Διεθνείς αντιδράσεις στη νίκη Ερντογάν

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήταν μεταξύ των πρώτων που αντέδρασαν στην επανεκλογή του Προέδρου Ερντογάν στην Τουρκία, ενώ στη συνέχεια ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον συνεχάρη σε τηλεφωική συνομιλία, καθώς και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Γερμανία ωστόσο θα συγχαρεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη νίκη του στις εκλογές στην Τουρκία «εν ευθέτω χρόνω» καθώς, όπως είπε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος «θέλει να περιμένει την αξιολόγηση των εκλογικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ»

Την ελπίδα ότι η Τουρκία θα παραμείνει πιστός εταίρος της ΕΕ εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την ελπίδα ότι η Τουρκία θα παραμείνει πιστός εταίρος της ΕΕ εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά του εκπροσώπου της, Μαργαρίτη Σχοινά.

«Ελπίζουμε ότι υπό την ηγεσία του Προέδρου Ερντογάν η Τουρκία θα παραμείνει πιστός εταίρος της ΕΕ σε μείζονα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η μετανάστευση, η ασφάλεια, η περιφερειακή σταθερότητα και η μάχη κατά της τρομοκρατίας» δήλωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης τής Επιτροπής προς τον Τύπο, ο εκπρόσωπος, Μαργαρίτης Σχοινάς, χωρίς περαιτέρω σχόλια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει να λάβει την τελική αξιολόγηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για τις εκλογές.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ συνεχάρη τον Τ. Ερντογάν, υπενθυμίζοντάς του τις «θεμελιώδεις αξίες» ΝΑΤΟ

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, συνεχάρη τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την επανεκλογή του, υπενθυμίζοντας παράλληλα τις «θεμελιώδεις αξίες» της Συμμαχίας.

«Συγχαίρω τον Πρόεδρο Ερντογάν για την επανεκλογή του ως Πρόεδρος, καθώς και τον τουρκικό λαό για το υψηλό ποσοστό συμμετοχής του στις εκλογές» δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ κατά την άφιξή του στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Επίσης, ο γγ του ΝΑΤΟ επισήμανε ότι η Τουρκία είναι ένα σημαντικό μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, όχι μόνο για τη γεωγραφική εγγύτητά της με τη Ρωσία, το Ιράκ και τη Συρία, αλλά και γιατί είναι μία χώρα που παίζει βασικό ρόλο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του ισλαμικού κράτους (DAESH).

Τέλος, κ. Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι ο ΝΑΤΟ βασίζεται σε ορισμένες θεμελιώδεις αξίες και ότι ο ίδιος προσωπικά αποδίδει μεγάλη σημασία σε αξίες όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, οι ατομικές ελευθερίες. «Τονίζω τη σημασία αυτών των αξιών σε πολλές πρωτεύουσες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Άγκυρας, όταν συναντώ Τούρκους ιθύνοντες» πρόσθεσε.

Πούτιν και Ερντογάν δίνουν προτεραιότητα στην ενεργειακή συνεργασία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα επισήμαναν ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα κοινά έργα που σχετίζονται με τον ενεργειακό τομέα , όπως είναι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Άκουγιου και του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream.

Αυτό αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τον Τούρκο ηγέτη για την νίκη του στις προεδρικές εκλογές και του ευχήθηκε περαιτέρω επιτυχίες στην άσκηση των καθηκόντων του.

Προηγουμένως ο Ρώσος πρόεδρος είχε αποστείλει στον Ερντογάν συγχαρητήριο τηλεγράφημα με το οποίο τον συνεχάρη για την επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα, όπως και για την νίκη του Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις βουλευτικές εκλογές.

«Εν ευθέτω» τα συγχαρητήρια Μέρκελ σε Ερντογάν

«Εν ευθέτω χρόνω» θα συγχαρεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη νίκη του στις εκλογές στην Τουρκία, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, καθώς, όπως είπε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος «θέλει να περιμένει την αξιολόγηση των εκλογικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ».

«Θεωρούμε κατ’ αρχήν ότι οι σχέσεις εργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, της γερμανικής και της μελλοντικής τουρκικής, θα εξακολουθήσουν να είναι και στο μέλλον εποικοδομητικές και καλές και φυσικά η Καγκελάριος θα συγχαρεί τον τούρκο Πρόεδρο, όπως είθισται, εν ευθέτω χρόνω», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θέλει να περιμένει την αξιολόγηση των εκλογικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ, η οποία θα παρουσιαστεί αργότερα σήμερα.

Αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει την εκλογική συμπεριφορά των Τούρκων της Γερμανίας που ψήφισαν σε αυτές τις εκλογές και σε ποσοστό άνω του 65% επέλεξαν τον Ταγίπ Ερντογάν.

Το Βερολίνο ελπίζει ότι οι σχέσεις και με τη νέα τουρκική κυβέρνηση θα εξακολουθήσουν να είναι «εποικοδομητικές και καλές», συνέχισε, αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Η αξιολόγηση του ΟΑΣΕ

Η αποστολή των διεθνών παρατηρητών, που αναπτύχθηκαν για τις εκλογές στην Τουρκία, κατήγγειλε σήμερα την απουσία «ίσων ευκαιριών» για τους υποψηφίους, εκτιμώντας πάντως ότι αυτοί οι τελευταίοι μπόρεσαν να μεταδώσουν το μήνυμά τους στο κοινό.

«Παρόλο που δεν υπήρξαν ίσες ευκαιρίες, οι περισσότεροι από τους υποψηφίους μπόρεσαν να μεταδώσουν τα μηνύματά τους στο κοινό», αναφέρει η κοινή αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και του Συμβουλίου της Ευρώπης στην προκαταρκτική έκθεσή της, η οποία αναγνώσθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα.

Πάντως «την ημέρα των εκλογών οι διαδικασίες γενικά ακολουθήθηκαν, παρόλο που σημαντικά νομικά μέτρα συχνά παραλείφθηκαν στη διάρκεια της καταμέτρησης» των ψήφων, πρόσθεσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ Ινάσιο Σάντσεθ Αμπόρ παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους το κείμενο της προκαταρκτικής έκθεσης.

Έστι ορισμένα ψηφοδέλτια δεν ήταν σφραγισμένα από τις αρμόδιες επιτροπές των εκλογικών τμημάτων και τα ψηφοδέλτια δεν καταγράφονταν συστηματικά όταν παραδίδονταν στα εκλογικά τμήματα, μια παρατυπία που χαρακτηρίζεται στην έκθεση «σοβαρή».

Επισημαίνοντας «περιορισμούς» στους οποίους υποβλήθηκαν ορισμένοι διεθνείς παρατηρητές, στο κείμενο αναφέρεται πως «οι αρνητικές εκτιμήσεις (των παρατηρητών) συνδέονταν συχνά με την παρουσία μη εγκεκριμένου προσωπικού, συχνά αστυνομικών, που μερικές φορές επενέβαιναν στη διαδικασία».

Στην έκθεση του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης υπογραμμίζονται οι άνισες συνθήκες της προεκλογικής εκστρατείας των διαφόρων κομμάτων, κυρίως όσον αφορά τα μέσα ενημέρωσης, καθώς το κυβερνών κόμμα και ο απερχόμενος πρόεδρος είχαν «πιο ευνοϊκή» κάλυψη.

«Τα μέσα ενημέρωσης, ανάμεσα στα οποία η δημόσια ραδιοτηλεόραση, δεν προσέφεραν στους ψηφοφόρους ισορροπημένες πληροφορίες για τους διάφορους υποψηφίους», σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ.

Αυγή, με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ – AFP – Interfax

Δείτε επίσης:

Νίκη Ερντογάν και άνοδος των εθνικιστών, με έντονη αμφισβήτηση της αντιπολίτευσης

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί