Ψήφο εμπιστοσύνης στον μεγιστάνα πρωθυπουργό Μπάμπις θα δώσουν οι Τσέχοι κομμουνιστές

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τσεχίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προσφέρει στήριξη στην κυβέρνηση συμμαχίας του δισεκατομμυριούχου πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις, ουσιαστικά εξασφαλίζοντας τη νίκη του στην ψηφοφορία στη βουλή για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης την ερχόμενη εβδομάδα.

Η εξέλιξη αυτή δίνει τέλος σε μια περίοδο έξι μηνών σκληρών διαπραγματεύσεων και σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι κομμουνιστές θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό κυβέρνησης μετά την Βελούδινη Επανάσταση του 1989 στην πρώην Τσεχοσλοβακία.

«Η κοινοβουλευτική ομάδα του KSCM θα υποστηρίξει ενεργά τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας του ΑΝΟ με τους Σοσιαλδημοκράτες κατά την ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης (στις 11 Ιουλίου)», ανέφερε ο επικεφαλής του κόμματος Βόιτεκ Φίλιπ.

Το λαϊκιστικό κόμμα του Μπάμπις ΑΝΟ (Ναι) κέρδισε 78 έδρες στο 200 εδρών κοινοβούλιο με μια προεκλογική εκστρατεία κατά της διαφθοράς στις εκλογές του Οκτωβρίου 2017, αλλά δεν έχει καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Στις 6 Ιουνίου ο Τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν διόρισε τον Μπάμπις πρωθυπουργό για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες θεωρώντας ότι θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Οι αριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (CSSD), οι οποίοι κατέληξαν μέσα στον μήνα σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας με τον Μπάμπις και οι κομμουνιστές έχουν από 15 βουλευτές στη βουλή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί