Μ. Θραψανιώτης στο συνέδριο Εργοληπτών: “Κλείνει μια περίοδος οκτώ χρόνων, με την έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια”

Χαιρετισμός του βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ, Μανόλη Θραψανιώτη, στο συνέδριο Εργοληπτών:

Σας καλωσορίζω στην Ιεράπετρα την νοτιότερη πόλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σημαντική ιστορική διαδρομή, ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά, πρωτοπόρα στον αγροτοδιατροφικό τομέα, μα πάνω απ’ όλα με φιλόξενους ανθρώπους.

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι, αγαπητοί φίλοι,

Η διεξαγωγή του συνεδρίου γίνεται σε μια περίοδο που σηματοδοτείται από σημαντικά γεγονότα . Τον Αύγουστο κλείνει μια περίοδος οκτώ χρόνων, με την έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια, στη διάρκεια των οποίων δοκιμάστηκε σκληρά η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, εξ αιτίας των περιοριστικών πολιτικών που επιβλήθηκαν από τους δανειστές στην χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια.
Μια περίοδο που πολλοί είδαν τα όνειρα τους να γκρεμίζονται και τις ζωές τους να καταστρέφονται. και αν επιμένουμε σ’ αυτό δεν είναι για να αποδοθούν ευθύνες, αυτό είναι γνωστό, αλλά για να γίνει κατανοητό γιατί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έχει μειωθεί, γιατί οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες κλπ.
Δρομολογούνται επίσης λύσεις που χρονίζουν, όπως η η εκκρεμότητα με τα Σκόπια, και όλα αυτά σε ένα ιδιαίτερα ρευστό ευρωπαϊκό όσο και διεθνές περιβάλλον, όπου η χώρα μας έχει αναδειχθεί σε παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή παρά την κατάσταση και τα προβλήματα με την γειτονική μας χώρα, την Τουρκία.
Ένα περιβάλλον που δοκιμάζεται σκληρά από τις πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και την Αφρική με αποτέλεσμα τεράστιες μετακινήσεις πληθυσμών, οι μεγαλύτερες σε περίοδο ειρήνης, μετακινήσεις που ενισχύονται εξ αιτίας μίας εξ ίσου σημαντικής απειλής, της κλιματικής αλλαγής.
Ήδη στην Ευρώπη δοκιμάζεται και απειλείται η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, βασικές αρχές στις οποίες οικοδομήθηκε η Ενωμένη Ευρώπη. Η μεταναστευτική πολιτική και ο τρόπος αντιμετώπισης των προσφύγων που δυστυχώς δεν αποτελεί προσωρινό πρόβλημα θα καθορίσει σέ μεγαλο βαθμό τις εξελίξεις, το μέλλον της Ευρώπης και την Ειρήνης στην περιοχή.
Το συνέδριο σας πραγματοποιείται επίσης σε μια περίοδο όπου στην Κρήτη βρίσκονται σε εξέλιξη η συζήτηση και ο προγραμματισμός για τα μεγάλα έργα υποδομών που έχει ανάγκη η Κρήτη και έχουν άμεση σχέση με το συνέδριο σας, τον ΒΟΑΚ που ξεκίνησε πριν 50 χρόνια, το νέο αεροδρόμιο Καστελίου για το οποίο γίνεται συζήτηση πάνω από 30 χρόνια, καθώς και η συμμετοχή της στον ενεργειακό σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια.
Ιδιαίτερά σημαντικός ο προβληματισμός για τα φαινόμενα της λειψυδρίας που είναι έντονα στην ανατολική Κρήτη και ιδιαίτερα στο νομό μας που χαρακτηρίζεται ως ο πλέον ξηροθερμικός. Η αντιμετώπιση του φαινομένου είναι πρωταρχικής σημασίας, γιατί, να το πούμε απλά, χωρίς δρόμους μπορούμε να επιβιώσουμε, χωρίς νερό όμως όχι. Γνωρίζουμε όλοι ότι η οικονομία της περιοχής στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή, με αιχμή τα πρώιμα κηπευτικά το λάδι, αλλά και στον τουρισμό.
Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την ενιαία διαχείριση υδατικών πόρων σε επίπεδο Κρήτης, η μελέτη που πρόκειται να προκηρύξει ο Ο Α Κ, η προκήρυξη για την κατασκευή του προσαγωγού του Μύρτους, για την ενίσχυση του φράγματος Μπραμιανων, θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος βραχυπρόθεσμα. Ο σχεδιασμός και προγραμματισμός, η εξοικονόμηση, η σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί προτεραιότητα. Είναι καιρός λοιπόν να προβλέπουμε, να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε με βάση τις ανάγκες και με την προσοχή μας στραμμένη στο μέλλον και όχι αποσπασματικά και στην λογική πελατειακών σχέσεων
Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις και τις δυνατότητες που αναδεικνύονται, προς όφελος της κοινωνίας. Με τον νέο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις έργων, μελετών, τεχνικών και λοιπών επιστημονικών υπηρεσιών, καθιερώνονται σειρά αλλαγών, όπως για να δημοπρατηθεί ένα έργο πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις και αρχαιολογικές έρευνες , δημιουργείται κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικών κληρώσεων, καθιερώνεται ο φάκελος δημόσιας σύμβασης, απλοποιείται και επιταχύνεται η διαδικασία ανάθεσης κλπ. καθώς και σειρά αλλαγών ώστε με διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες κατοχυρώνονται και καθορίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εργοληπτων καθώς και η υλοποίηση των δημοσίων συμβάσεων με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι, πέρα από τα προβλήματα του κλάδου σας, τις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος, τις πιθανές βελτιώσεις που απαιτούνται και τα οποία θα τα συζητήσετε, είμαι βέβαιος ότι ο τα προβλήματα που αναφέρθηκαν αλλά και όσα τεθούν θα αποτελέσουν προβληματισμό στην συζήτηση σας αλλά και οι προτάσεις σας θα ακουστούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Καλή επιτυχία στις εργασίες σας

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί