Απάκι, λάδι και τυριά από την Κρήτη στη διατροφή των ευρωβουλευτών!- Πρωτοβουλία του Στ. Κούλογλου

Το εστιατόριο των Ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ερχόμενη Τρίτη 26 Ιουνίου θα μετατραπεί σε ένα Ελληνικό Γαστρονομικό Χωριό γεμάτο άρωμα Ελλάδας. Το κοινό των Βρυξελλών για ένα βράδυ θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει γεύσεις από την χώρα μας, με έμφαση στα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης και στα προϊόντα ΠΟΠ, τα οποία απειλούνται από τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες.

Σύκα από την Στερεά Ελλάδα, φιστίκια και ρετσίνα από την Αττική, φέτα από την Ήπειρο, απάκι από την Κρήτη, κατίκι Δομοκού, φορμαέλα Αραχώβης, ροδάκινα Νάουσας, ρομπόλα Κεφαλονιάς, παρθένο ελαιόλαδο, μανούρι, ελιές, κάπαρη, μέλι, κεφαλογραβιέρα, ξινομυζήθρα, γιαούρτι στραγγιστό, ανθότυρο, χυλοπίτες, τραχανάς, κρασί, σταφίδες, ούζο και πολλά άλλα θα βρεθούν στα τραπέζια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσφερόμενα από δεκάδες παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, ενώ διακεκριμένοι Έλληνες σεφ θα προετοιμάσουν μοναδικές συνταγές για όσους παραβρεθούν.

Η εκδήλωση, που έχει σκοπό να αναδείξει την σημασία των προϊόντων ΠΟΠ στην ελληνική οικονομία, πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου και την συνεργασία των Περιφερειών της Ελλάδος, του γραφείου ΕΟΤ ΒΕΝΕLUX, του εστιατορίου «Φίλεμα» και του σεφ Μάνου Μακρυγιαννάκη, και της ομάδας του A Discovering Network.

«H πραγματική Ελλάδα απέχει, πολύ από όλα τα στερεότυπα που διαμορφώθηκαν κατά την διάρκεια της κρίσης. Η πραγματική Ελλάδα είναι ο πολιτισμός της, τα έθιμά της, οι γεύσεις της, οι άνθρωποί της», δήλωσε σχετικά ο Στέλιος Κούλογλου.

Σημειώνεται ότι οι παραγωγοί που θα συμμετέχουν στις αποστολές των Περιφερειών θα συμμετάσχουν και σε μια ακόμη εκδήλωση, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βέλγιο και σκοπό έχει να φέρει σε επαφή τις ελληνικές επιχειρήσεις με τις βελγικές και να ανοίξει δυνατότητες συνεργασίας στη βελγική αγορά.

Ειδικότερα τα προϊόντα που θα αναδειχθούν στο Ελληνικό Γαστρονομικό Χωριό είναι τα εξής:

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Κασέρι Ξάνθης, παστουρμάς Δράμας, φέτα Θράκης, ελαιόλαδο Θάσου, κους κους

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Λαχανικά, βότανα, σαλέπι, φέτα, αθωνήτικο τυρί, αιγοπρόβειο τυρί, μανούρι, κασέρι, κεφαλοτύρι, ξύδι, ελιές, βιολογικές υπερτροφές, ζυμαρικά, μαρμελάδες, τσάι, ούζο, τσίπουρο, κρασί

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Αρωματικά βότανα και έλαια, κρόκος κοζάνης

Περιφέρεια Ηπείρου: ΠΟΠ Φέτα, ΠΟΠ κεφαλογραβιέρα, γιαούρτι, ανθότυρο, τραχανάς, χυλοπίτες, ελιές, πάστα ελιάς, κρασί

Περιφέρεια Ιονίων νήσων: Κρασί, ρομπόλα Κεφαλονιάς, σταφίδα Ζακύνθου

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος: Κρασί, λάδι, μέλι, αυγοτάραχο, σταφίδα τυποποιημένη, τυποποιημένα βότανα

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος: Ξηρά σύκα, τσάτνει, άλλειμα, σιρόπι, σοκολατάκια, μπάρες, σαλάμι, μέλι και μπουκιές σύκου, γλυκό του κουταλιού σύκο, επιτραπέζιες ελιές, πάστα ελιάς, κρυσταλλική στέβια, ζυμαρικά, βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, κελυφωτο φιστίκι, αρωματικά ξύδια, κατίκι Δομοκού, φορμαέλα Αράχωβας, καπνιστό μπέικον Ευρυτανίας, μπάρες δημητριακών, ντολμαδάκια

Περιφέρεια Αττικής: Φυστίκια Μεγάρων, εμφιαλωμένη ρετσίνα Άττικα

Περιφέρεια Πελοποννήσου: ΠΟΠ φέτα Τριπόλεος, άγρια ρίγανη από τα βουνά της Αρκαδίας, δάβα Φενεού, αύγκλινο Μάνης, παραδοσιακή συνταγή χοιρινού, λαλάγγια Μάνης: παραδοσιακή συνταγή με τραγανή αρωματική ζύμη, ελιές Καλαμών, παραδοσιακά λουκάνικα παστωμένα σε λαρδί, τσακώνικη μελιτζάνα, σφέλα, παστό κρέας, σταφίδες Κορίνθου, παξιμάδια Λακωνίας, χυμός Αργολίδας, κρασί Νεμέας και Αρκαδίας, σύκα Καλαμάτας

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Κρασί, μέλι, παξιμάδια, τυριά, παστέλια

Περιφέρεια Κρήτης: Λαχανικά, ελαιόλαδο, τυριά, μπαχαρικά, αλλαντικά

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί