Αιθιοπία: Δολοφονική απόπειρα κατά του πρωθυπουργού με χειροβομβίδα – Τουλάχιστον 83 τα θύματα της επίθεσης

Επίθεση με χειροβομβίδα πραγματοποίησε ένας άνδρας στη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης υπέρ του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας, Αμπίι Αχμέντ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν τουλάχιστον 83 άτομα, ωστόσο ακόμη παραμένει άγνωστος ο ακριβής αριθμός νεκρών και τραυματιών.

Μεταξύ των νεκρών είναι αστυνομικοί οι οποίοι προσπάθησαν να σταματήσουν τον δράστη της επίθεσης, ο οποίος έφτασε πολύ κοντά στην εξέδρα όπου θα πραγματοποιούσε ομιλία ο Αμπίι Αχμέντ, φορώντας στολή αστυνομικού. Στη συνέχεια πέταξε τη χειροβομβίδα κάτω από την εξέδρα με αποτέλεσμα να ακολουθήσει έκρηξη.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, η επίθεση ήταν απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του.

Στο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε μετά την έκρηξη, ο Αμπίι Αχμέντ χαρακτήρισε το περιστατικό «μια αποτυχημένη απόπειρα από δυνάμεις που δεν θέλουν να δουν την Αιθιοπία ενωμένη».

Αιθιοπία - δολοφονική απόπειρα κατά του πρωθυπουργούAP Photo/Mulugeta Ayene

Ο 42χρονος πρωθυπουργός της Αιθιοπίας έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε μια σειρά ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων από τον Απρίλιο που ανέλαβε καθήκοντα.

Έχει ήδη εξαγγείλει την απελευθέρωση δεκάδων χιλιάδων κρατουμένων από τις φυλακές, το άνοιγμα των δημόσιων επιχειρήσεων στις ιδιωτικές επενδύσεις και την προώθηση συμφωνίας ειρήνης με τη γειτονική Ερυθραία.

Πολλοί αναλυτές εκτιμού ότι η ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων είναι πολύ μεγάλη για να γίνουν αποδεκτές στη χώρα, με αποτέλεσμα να αντιδρούν οι πολίτες στην αλλαγή.

Οι δύο χώρες πολέμησαν μεταξύ τους όταν η Ερυθραία εισέβαλε στην Αιθιοπία τον Μάιο του 1998. Ο πόλεμος έληξε με νίκη της Αιθιοπίας και παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας το 2000.

Οι συνέπειες του πολέμου μεταξύ δύο από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου παραμένουν ορατές.

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί