Στροφή 180 μοιρών για τις χωρισμένες οικογένειες μεταναστών

Τα μαζεύει τώρα άρον-άρον ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για την απάνθρωπη απόφαση να χωρίζει παιδιά μεταναστών απ’ τους γονείς τους, υπό το βάρος της διεθνούς κατακραυγής αλλά και των αντιδράσεων μέσα στο ίδιο του το κόμμα.  Αργά το απόγευμα της Τετάρτης, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να υπογράψει ένα «κείμενο» σύντομα για να σταματήσει ο χωρισμός των οικογενειών των μεταναστών που συνελήφθησαν αφού διέσχισαν παράνομα τα νότια σύνορα της χώρας.

«Προσπαθούμε να κρατήσουμε ενωμένες τις οικογένειες. Είναι πολύ σημαντικό. Πρόκειται να υπογράψουμε κάποιο εκτελεστικό διάταγμα πολύ σύντομα. Θα κρατήσουμε ενωμένες τις οικογένειες αλλά και πάλι θα πρέπει να διατηρήσουμε την αυστηρότητα, αλλιώς η χώρα μας κατακλυστεί από ανθρώπους, από έγκλημα και απ’ όλα αυτά που δεν θέλουμε» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος σκοπεύει να το υπογράψει απόψε, προτού αναχωρήσει για τη Μινεσότα. Επανέλαβε πάντως ότι «πρέπει να διατηρήσουμε ισχυρά τα σύνορά μας».

Δεν είναι προς το παρόν σαφές τι σχεδιάζει να υπογράψει ο Αμερικανός πρόεδρος και αν θα περιλαμβάνει και πλαίσιο για την επανένωση οικογενειών. Λίγο νωρίτερα, μια πληροφορία που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Fox News ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδοθεί ένα εκτελεστικό διάταγμα που θα επιτρέψει στις οικογένειες των μεταναστών να παραμένουν μαζί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ όσο επιτρέπεται σήμερα.

Νωρίτερα, κορυφαίος αξιωματούχος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ο Πολ Ράιαν, ανακοίνωσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να ψηφίσει αύριο, Πέμπτη, μια νομοθεσία που θα τερματίσει τον χωρισμό οικογενειών μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα. «Δεν πιστεύουμε ότι οι οικογένειες πρέπει να χωρίζονται, τελεία και παύλα» είπε μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Είχαν προηγηθεί διεργασίες εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος προκειμένου να βρεθεί μια λύση, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να δηλώνει ότι «στηρίζει 1.000%» κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια για το μεταναστευτικό, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.

Οι Ρεπουμλπικανοί του Κογκρέσου έκαναν κάποιες προσπάθειες χθες, Τρίτη, για να τερματίσουν την πολιτική κρίση που έχει προκαλέσει η πολιτικής της μηδενικής ανοχής στους μετανάστες απ’ τη δίοικηση Τραμπ. Όπως σημειώνουν οι New York Times η Γερουσία είχε ένα σχέδιο και η Βουλή των Αντιπροσώπων άλλο, με τον Τραμπ να αρνείται να πάρει την ευθύνη.

Ο ίδιος άλλωστε επέρριψε την ευθύνη στους Δημοκρατικούς για τον διαχωρισμό των οικογενειών μεταναστών και απαίτησε μια ευρεία αναθεώρηση των αμερικανικών μεταναστευτικών νόμων, μια διαδικασία που θα απαιτούσε μήνες. Ταυτόχρονα, υπονόμευσε μία από τις κεντρικές ιδέες πίσω από την προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων της Γερουσίας να σταματήσουν αμέσως τον διαχωρισμό των οικογενειών στα μεξικανικά σύνορα.

«Είναι ευθύνη των Δημοκρατικών, δεν μας στηρίζουν με τις ψήφους που χρειάζονται για να περάσουμε μια καλή μεταναστευτική νομοθεσία. Θέλουν ανοιχτά σύνορα, που προκαλούν τρομερό έγκλημα. Οι Ρεπουμπλικανοί θέλουν ασφάλεια. Εργάζομαι όμως πάνω σε κάτι, ποτέ δεν τελειώνει» έγραψε το απόγευμα της Τετάρτης στο Twitter.

Ο γερουσιαστής Μιτς Μακόνελ του Κεντάκι, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας, σημείωσε ότι «όλα τα μέλη του συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών υποστηρίζουν ένα σχέδιο που θα κρατά ενωμένες τις οικογένειες», υποστηρίζοντας την άμεση ψήφιση ενός νομοσχεδίου που θα παρέχει νομική εξουσία για την κράτηση γονέων και παιδιών μαζί, μέχρι να αποφασίσει η δικαιοσύνη.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικανοί εργάζονταν πάνω σε ένα αναθεωρημένο σχέδιο που πρακτικά σημαίνει ότι τα παιδιά θα μπορούσαν να κρατούνται για περισσότερο διάστημα απ’ ό,τι τώρα αλλά με τους γονείς τους, σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press.

Ο Μακόνελ είπε ακόμη ότι «ελπίζει σε μια προσέγγιση με τους Δημοκρατικούς» για μια δικομματική συμφωνία.

Οι Δημοκρατικοί αντέτειναν πως δεν απαιτείται κάποια κίνηση του Κογκρέσου και ότι απλά ο πρόεδρος μπορεί να ανατρέψει την ίδια του την πολιτική.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το BBC, οι κυβερνήτες τουλάχιστον 8 πολιτειών -μεταξύ των οποίων δύο Ρεπουμπλικανοί- ανέστειλαν την απόφασή τους να στείλουν στρατιώτες στα σύνορα με το Μεξικό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες των NYT, εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις – μια απ’ την πιο συντηρητική πτέρυγα και μια άλλη πιο συμβιβαστική που κάνει λόγο για διαχωρισμό ανάλογα με την περίπτωση και παράλληλα ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα και αλλαγές στη μεταναστευτική νομοθεσία.

Ο Τραμπ σε συνάντηση που είχε στο Καπιτώλιο με τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές αρνήθηκε να υποστηρίξει συγκεκριμένα τη μία ή την άλλη πρόταση, λέγοντας πως θα υπέγραφε και τα δύο. Πάντως οι επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος προσπαθούν να βρουν υποστηρικτές για το συμβιβαστικό νομοσχέδιο.

«Θέλουμε να έχουμε ασφαλή σύνορα, θέλουμε να επανενώσουμε τα παιδιά με τις οικογένειες τους. Το νομοσχέδιο μας κάνει αυτό ακριβώς» δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών Steve Scalise.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos, η πλειονότητα των Αμερικανών αντιτίθεται σε αυτή την πολιτική, την οποία υποστηρίζει το 28%.

Έμμεσες παραινέσεις για λύση απ’ την Ιβάνκα

Η Ιβάνκα Τραμπ, η κόρη και έμπιστη σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, προέτρεψε τον πατέρα της να βάλει τέλος στην πολιτική χωρισμού των μικρών παιδιών από τους μετανάστες γονείς τους που συλλαμβάνονται στα σύνορα, σύμφωνα με έμμεσες μαρτυρίες. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, έχει αποφύγει να τοποθετηθεί δημοσίως για το θέμα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ «ανέφερε ότι η κόρη του Ιβάνκα τον προέτρεψε να τερματίσει (αυτήν την πρακτική) και είπε (ο πρόεδρος) ότι αναγνωρίζει ότι αυτό θα έπρεπε να σταματήσει, ότι οι εικόνες είναι οδυνηρές και ότι αναζητά μια νομοθετική λύση», αποκάλυψε ο Κάρλος Κουρμπέλο, ένας Ρεπουμπλικάνος βουλευτής από τη Φλόριντα ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με εκπροσώπους του κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το βράδυ της Τρίτης.

Στο Twitter, η διαπιστευμένη δημοσιογράφος της εφημερίδας New York Times στον Λευκό Οίκο, μετέφερε τη συζήτηση πατέρα-κόρης, στην οποία όμως δεν ήταν παρούσα: «Αυτό που είπε ο Τραμπ για την Ιβάνκα Τραμπ στη συνάντηση που είχε στο Κογκρέσο, είναι ότι πήγε και του είπε «Μπαμπά, τι κάνουμε για αυτό;» Ο Τραμπ απάντησε ότι είναι ένα «δύσκολο θέμα» και άλλαξε συζήτηση», έγραψε η Μάγκι Χάμπερμαν.

Καταδίκη απ’ τον Πάπα Φραγκίσκο

Ο Πάπας Φραγκίσκος άσκησε με την σειρά του δριμεία κριτική στην πολιτική του Τραμπ, ρίχνοντας τα στη ενίσχυση του λαϊκισμού.

Μιλώντας στο Reuters ο Ποντίφικας δήλωσε ότι συντάσσεται με τις πρόσφατες δηλώσεις των Αμερικανών Καθολικών Επισκόπων, που περιέγραψων την πρακτική αυτή ως «ανήθικη» και «αντίθετη» με τις αξίες της Εκκλησίας. «Δεν είναι εύκολο, αλλά ο λαϊκισμός δεν είναι λύση», είπε ο Πάπας.

Την αντίθεσή της εξέφρασε σήμερα και πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία χαρακτήρισε «βαθύτατα σοκαριστικές» τις εικόνες των μικρών παιδιών που έχουν χωριστεί από τους μετανάστες γονείς τους.

«Οι εικόνες των παιδιών που κρατούνται σε κάτι που μοιάζει με κλουβί είναι βαθύτατα σοκαριστικές. Είναι λάθος, δεν συμφωνούμε μ’ αυτό, δεν είναι αυτή η βρετανική προσέγγιση», είπε η Μέι ενώπιον των Βρετανών βουλευτών.

efsyn

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί