Παιδιά σε κλουβιά: Κατακραυγή εντός και εκτός ΗΠΑ για τη μηδενική ανοχή Τραμπ (βίντεο – φωτογραφίες)

Οργή έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ μετά τη δημοσιοποίηση ηχογραφήσεων από κέντρο κράτησης, στις οποίες ακούγονται μικρά παιδιά να ψάχνουν απεγνωσμένα τους γονείς τους. Σημειώνεται, ότι αφότου ανακοινώθηκε η πολιτική «μηδενικής ανοχής» στις αρχές Μαΐου, 2.342 παιδιά και ανήλικοι παράτυποι μετανάστες χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους, το διάστημα από την 5η Μαΐου ως την 9η Ιουνίου. Στην πλειονότητά τους, πρόκειται για οικογένειες που έφυγαν για να σωθούν από τη βία στην κεντρική Αμερική.

Στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ βρίσκεται η Αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κίρστεν Νίλσεν, καθώς είναι από τους βασικούς υπερασπιστές του νέου δόγματος.Υπό το σύνθημα «ντροπή σας», χθες Τρίτη ακτιβιστές διέκοψαν το δείπνο της Νίλσεν σε ένα μεξικανικό εστιατόριο της Ουάσινγκτον. Στο βίντεο διάρκειας περίπου 10 λεπτών που δημοσιεύθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται πολλοί ακτιβιστές να επιτίθενται σε μια ξανθιά γυναίκα που κάθεται στο εστιατόριο, με το πρόσωπό της να καλύπτεται από το μισοσκόταδο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Υπουργέ Νίλσεν (…), πώς μπορείτε να ευχαριστιέστε το φαγητό σας την ώρα που απελαύνετε και φυλακίζετε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν έρθει να ζητήσουν άσυλο στις ΗΠΑ;», την ρωτά ένας άνδρας.

Οι ήχοι της ντροπής: «Μπαμπά…μαμά»

Τις ηχογραφήσεις έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση ProPublica με την δικηγόρο Τζένιφερ Χάρμπερι να δηλώνει ότι πρόκειται για ηχογραφήσεις της περασμένης εβδομάδας.

«Μπαμπά, μπαμπά» ακούγεται να λέει ένα παιδί κλαίγοντας, ενώ ένα άλλο φωνάζει «Δεν θέλω να σταματήσουν τον πατέρα μου, δεν θέλω να τον απελάσουν». Κάποιο από τα παιδιά, μία εξάχρονη από το Ελ Σαλβαδόρ φωνάζει το τηλέφωνο της θείας της και λέει: «Θα την πάρετε ένα τηλέφωνο να έρθει να με πάρει μόλις τελειώσω το φαγητό;».

Η Pro Publica σημειώνει ότι επικοινώνησε με τη θεία της η οποία δήλωσε: «Το ξέρω ότι δεν είναι Αμερικανίδα πολίτης, αλλά είναι άνθρωπος. Είναι ένα παιδί. Πώς μπορούν να της συμπεριφέρονται έτσι;».

Ερωτηθείσα για τις σπαρακτικές ηχογραφήσεις η επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας τόνισε ότι δεν έχει ακούσει τις ηχογραφήσεις και περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι «η κυβέρνηση αυτή δεν δημιούργησε την πολιτική χωρισμού των οικογενειών (…) Αυτό που άλλαξε είναι ότι πλέον δεν εξαιρούμε ολόκληρες ομάδες ανθρώπων που παραβιάζουν τον νόμο».

Παιδιά σε κλουβιά μόνα τους (!)

Στη δημοσιότητα πάντως έχουν δοθεί φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν παιδιά μεταναστών μόνα τους να κρατούνται σε συρμάτινα κλουβιά, να κοιμούνται στο τσιμεντένιο πάτωμα.

Ανένδοτος εμφανίζεται ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε την άκρως αμφιλεγόμενη πολιτική του χωρισμού των οικογενειών μεταναστών, υποστηρίζοντας ότι είναι η μοναδική πιθανή επιλογή προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η παράτυπη μετανάστευση. Ενώ σε νεότερο tweet αρκέστηκε στο να κατηγορήσει…τους Δημοκραιτκούς!

(Σκίτσο του Τάσου Αναστασίου)

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί ενάντια στο να χωρίζονται οι οικογένειες μεταναστών

Δημοκρατικοί κοινοβουλευτικοί αποδοκίμασαν ηχηρά τον Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη, καταγγέλλοντας τον χωρισμό των παιδιών από τις οικογένειές τους όταν συλλαμβάνονται παράτυποι μετανάστες στα σύνορα, σε μια σπάνια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με τον αμερικανό πρόεδρο στους διαδρόμους του Καπιτωλίου, όπου συνήθως οι συζητήσεις γίνονται χαμηλόφωνα.

«Κύριε πρόεδρε, έχετε όμως παιδιά! Έχετε παιδιά, κ. πρόεδρε! Θα σας άρεσε να σας χώριζαν από τα παιδιά σας;», φώναξε με αγανάκτηση ο Χουάν Βάργκας, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, την ώρα που ο Τραμπ έβγαινε από μια αίθουσα όπου είχε συνομιλίες με ρεπουμπλικάνους κοινοβουλευτικούς.

Ο αμερικανός πρόεδρος περιορίστηκε απλά να στραφεί και να νεύσει χαμογελαστός προς την κατεύθυνση των τηλεοπτικών συνεργείων πίσω από τους λιγοστούς βουλευτές και βουλεύτριες των δημοκρατικών που κράταγαν φωτογραφίες παιδιών που έκλαιγαν και πλακάτ με το σλόγκαν «οι οικογένειες πρέπει να είναι μαζί».

«Σταματήστε να χωρίζετε τα παιδιά!», φώναξε άλλος δημοκρατικός κοινοβουλευτικός, καθώς στελέχη της κυβέρνησης, ανάμεσά τους η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κίρστεν Νίλσεν, πέρναγαν από μπροστά τους μαζί με τον πρόεδρο.

Όλοι οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές συμφωνούν ότι οι οικογένειες των μεταναστών θα πρέπει να παραμένουν ενωμένες στο διάστημα που εξετάζεται ο φάκελός τους για να καθοριστεί το καθεστώς τους, διαβεβαίωσαν από την πλευρά τους οι επικεφαλής του κόμματος στη Γερουσία, υποσχόμενοι ότι θα προσεγγίσουν τους Δημοκρατικούς για να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα του χωρισμού των παιδιών από τους γονείς τους.

“Πιστεύω ότι πρέπει να διορθώσουμε αυτό το πρόβλημα (…) πρέπει να συνεργαστούμε μεταξύ μας και να το διορθώσουμε”, είπε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων Μιτς Μακόνελ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον Μακόνελ, η Γερουσία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό περνώντας ένα μικρό νομοσχέδιο και όχι ένα ευρύτερο μέτρο για τη μετανάστευση γενικότερα.

Ο Τζον Κόρνιν, ο “υπ’ αριθμόν 2” του κόμματος στη Γερουσία, είπε από την πλευρά του ότι στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μέσα σε διάστημα μερικών ημερών, ενδεχομένως ακόμη και εντός της εβδομάδας.

Μισέλ Ομπάμα και Λόρα Μπους ανάμεσα στους επικριτές

OBAMA

Από την Μέι ως τον Πάπα: Διεθνείς αντιδράσεις κατά του μέτρου Τραμπ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Λουίς Βιντεγκαράι καταδίκασε σήμερα τον «σκληρό και απάνθρωπο» χωρισμό των οικογενειών μεταναστών που συλλαμβάνονται ενώ επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στις ΗΠΑ.Θέλω εξ ονόματος της κυβέρνησης και του λαού του Μεξικού να εκφράσω με τον πλέον κατηγορηματικό και σθεναρό τρόπο την καταδίκη αυτής της σκληρής και απάνθρωπης πολιτικής» δήλωσε ο υπουργός κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

«Απευθύνουμε έκκληση στην αμερικανική κυβέρνηση, στο ανώτερο επίπεδο, προκειμένου να επανεξετάσουν αυτήν την πολιτική και να δώσουν προτεραιότητα στην ευημερία και τα δικαιώματα των μικρών αγοριών και κοριτσιών, ανεξαρτήτως της εθνικότητας και της μεταναστευτικής της κατάστασης» υπογράμμισε ο Μεξικανός υπουργός.

«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Θέση πήρε και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία καταδίκασε την πολιτική μηδενικής ανοχής του Τραμπ στο μεταναστευτικό τονίζοντας ότι «είναι λάθος και κάτι το οποίο μας βρίσκει αντίθετους», ενώ χαρακτήρισε τα βίντεο και τις φωτογραφίες των παιδιών που κλαίνε και ψάχνουν τους γονείς τους «άκρως ανησυχητικές».

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπυν δήλωσε: «Είναι τραγικό να βλέπεις αθώα παιδιά να φυλακίζονται σαν ζώα στα προσφυγικά καμπ των ΗΠΑ και να ακούς τις κραυγές απόγνωσης όταν χωρίζονται βίαια από τους γονείς τους. Είναι ανήθικο, ενάντια στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα που πρέπει πάντα να σεβόμαστε, ανεξαρτήτως συνθηκών»

«Ανήθικό και κόντρα στις αξίες της Καθολικής πίστης» χαρακτήρισε το δόγμα Τραμπ στο μεταναστευτικό ο Πάπας Φραγκίσκος πέρνωντας θέση ενάντια στον αμερικανό πρόεδρο και στηρίζοντας τους επισκόπους που διαμαρτύρονται στην Αμερική.

ΟΗΕ: «Τα παιδιά δεν πρέπει να χωρίζονται από τους γονείς τους»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες «έχει ως θέση αρχής ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και αξιοπρέπεια, σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος τύπου του σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε.

«Η ενότητα των οικογενειών πρέπει να προφυλαχθεί» συμπλήρωσε ο ίδιος σε αυτό το κείμενο, σε μια σπάνια κριτική του ΟΗΕ εναντίον της εσωτερικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ.

Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Εφημερίδα των Συντακτών, Thepressproject

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί