Πέθανε η Κόκο, ο διάσημος γορίλλας που επικοινωνούσε στη νοηματική (Βίντεο)

Πέθανε σε ηλικία 46 ετών η Κόκο, ο θηλυκός γορίλλας που έγινε διάσημος διεθνώς λόγω της ικανότητας του να επικοινωνεί στη νοηματική γλώσσα, στον ζωολογικό κήπο του Σαν Φρανσίσκο, όπου είχε γεννηθεί στις 4 Ιουλίου του 1971.

Σε ηλικία μόλις ενός έτους, άρχισε να διδάσκεται τη νοηματική γλώσσα από την ερευνήτρια και ψυχολόγο ζώων Φρανσίν Πάτερσον, και σταδιακά έφτασε να καταλαβαίνει περισσότερες από 1.000 λέξεις και να μπορεί να εκφράζει με τις κινήσεις των χεριών της σκέψεις και συναισθήματα.

«Η ικανότητά της με τη γλώσσα και η ενσυναίσθηση που έδειχνε, άγγιξε το πνεύμα και τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων», υπογράμμισε το Ίδρυμα Γορίλλας, το οποίο την χαρακτήρισε «σύμβολο της επικοινωνίας μεταξύ των ειδών». «Την αγαπούσαμε πολύ και θα μας λείψει», πρόσθεσε.

Η Κόκο αποτέλεσε αντικείμενο πολλών ρεπορτάζ με αποτέλεσμα να γίνει διάσημη σε όλο τον κόσμο. Τον Οκτώβριο του 1978 έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό National Geographic, σε μια πασίγνωστη φωτογραφία που την δείχνει να κοιτάζει τον εαυτό της σε έναν καθρέφτη.

Τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν και πάλι επάνω της όταν υιοθέτησε ένα γατάκι, τον «Ολόμπαλλο» – μάλιστα η ιστορία τους έγινε και παιδικό βιβλίο με τον τίτλο «Το γατάκι της Κόκο». Όταν ο γάτος παρασύρθηκε από ένα αυτοκίνητο και σκοτώθηκε, η Κόκο τον θρήνησε για πολλούς μήνες.

Η Κόκο αγαπούσε επίσης τη ζωγραφική και έφτασε σε σημείο να συμμετέχει σε συζητήσεις στο διαδίκτυο με πολλούς θαυμαστές της. Μολονότι υπήρξε η πρώτη πρέσβειρα των γοριλλών στον κόσμο, βίωσε πάντως και κάποιες δύσκολες στιγμές. Το 2005 δύο γυναίκες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη εναντίον του Ιδρύματος υποστηρίζοντας ότι τους ζητήθηκε να σταθούν ημίγυμνες μπροστά στην Κόκο για να επικοινωνήσουν καλύτερα μαζί της, επειδή της άρεσαν τα… στήθη. Το ίδρυμα απέρριψε αυτές τις κατηγορίες και η υπόθεση έκλεισε τελικά με φιλικό συμβιβασμό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί