Ερντογάν: Πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν χώρο που συναντώνταν στελέχη του PKK στο Ιράκ

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν έναν χώρο όπου εκτυλισσόταν συνάντηση ανώτερων στελεχών της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) στα όρη Καντίλ του Ιράκ, δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε πως η Άγκυρα πιστεύει ότι πολλά από αυτά τα στελέχη σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πολλαπλασιάσει τις αεροπορικές επιδρομές τους στο έδαφος του βόρειου Ιράκ, στοχοθετώντας βάσεις του PKK στα όρη Καντίλ, όπου η Άγκυρα θεωρεί πως βρίσκονται πολλά ανώτερα στελέχη της κουρδικής ένοπλης αυτονομιστικής οργάνωσης.

Η τουρκική κυβέρνηση λέει επίσης ότι τουρκικά στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί περίπου 30 χιλιόμετρα εντός του βόρειου Ιράκ, όχι μακριά από τα όρη Καντίλ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 7, ο Ερντογάν δήλωσε ότι τουρκικά αεροσκάφη βομβάρδισαν ένα σημείο στα όρη Καντίλ όπου πιστεύεται ότι συναντώνταν ανώτερα στελέχη του PKK. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα αυτής της αεροπορικής επιδρομής τις προσεχείς ώρες, πρόσθεσε.

«Με τις τελευταίες επιχειρήσεις, πλήξαμε μια πολύ σημαντική συνάντησή τους. Δεν έχουμε ενημερωθεί για τα αποτελέσματα (του πλήγματος) ακόμη, αλλά είναι βέβαιο ότι χτυπήθηκαν», είπε ο Ερντογάν.

Η Άγκυρα έχει ανεβάσει τους τόνους το τελευταίο διάστημα και προειδοποιεί ότι ενδέχεται να εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση στα όρη Καντίλ. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι συζήτησε το ζήτημα με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί και ότι υπήρξε συμφωνία ανάμεσά τους για την διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.

Τα όρη Καντίλ στο βόρειο Ιράκ βρίσκονται κοντά στα σύνορα Ιράκ-Ιράν. Η Τεχεράνη διαθέτει μεγάλη επιρροή στην ιρακινή κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη.

Η Τουρκία διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση του Ιράκ για την ενδεχόμενη επιχείρηση, αλλά ο Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι η Άγκυρα θα περιμένει να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στη Βαγδάτη μετά τις εκλογές του Μαΐου πριν συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

Εάν εξαπολυθεί χερσαία έφοδος εναντίον του PKK στο Καντίλ, θα πρόκειται για την τρίτη διασυνοριακή επιχείρηση ευρείας κλίμακας των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας από το 2016. Οι δύο προηγούμενες στοχοθέτησαν Σύρους Κούρδους μαχητές στη βόρεια Συρία. Ο τουρκικός στρατός διεξήγαγε επίσης εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά μήκος των νοτιοανατολικών συνόρων με τη Συρία στο πλαίσιο των δύο εφόδων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί