Τραγικός θάνατος 45χρονου υπαλλήλου καθαριότητας – Δέχτηκε επίθεση από σφήκες

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 45χρονος υπάλληλος καθαριότητας του Δήμου Κορωπίου, όταν, εκτελώντας εργασίες μεταφοράς και καταστροφής διαφόρων παλιών αντικειμένων, δέχθηκε επίθεση από σφήκες, με αποτέλεσμα να πάθει αλλεργικό σοκ.

Μαζί με τον άτυχο υπάλληλο του Δήμου βρισκόταν και ένας συνάδελφός του, ο οποίος τον μετέφερε σε κοντινό φαρμακείο για τις πρώτες βοήθειες, ενώ κλήθηκε και ασθενοφόρο. Όμως στην περιοχή δεν υπήρχε διαθέσιμο όχημα, με αποτέλεσμα να σπεύσει ασθενοφόρο από το Λαύριο. Έτσι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και, κατά τη μεταφορά του στο Κέντρο Υγείας, ο 45χρονος υπάλληλος άφησε την τελευταία του πνοή.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου σημειώνει για το τραγικό συμβάν:

“Οι ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και του δήμου, στην προκειμένη περίπτωση, είναι μεγάλες και τραγικές. Όσο και αν θέλουν να τα φορτώσουν όλα στον αδικοχαμένο εργαζόμενο, επειδή δεν φόραγε τα κατάλληλα ρούχα, η παντελής έλλειψη δομών υγείας που θα εμβολιάζουν και θα ελέγχουν σε σταθερή βάση, κάνοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα ιατρικές εξετάσεις στους εργαζόμενους είναι δική τους ευθύνη, όπως δική τους είναι και η ευθύνη πως σε ένα τόσο μεγάλο βιομηχανικό χώρο που καθημερινά εργάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι όχι μόνο δεν υπάρχει νοσοκομείο, όπως επιβάλλεται, αλλά αντιθέτως δεν υπήρχε ούτε ασθενοφόρο.

Την ίδια ώρα οι ελλείψεις σε μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό από τους ΟΤΑ καθιστούν την εντατικοποίηση ως μόνιμο φαινόμενο χωρίς να τηρούνται ούτε καν τα ελάχιστα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των εργαζομένων.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου ζητάει να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση του θανάτου του συναδέλφου από τους αρμόδιους φορείς, να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας για την ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζομένων, που και οι ίδιοι θα πρέπει να διεκδικήσουν, να φτιαχτούν δομές πρόληψης και αντιμετώπισης εργατικών ατυχημάτων που θα προλαμβάνουν ανάλογα περιστατικά, να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό στους δήμους, ενώ η κατασκευή σύγχρονου νοσοκομείου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής, που θα καλύπτει τις ανάγκες δεκάδων χιλιάδων που ζουν και εργάζονται στην περιοχή, είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, απευθύνει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια σε όλους τους οικείους του αδικοχαμένου συναδέλφου, και καλεί όλους τους εργαζόμενους να παλέψουμε και να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, για έναν κόσμο που το πιο σημαντικό θα είναι η ανθρώπινη ζωή και όχι οι άθλιες συνθήκες εργασίας και το κυνήγι του κέρδους”.

Αλλά και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής εξέδωσε ανακοίνωση για τον άδικο χαμό του δημοτικού υπαλλήλου, στην οποία αναφέρεται:

“Άλλος ένας εργάτης καθαριότητας έρχεται να προστεθεί στη μακάβρια λίστα των εργατικών ατυχημάτων. Συγκεκριμένα ο συνάδελφος στη καθαριότητα του Δήμου Κορωπίου 45 ετών έπεσε νεκρός την προηγούμενη Παρασκευή από αλλεργικό σοκ μετά από τσίμπημα από σφήγκες την ώρα που προσπαθούσε να ξεσφηνώσει ένα καναπέ από την αρπάγη.

Και ενώ καλέστηκε ασθενοφόρο, το κοντινότερο βρισκόταν στην περιοχή του Λαυρίου με αποτέλεσμα να καθυστερήσει και να αφήσει την τελευταία του πνοή ο συνάδελφος μέσα στο ασθενοφόρο κατά τη μεταφορά του. Καταγγέλλουμε τη κυβέρνηση που έχει αφήσει όλη τη περιοχή των Μεσογείων χωρίς νοσοκομείο και με ελλιπή αριθμό ασθενοφόρων να προσπαθούν να καλύψουν τις όποιες ανάγκες. Ο συνάδελφος μπορεί και να είχε σωθεί αν έγκαιρα είχε έρθει το ασθενοφόρο και είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του συναδέλφου αλλά και στους συναδέλφους του.

Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι οι συνθήκες στις υπηρεσίες καθαριότητας είναι απαράδεκτες. Οι συνάδελφοι καθημερινά δίνουν μάχη για το μεροκάματο με κίνδυνο την ζωή τους.

Συνάδελφοι ως εδώ. Αρκετούς συναδέλφους μας θρηνήσαμε. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μείνουμε άλλο απαθείς, οργανώνουμε τον αγώνα μας. Τώρα σε κάθε δήμο με ευθύνη του σωματείου θα πρέπει να συγκροτηθούν Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας απαιτώντας να αλλάξει η νομοθεσία που θέλει τις συγκεκριμένες επιτροπές να έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα, απαιτούμε σε κάθε δήμο να υπάρχει Ιατρός Εργασίας και Τεχνικός Εργασίας. Δεν βγαίνουμε για δουλειά αν δεν έχουμε τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας.

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ για ακόμα μια φορά εκφράζει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του δήμου Κορωπίου.”

alfavita.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί