Ο Ερντογάν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε η κυβέρνηση – Το HDP εξασφάλισε την είσοδό του στο κοινοβούλιο

“Ο τουρκικός λαός μου έδωσε την εντολή”, με βάση τα ανεπίσημα ακόμη αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη.

“Τα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών είναι σαφή. Σύμφωνα μ’ αυτά, ο λαός μου εμπιστεύτηκε την ευθύνη του προέδρου της Δημοκρατίας”, είπε ο Ερντογάν, ενώ η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται ακόμη.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι ο συνασπισμός κομμάτων με επικεφαλής το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αν και η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι τα κόμματα που συγκροτούν τον δικό της συνασπισμό, μαζί με το φιλοκουρδικό HDP, θα καταλάβουν περισσότερες έδρες. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) επιμένει επίσης ότι, με βάση τη δική του καταμέτρηση των ψήφων, είναι αναπόφευκτος ένας δεύτερος γύρος, μεταξύ του Ερντογάν και του Μουχαρέμ Ιντζέ, για την ανάδειξη του προέδρου της χώρας.

Πριν ακόμη εκφωνήσει την ομιλία αυτή ο Ερντογάν, οι υποστηρικτές του είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται και να πανηγυρίζουν, κρατώντας τουρκικές σημαίες. Αμέσως μετά, μια συναυλία από κλάξον αντήχησε στους δρόμους της πόλης.

“Η Τουρκία, με ένα ποσοστό συμμετοχής κοντά στο 90%, έδωσε μάθημα δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο”, είπε ο Ερντογάν.

Παρά την ανακοίνωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας δεν έχει ανακοινώσει ακόμη επίσημο αποτέλεσμα, τη στιγμή που η αντιπολίτευση επιμένει πως τίποτα δεν έχει τελειώσει και πως η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερο εκλογικό γύρο.

Με βάση τα τελευταία επίσημα αποτελέσματα που μεταδόθηκαν από τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια, με καταμετρημένο το 98,3% των ψήφων ο Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 52,67%.  Όμως η τουρκική αντιπολίτευση επιμένει ότι η προεδρική εκλογή θα κριθεί σε δεύτερο γύρο.

Μπορείτε να παρακολουθείτε τα αποτελέσματα των Προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία σε άμεσο χρόνο: http://secim2018.milliyet.com.tr/

Με την άρση της απαγόρευσης του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου άρχισαν να μεταδίδονται τα πρώτα αποτελέσματα από τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία και ενώ το CHP κατηγόρησε τα κρατικά μέσα ενημέρωσης για την μετάδοση των αποτελεσμάτων.

Όμως ο Μουχαρέμ Ιντζέ καταγγέλλει ότι μόνο «το 37%» έχει καταμετρηθεί σύμφωνα με το σύστημα της Εκλογικής Επιτροπής. Ο υποψήφιος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Μουχαρέμ Ιντζέ λαμβάνει 30,7% ενώ κάτω απο το 10% λαμβάνουν η Μεράλ Άκσενερ ο Ντεμιρτάς και ο Καραμολάογλου. Η αντιπολίτευση  πάντως καταγγέλλει  την “παραποίηση” των αποτελεσμάτων.

Στη χώρα σημειώθηκαν μεμωνομένα επεισόδια όπου υπήρξαν δύο νεκροί, μεταξύ των οποίων και ένας πολιτικός του Iyi.  Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας έφτασε το 86,82%.

Το φιλοκουρδικό HDP εξασφάλισε την είσοδό του στο κοινοβούλιο με ποσοστό λίγο πάνω από το 10%

Στέλεχος του AKP εκτιμούσε νωρίτερα ότι ο Ερντογάν θα εκλεγεί με ποσοστό τουλάχιστον 51%, το HDP θα μπει στο κοινοβούλιο

Ένα στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος AKP δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές με ποσοστό τουλάχιστον 51%.

Με καταμετρημένο το 60% των ψήφων από τις προεδρικές εκλογές, ο Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 55,88%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτόν, που μίλησε ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τα συνεργαζόμενα με αυτό κόμματα θα έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο αν και το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HPD) εκτιμάται ότι θα περάσει το 10%, το όριο για την είσοδό του στη βουλή.

Το AKP συγκεντρώνει προς το παρόν ποσοστό 46,01%, με καταμετρημένες τις μισές ψήφους των βουλευτικών εκλογών. Ακολουθεί το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα με ποσοστό 20,3% ενώ το HDP λαμβάνει 9,41%, πλησιάζοντας το “κατώφλι” του 10%.

Η ψηφοφορία σ’ αυτή τη χώρα των 81 εκατομμυρίων κατοίκων ολοκληρώθηκε επισήμως στις 5 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Στην Τουρκία δεν πραγματοποιούνται δημοσκοπήσεις στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων (exit polls) και τα πρώτα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν νωρίς το βράδυ.

‪🔵 #Secim2018 ‬
‪📸 #Türkiye genelinde sandıklar açıldı‬
‪Oyların sayım işlemi başladı ‬

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Ιντζέ προειδοποιεί εναντίον ενδεχόμενης νοθείας

Ο κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις τουρκικές προεδρικές εκλογές Μουχαρέμ Ιντζέ δήλωσε σήμερα ότι οι τουρκοι πολίτες θα πρέπει να προστατεύσουν τις κάλπες από ενδεχόμενη νοθεία εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος AKP του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας μετά τη λήξη της ψηφοφορίας στις 5 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ο Ιντζέ δήλωσε επίσης πως τα μέλη της εκλογικής επιτροπής της Τουρκίας πρέπει «να κάνουν σωστά τη δουλειά τους». Πρόσθεσε πως δεν έχει αμφιβολία ότι τα εκλογικά αποτελέσματα θα είναι «πολύ καλά».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί