακούς όπου τα παιδιά διαμένουν, και ο στόχος είναι αργότερα να καταφέρομε να έχουμε και τη διαμονή των παιδιών εδώ».

Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Παιδείας Λάμπρος Καμπουράκης: «Στηρίζουμε ως Περιφέρεια Κρήτης τέτοιες σημαντικές δράσεις με την συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Μαθηματική Εταιρεία, τον Δήμο Ηρακλείου και άλλους φορείς. Ευχόμαστε τέτοιες δράσεις να έχουν συνέχεια στο χρόνο, προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες στους εκπαιδευτικούς, ιδιαίτερα στα παιδιά του Δημοτικού που θα «εκπαιδευτούν» ώστε να βλέπουν την επιστήμη των Μαθηματικών με αγάπη και γιατί όχι ως ένα παιχνίδι γνώσεων και γρίφων».

 

Το πρόγραμμα της διημερίδας Γεωμετρίας:

Παρασκευή 6 Ιουλίου

  • 17:00-18:00. Εγγραφές
  • 18:00-18:30. Έναρξη Διημερίδας-Χαιρετισμοί
  • 18:30-19:00. Τιμητική εκδήλωση για τους Δημήτριο Χαλκιαδάκη και Άγγελο Κούρκουλο, για την συνολική τους προσφορά στην διάδοση των Μαθηματικών στην Κρήτη
  • 19:00-20:00. Ομιλία: Μιχάλης Λάμπρου, «Μερικά ξεχασμένα Θεωρήματα από την αρχαία Ελληνική Γεωμετρία (μέρος α΄)»

Σάββατο 7 Ιουλίου

  • 10:00 -11:30. Ομιλία: Κώστας Ρεκούμης, «Στοιχεία Προβολικής Γεωμετρίας»
  • Διάλειμμα
  • 12:00-13:30. Ομιλία: Νίκος Μαυρογιάννης, «Συντεταγμένες»
  • 13:30-13:45. Ερωτήσεις προς τους ομιλητές, τοποθετήσεις
  • 14:00-16:30. Γεύμα – ξεκούραση
  • 16:30-18:00. Ομιλία: Αχιλλέας Συνεφακόπουλος, «Γεωμετρία και μιγαδικοί αριθμοί»
  • Διάλειμμα
  • 18:30-20:00. Ομιλία: Θάνος Μάγκος, «Γεωμετρικές ανισότητες»
  • 20:00-20:15. Ερωτήσεις προς τους ομιλητές, τοποθετήσεις
  • 21:00-24:00. Γεύμα – Κρητική βραδιά

Κυριακή 8 Ιουλίου

  • 10:00-11:30. Ομιλία Γιώργου Βισβίκη, «Το αίτημα των παραλλήλων»
  • Διάλειμμα
  • 12:00-13:00. Ομιλία Μιχάλη Λάμπρου, «Μερικά ξεχασμένα Θεωρήματα από την αρχαία Ελληνική Γεωμετρία (μέρος β΄)»
  • 13:00-13:15. Ερωτήσεις προς τους ομιλητές, τοποθετήσεις.
  • 13:30-14:45. Στρογγυλό τραπέζι με θέματα γύρω από την Γεωμετρία, τα νέα αναλυτικά προγράμματα Μαθηματικών κ.α.
  • 14:45 Λήξη Διημερίδας

Αναλυτικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα: https://diimero-geometrias.eu/  

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί