Ζάεφ: Αν αποτύχει το δημοψήφισμα για το όνομα της πΓΔΜ, θα παραιτηθώ

Έτοιμος να παραιτηθεί από πρωθυπουργό των Σκοπίων είναι ο Ζόραν Ζάεφ σε περίπτωση που αποτύχει το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ σχετικά με την συμφωνία για το ονοματολογικό.

Όπως είπε, ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στο κανάλι  1TV, είναι πεπεισμένος ότι το δημοψήφισμα για τη συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα της πΓΔΜ θα είναι επιτυχής. Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, θα παραιτηθεί.

«Η πΓΔΜ δεν έχει “σχέδιο Β”. Σχεδόν το 80% των πολιτών επιθυμούν να γίνουν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Είμαι πεπεισμένος ότι οι πολίτες θα λάβουν την απόφαση αυτή στο δημοψήφισμα», δήλωσε ο Ζάεφ.

Ο Ζάεφ εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει στο ακριβές ερώτημα του δημοψηφίσματος, είπε όπως ότι θα σχετίζεται με την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, αλλά βεβαίως και με το ονοματολογικό.

Εκτίμησε δε,  ότι στις 12 Ιουλίου η πΓΔΜ θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και θα ακολουθήσει μια περίοδος τριών έως πέντε μηνών εξονυγχιστικής εξέτασης της υποψηφιότητας. Μετά από αυτή τη διαδικασία, εξήγησε, θα αποσταλεί πρόσκληση επικύρωσης από τα κράτη μέλη της συμμαχίας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ υποστήριξε ότι είναι σημαντικό τα μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να στείλουν ένα μήνυμα ενθάρρυνσης στην πΓΔΜ.

«Η πΓΔΜ δεν έχει καταφέρει μόνο μια απλή επιτυχία, αλλά ένα μοντέλο για το πώς να διαπραγματευτεί μια διαφορά 30 ετών. Η πΓΔΜ είναι ένα μοντέλο που μπορεί να εφαρμοστεί. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα μας στείλουν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα. Πρέπει να στείλουν», τόνισε ο Ζάεφ.

Τέλος, στο ενδεχόμενο να μην υπογράψει ο Πρόεδρος της χώρας, Ιβανόφ τη συμφωνία, ο Ζάεφ δήλωσε ότι οι νομικές υπηρεσίες του κράτους εργάζονται για το ενδεχόμενο αυτό.

koutipandoras.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί