«Με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση η καθολική και χωρίς ανισότητες τηλεοπτική κάλυψη»

Ερωτηθείς σχετικά με την καθολική τηλεοπτική κάλυψη των λευκών περιοχών της χώρας αλλά και για τις πηγές χρηματοδότησης της, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε:

«Έχει σημασία να επισημανθεί ότι η DIGEA, λόγω της σύμβασης που υπέγραψε με το Δημόσιο επί ημερών της προηγούμενης Κυβέρνησης, καλύπτει τη χώρα με ψηφιακό σήμα αποκλειστικά και μόνο με όρους «Πληθυσμιακούς» και όχι «Γεωγραφικούς».

Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία δεν έχει την υποχρέωση να καλύψει το 100% της ελληνικής επικράτειας, όπως συνέβαινε με την ΕΡΤ στην αναλογική εποχή.

Ως γνωστόν, η DIGEA αποτελεί κοινοπραξία των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών. Ο διαγωνισμός για τον πάροχο ψηφιακού σήματος πραγματοποιήθηκε μόνο με ένα διαγωνιζόμενο: την κοινοπραξία των ίδιων των ιδιοκτητών των καναλιών και κατακυρώθηκε στη DIGEA έναντι μόλις 18 εκατ. ευρώ για 10 χρόνια.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΡΤ είχε –τυχαία (;)- κλείσει χάρη στο «μαύρο» του κ. Σαμαρά, την περίοδο της διενέργειας του διαγωνισμού.

Την ίδια στιγμή οι άλλοι διαγωνιζόμενοι αποχώρησαν όταν διαπίστωσαν τα απαγορευτικά χρονοδιαγράμματα που είχαν προβλεφθεί για την εκτέλεση του έργου. Όταν αποχώρησαν οι υπόλοιποι, οι όροι του διαγωνισμού άλλαξαν προκειμένου να διευκολυνθεί ένας μόνο, δηλαδή η εταιρεία που κέρδισε τελικά.

Η σύμβαση που είχε υπογραφεί με την Digea, προέβλεπε ότι πέραν των 126 σημείων, τα οποία ως δια μαγείας μειώθηκαν από τα 270 της αρχικής μελέτης, και για τα υπόλοιπα σημεία το κόστος θα καλύπτονταν από τους Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αντίθετα, ο προϋπολογισμός της σημερινής δράσης (16 εκατ. ευρώ) θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΔΕ, ενώ μέρος ή σύνολό του μπορεί να καλυφθεί από το Αποθεματικό της ΕΕΤΤ, και δεν επιβαρύνουν τον φορολογούμενο, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι ένα σημαντικό μέρος προέρχεται από πρόστιμα, ή και από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας Επιχειρηματικότητας Καινοτομίας (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Όπως γνωρίζετε, το αμέσως επόμενο διάστημα, σε μια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία από την οποία θα επωφεληθούν οι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης, όλες οι περιοχές, με όρους διαφάνειας, θα έχουν πλήρη τηλεοπτική κάλυψη και τα όποια κενά ή ανισότητες με όλες τις δικλείδες και τα διαθέσιμα εργαλεία επιτέλους θα καλυφθούν».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί