Κρήτη: Κόλαφος ο εισαγγελέας για τον θάνατο του 25χρονου Γιώργου από μπαλωθιές

Αμέλεια και όχι ενδεχόμενο δόλο βλέπει ο Εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Χανίων, πίσω από τις θανάσιμες μπαλωθιές που το Πάσχα του 2014, στοίχισαν τη ζωή του 25χρονου αθλητή, Γιώργου Γυπαράκη και προκάλεσαν μόνιμη αναπηρία στον τρίτο συνδαιτυμόνα του τραπεζιού, έναν 27χρονο, ο οποίος είναι επίσης κατηγορούμενος για την υπόθεση αφού κατείχε και έφερε στο γλέντι το όπλο.

Η τραγωδία εξελίχθηκε σε αυλή σπιτιού σπίτι στην Ασή Γωνιά, το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, όταν -ενώ το γλέντι έβαινε προς ολοκλήρωση- άρχισαν να πέφτουν μπαλωθιές.

Βασικός κατηγορούμενος είναι ένας 44χρονος φίλος του θύματος και πρώην αντιδήμαρχος σε δήμο του νομού Ρεθύμνου, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του ανιψιού του και δεύτερου κατηγορούμενου, ο οποίος μετά το συμβάν έχει χάσει την όρασή του από το ένα μάτι.

Ωστόσο, ο Εισαγγελέας χαρακτήρισε “αδιανόητο” το ενδεχόμενο να υπήρχε δόλος και πρότεινε την ενοχή του για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια, εκτιμώντας πως ο κατηγορούμενος είχε τέτοια αυτοπεποίθηση στον χειρισμό των όπλων που δεν προέβλεψε ποιο θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα. Προσέθεσε δε, πως κανείς στο τραπέζι δεν ένιωσε ότι απειλείται από τους πυροβολισμούς αφού κανείς δεν κουνήθηκε από την θέση του. Παράλληλα, πρότεινε την ενοχή και των δύο για κακουργηματικού χαρακτήρα οπλοφορία και οπλοκατοχή, καθώς το πιστόλι που χρησιμοποιήθηκε είχε μετατραπεί σε αυτόματο με αποτέλεσμα να είναι ανεξέλεγκτο όταν πυροβολεί κατά ρυπάς.

“Με τα όπλα οι Κρητικοί παριστάνουν τους άντρες”

Συνέχισε δε, λέγοντας πως οι Κρητικοί κράτησαν τα όπλα για να τιμήσουν τους απελευθερωτικούς αγώνες των προγόνων τους και σήμερα, έχουν καταλήξει να τα χρησιμοποιούν για γελοίους σκοπούς, για να παριστάνουν τους άντρες. “Δεν ξέρουν τίποτα για όπλα, δεν έχουν παρακολουθήσει ούτε μια ώρα εκπαίδευσης, δεν έχουν πατήσει ποτέ σε σκοπευτήριο κι όμως στη συνείδησή τους, επικρατεί ότι ξέρουν τα πάντα. Έχουν τα όπλα για παιχνίδι, δεν είναι τυχαίο που αντί για τη λέξη “πυροβόλησε” χρησιμοποιούν την λέξη “έπαιξε””, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πριν ξεκινήσει την αναφορά στα πραγματικά περιστατικά.

“Ο ένας γέμιζε, ο άλλος έπαιζε”

“Τις μπαλωθιές όλοι τις ανέχονται και μόλις γίνει το κακό, αυτός που τις προκάλεσε, μετατρέπεται σε δολοφόνο. Αυτός που μέχρι πριν ένα λεπτό, τον επευφημούσαν” προσέθεσε και αναφερόμενος στα γεγονότα εκείνης της ημέρας, τόνισε πως και οι τρεις εμπλεκόμενοι, ήταν φίλοι και διασκέδαζαν μαζί. “Το όπλο το γέμισε το θύμα, βρέθηκε DNA του στον γεμιστήρα και τους κάλυκες και προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία. Ήταν όλοι φίλοι, ο ένας γέμιζε, ο άλλος έπαιζε” προσέθεσε.

“Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα γίνει τέτοιο κακό”

Νωρίτερα, στην απολογία του ο 44χρονος είχε ζητήσει “συγνώμη” από την οικογένεια του Γυπαράκη, τονίζοντας πως δεν είχε περάσει καν από το μυαλό του η πιθανότητα να γίνει κάποιο ατύχημα. Ακόμα, υποστήριξε πως δεν κατάλαβε πως βρέθηκε το όπλο στην λειτουργία “κατά ρυπάς” αφού πριν από λίγα λεπτά είχε ρίξει προηγούμενους πυροβολισμούς “βολή κατά βολή”.

Πάντως, όλοι οι ειδικοί έκαναν λόγο για ένα όπλο ανεξέλεγκτο, παράνομο και ανασφαλές.

Το… κληρονόμησε απ’ τον θείο του

Αίσθηση πάντως στο Δικαστήριο προκάλεσε και η απολογία του δεύτερου κατηγορούμενου, ο οποίος υποστήριξε πως κατείχε το όπλο από έναν… θείο του, μεγάλο σε ηλικία, ο οποίος του το είχε δώσει. Υποστήριξε πως στο μοιραίο γλέντι δεν είχε επαφή με το όπλο, παρόλο που και ο ίδιος είχε παίξει μπαλωθιές νωρίτερα, στο δικό του σπίτι, γειτονικό με του θύματος, όπου διασκέδαζαν το μεσημέρι.

zarpanews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί