Το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές τηλεοπτικών σταθμών

Απερρίφθησαν σύμφωνα με πληροφορίες, από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών που ζητούσαν να ακυρωθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση των 7 τηλεοπτικών. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν εκ νέου στο ανώτατο δικαστήριο στα επόμενα στάδια.

Σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών υπό τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ Γεώργιο Παπαγεωργίου και με εισηγητές τους συμβούλους Επικρατείας Ηλία Μάζο και Δημήτρη Μακρή, η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις των καναλιών και σύμφωνα με πληροφορίες η αιτία ήταν ότι οι ακυρωτικοί λόγοι που είχαν επικαλεστεί και προέβαλαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί λόγω της συνεχιζόμενης αδειοδοτικής διαδικασίας, είχαν εκλείψει ήδη.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει οι τηλεοπτικοί σταθμοί Αντένα, Άλφα, Σκάι, Σταρ και Μέγκα, η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και 120 εργαζόμενοι στο Μέγκα.

Όλοι στρεφόντουσαν τόσο κατά του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά, όσο και κατά του ΕΣΡ και ζητούσαν, μεταξύ των άλλων, να ακυρωθεί η υπ´ αριθμ. 1/2017 προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση των 7 αδειών με τιμή εκκίνησης τα 35 εκατ. ευρώ για κάθε άδεια.

Η πλευρά των καναλιών υποστήριζε ότι τόσο η προκήρυξη όσο και οι σχετικές κοινές αποφάσεις των υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής και Οικονομικών που αφορούν τις δημοπρατούμενες άδειες παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, εθνικής εμβέλειας και ενημερωτικού προγράμματος, και ειδικά ως προς τα οικονομικά δεδομένα, έρχεται σε σύγκρουση με το Σύνταγμα, τους Ευρωπαϊκούς και Ελληνικούς νομοθετικούς κανόνες, αλλά είναι αντίθετες και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Ακόμη, τα κανάλια υποστήριζαν ότι είναι παράνομος ο περιορισμός του αριθμού των αδειών σε 7, καθώς μπορεί να χορηγηθούν 16 άδειες. Ο περιορισμός αυτός του αριθμού των αδειών, σύμφωνα με τους καναλάρχες έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ΕΣΔΑ, καθώς μάλιστα ουδεμία επιστημονική μελέτη προηγήθηκε από το αρμόδιο όργανο που είναι ΕΕΤΤ, παρά μόνο μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων και οι παραδοχές στις οποίες στηρίχθηκε ο αριθμός 7 είναι εσφαλμένες.

Της Εύας Καραμανώλη, euro2day.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί