Ποινική δίωξη για προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας στον Μπαρμπαρούση – Προσχηματική διαγραφή του από τη Χ.Α.

Ποινική δίωξη για προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας ασκήθηκε από την εισαγγελία στον βουλευτή Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση.

Τις πρώτες καταθέσεις για όσα συνέβησαν το πρωί στην Βουλή με την προτροπή του βουλευτή, ομιλητή από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση να επέμβει ο στρατός εναντίον πολιτικών, λαμβάνει ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Καλούσης που ανέλαβε την έρευνα για το περιστατικό.

Ο εισαγγελικός λειτουργός έλαβε ήδη κατάθεση από τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Πάνο Καμμένο ενώ αυτή την ώρα καταθέτει ο αναπληρωτής υπουργός Φώτης Κουβέλης.

Οι δύο πολιτικοί προϊστάμενοι του Υπουργείου Άμυνας προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο με όλα τα στοιχεία για τα λεχθέντα από του βήματος της Βουλής βουλευτή ζητώντας την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του για βαρύτατα αδικήματα κατά του πολιτεύματος. Με αφορμή την προσφυγή των δύο υπουργών αμέσως δόθηκε εντολή από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να ελεγχθεί η διάπραξη εκ μέρους του κ. Μπαρμπαρούση του αδικήματος της εσχάτης προδοσίας, το οποίο μπορεί να του αποδοθεί από την Δικαιοσύνη χωρίς έγκριση της Βουλής.

Οι εξελίξεις μετά την χρυσαυγίτικη πρόκληση στην Ολομέλεια της Βουλής:

  • Γραπτή παραγγελία για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και για το οποίο δεν απαιτείται άρση της βουλευτικής ασυλίας έδωσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζαχαρής, στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο, σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση στη Βουλή. Συγκεκριμένα, στην παραγγελία του ο κ. Ζαχαρής ζητά να διερευνηθεί η διάπραξη του αδικήματος της εσχάτης προδοσίας από τον Κ. Μπαρμπαρούση. Παράλληλα, αναφέρει ότι για το εν λόγω αδίκημα, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τις συνταγματικές διατάξεις, δεν απαιτείται άδεια της Βουλής για την άσκηση δίωξης.
  • Εντολή για τη διενέργεια έρευνας σχετικά με το κάλεσμα του χρυσαυγίτη βουλευτή Μπαρμπαρούση για στρατιωτικό πραξικόπημα ενάντια στη νόμιμα εκλεγμένη Κυβέρνηση της χώρας, έδωσε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας και σχετικά δημοσιεύματα.
  • Την αποπομπή του βουλευτή Κ. Μπαρμπαρούση από την ΚΟ της Χρυσής Αυγής, ανακοίνωσε ο Αρχηγός της συμμορίας των νεοναζί, Ν. Μιχαλολιάκος, πετώντας την ευθύνη για την πρόκληση στον εν λόγω βουλευτή και υπενθυμίζοντας τη θρασυδειλία των ναζί. «Ο Κ. Μπαρμπαρούσης προέβη στην εγκληματική πρόκληση κατά της Δημοκρατίας, ως βουλευτής και εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, με προφανή εντολή του  αρχηγού της, και καταχειροκροτούμενος από το σύνολο των βουλευτών της», υπενθυμίζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας προσχηματική τη διαγραφή του εν λόγω βουλευτή (διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ).
  • «Η ευθύνη για το γεγονός ότι ο φασιστικός και εθνικιστικός εσμός έχει πλήρως αποθρασυνθεί και καλεί ευθέως σε κατάλυση της Δημοκρατίας βαραίνει αποκλειστικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη» τόνισε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.
  • «Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι προσηλωμένες αποκλειστικά στην εκπλήρωση της αποστολής τους, όπως αυτή προκύπτει από το Σύνταγμα και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, και αφορά στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας, και της ασφάλειας των πολιτών εναντίον οποιασδήποτε εξωτερικής επίθεσης ή απειλής, καθώς και στην υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων».Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του το ΓΕΕΘΑ.

  • Μηνυτήρια αναφορά κατά του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος και ο αναπληρωτής υπουργός, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Όσα επράχθησαν στη Βουλή των Ελλήνων αποτελούν ποινικά αδικήματα. Είχαμε υποχρέωση να έλθουμε στην αρμόδια δικαιοσύνη και για αυτό συναντήσαμε τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον κ. Ζαχαρή, στον οποίον, όπως σας είπε ο υπουργός, καταθέσαμε επικυρωμένο αντίγραφο των πρακτικών της Βουλής, καθώς και την απεικόνιση των όσων έγιναν στη Βουλή των Ελλήνων. Πρόκειται για τη διάπραξη κακουργηματικών πράξεων, για τα οποία κακουργήματα προβλέπεται και η αυτόφωρη διαδικασία. Κανένας δεν δικαιούται να προσβάλει τις Ένοπλες Δυνάμεις, κανένας δεν δικαιούνται να απειλεί και να προσβάλει το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας, έχουμε τη βεβαιότητα ότι ο αρμόδιος αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα πράξει αυτά τα οποία ο νόμος επιτάσσει».

Αναλυτικά οι εξελίξεις:

Εντολή για τη διενέργεια έρευνας σχετικά με το κάλεσμα του χρυσαυγίτη βουλευτή Μπαρμπαρούση σε πραξικόπημα έδωσε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας και σχετικά δημοσιεύματα.

Νωρίτερα, εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης έδωσε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, για το θέμα που ανέκυψε με τις δηλώσεις του βουλευτή της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση. Ο κ. Κοντονής διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίο, τα πρακτικά της σημερινής, πρωτοφανους ομιλίας του Μπαρμπαρούση (ο οποίος κάλεσε σε στρατιωτικό πραξικόπημα), δίνοντας παράλληλα εντολή για τη διενέργεια της έρευνας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «News 24/7» ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε πως στο κάλεσμα που απηύθυνε ο βουλευτής της ΧΑ προς την στρατιωτική ηγεσία να προβεί σε συλλήψεις υπουργών και πολιτειακών παραγόντων υπάρχει σωρεία ποινικών αδικημάτων, τον χαρακτηρισμό των οποίων θα κάνει ο αρμόδιος εισαγγελέας, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν και κακουργηματικά αδικήματα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισήμανε ότι σε περίπτωση κακουργήματος προβλέπεται ακόμη και σύλληψη του βουλευτή (πληροφορίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ).

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δ. Τζανακόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης έχει νομιμοποιήσει το τέρας του εθνικισμού (βίντεο)

Προφορική μηνυτήρια αναφορά κατά Μπαρμπαρούση και Χρυσής Αυγής από Π. Καμμένο και Φ. Κουβέλη

Εν τω μεταξύ, προφορική μηνυτήρια αναφορά αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, να καταθέσουν από λεπτό σε λεπτό στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αναπλ.υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης κατά του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κ. Μπαρμπαρούση αλλά και κατά τη Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι κ.κ. Π.Καμμένος και Φ.Κουβέλης θα ζητήσουν από τον εισαγγελέα να ασκήσει διώξεις με βάση τα προβλεπόμενα από τον ποινικό κώδικα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής K. Μπαρμπαρούσης, μιλώντας στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, είπε επί λέξει: «επειδή η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν νομοθετεί προς το συμφέρον του έθνους αλλά για το προσωπικό τους συμφέρον καλώ τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας να σεβαστεί τον όρκο της. Να συλλάβει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να συλλάβει τον Πάνο Καμμένο και τον Προκόπη Παυλόπουλο για να αποτραπεί αυτή η προδοσία! Τα κεφάλια σας στις Πρέσπες!», είπε ο Κ. Μπαρμπαρούσης προκαλώντας θύελλα στην αίθουσα.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρυσαυγίτες και συνθήματα μίσους στο Σύνταγμα για το Μακεδονικό (βίντεο – φωτογραφίες)

«Τα μαζεύουν» αναγκαστικά οι νεοναζί, διαγράφουν τον Μπαρμπαρούση

Η Χρυσή Αυγή, αφού χειροκρότησε σύσσωμη το κάλεσμα Μπαρμπαρούση σε πραξικόπημα, σύρθηκε στην αποπομπή του βουλευτή από την Κ.Ο., μπροστά στο σοβαρό ενδεχόμενο η άσκηση δίωξης να αφορά σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το κόμμα.

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, λόγω της δηλώσεως του βουλευτού Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, δηλώσεως η οποία βρίσκεται εκτός γραμμής της ΧΑ, αποφάσισα, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου της ΚΟ του κόμματος το εξής: Ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης τίθεται εκτός ΚΟ του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή» ανεφέρει ο κ. Μιχαλολιάκος.

Π. Καμμένος: Σοβαρό ποινικό αδίκημα και βαριά προσβολή των Ενόπλων Δυνάμεων από τη Χ.Α.

Τα άρθρα 134 και 135 του Π.Κ. (περί «εσχάτης προδοσίας») επικαλέστηκε νωρίτερα ο Π. Καμμένος, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια της Βουλής και ζητώντας να κινηθεί η δικαιοσύνη εναντίον του χρυσαυγίτη Μπαρμπαρούση καθώς και της Χρυσής Αυγής, μετά την «έκκληση» για στρατιωτικό πραξικόπημα. Επίσης ζήτησε από τη βουλή να εγκρίνει την «άμεση άρση της βουλευτικής ασυλίας του βουλευτή για να μπορέσει να εφαρμόσει η δικαιοσύνη τους νόμους».

O υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν καμία σχέση με την έκκληση των νεοναζί: Διαβεβαιώνω τον ελληνικό λαό ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι απόλυτα δημοκρατικές, υπερασπίζονται το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία και κανείς δεν πρόκειται να ανταποκριθεί σε τέτοιου είδους εκκλήσεις, όπως αυτές του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Μπαρμπαρούση, υπογράμμισε προ ολίγου στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, τονίζοντας και υπενθυμίζοντας ότι ανάλογες εκκλήσεις στο παρελθόν οδήγησαν σε απώλεια εθνικού εδάφους.

Τέλος, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να αφήνεται σκιά στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και να καλούνται αυτές να καταλύσουν το πολίτευμα.

Στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Ν. Βούτσης ανακοίνωσε τον αποκλεισμό των βουλευτών της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής από τη συζήτηση για την πρόταση μομφής στην Ολομέλεια της Βουλής:

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρυσαυγίτες και συνθήματα μίσους στο Σύνταγμα για το Μακεδονικό (φωτογραφίες)

Η εισήγηση του Προέδρου της Βουλής για την αποβολή των βουλευτών της Χρυσής Αυγής από τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, είχε ως εξής:

Πριν από λίγο, στην Ελληνική Βουλή, υπήρξε ένα πρωτοφανές συμβάν όπου εκπρόσωπος ενός Κόμματος προέβη σε ανοικτή πρόσκληση για στρατιωτικό πραξικόπημα ενάντια στη νόμιμα εκλεγμένη Κυβέρνηση της χώρας. Ο κ. Μπαρμπαρούσης της Χρυσής Αυγής και εναντίων του «απάτριδος» όπως είπε Πρωθυπουργού.

Οι εκφράσεις αυτές, πέραν όλων των άλλων των προφανών και αυτονοήτων, θίγουν και την τιμή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας που προφανώς όμως δεν θίγονται από τέτοιου είδους προκλήσεις.

Ταυτόχρονα αποτελούν μια πρόκληση διχασμού, μια πρόκληση προς τη Δημοκρατία με ενδεχόμενο πρόκλησης ακραίων στοιχείων για τη δημιουργία επεισοδίων σε όλη τη χώρα.

Παίρνω την ευθύνη να εισηγηθώ στην Ολομέλεια του Σώματος, με απόφασή της, κανείς εκ των κυρίων και κυριών της Χρυσής Αυγής οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι να μιλήσουν  μέχρι τη λήξη της παρούσας διαδικασίας αύριο το βράδυ, να μην έχουν αυτό το προνόμιο που δίνει αυτή η Αίθουσα στην παρουσία της.

Διότι, δεν είναι ένα διαδικαστικό ζήτημα, αλλά πρέπει να δοθεί από την Ελληνική Βουλή προς όλο το λαό ένα μήνυμα ενότητας, δημοκρατίας ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης πάνω στα ζητήματα που μας απασχολούν και  ταυτόχρονα ένα μήνυμα καταδίκης του φασισμού και των εκφραστών τους, πατριδοκάπηλων, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο θέλουν να δημιουργήσουν αυτήν την ατμόσφαιρα. Είμαι σαφής, αυτή η πρόκληση, καθώς μάλιστα ύστερα από την παρουσία του κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής, ο οποίος είπε ότι δεν γνωρίζει τι ακριβώς ειπώθηκε, αλλά επί της ουσίας κάλυψε αυτήν την συμπεριφορά και χωρίς καμία διάσταση και έννοια συλλογικής ευθύνης που είναι έξω από τη δημοκρατική κουλτούρα, αφορά στο σύνολο των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή. Και με αυτήν έννοια εισηγούμαι να ληφθεί απόφαση από την Ολομέλεια για την στέρηση του δικαιώματος της συζήτησης, δεν θέλω να ξανακούσω και μιλάω και προσωπικά από καρδιάς, γιατί μετά από μερικούς ομιλητές θα μιλήσουν και άλλοι εκπρόσωποι,  αυτή την πρόκληση η οποία είναι σαφές ότι υπήρξε προσχεδιασμένη, συστηματική, διχαστική και έχει να κάνει και με το τι θα συμβεί σήμερα, αύριο, μεθαύριο σ’ αυτόν τον τόπο. Πρέπει να βάλουμε ένα τέρμα και την ευθύνη πρέπει να την αναλάβουμε όλοι μας.

Παρακαλώ αν δεν υπάρχει αντίρρηση να γραφτεί στα πρακτικά ότι ομόφωνα η Βουλή και οι παρούσες δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου  συμφωνούν με την πρόταση του Προέδρου της Βουλής.

Τι προβλέπει το άρθρο 79 του Κανονισμού της Βουλής

Στέρηση λόγου στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας είναι, όπως προαναφέραμε, το μέτρο που επιβλήθηκε με την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

H επιβολή του μέτρου αφορά την ενεργοποίηση του άρθρου 79 του Κανονισμού της Βουλής που ορίζει ότι:

Άρθρo 79: Στέρηση τoυ λόγoυ

1. Aν o Boυλευτής πoυ ανακλήθηκε στην τάξη, κατά τις διατάξεις τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ, συνεχίζει την ανεπίτρεπτη ή ανάρμoστη συμπεριφoρά τoυ, o Πρόεδρoς μπoρεί να τoυ στερήσει τo λόγo έως τo τέλoς της συζήτησης τoυ θέματoς κατά την oπoία ανέκυψε τo ζήτημα και, σε σoβαρές περιπτώσεις, με απόφαση της Boυλής, έως τo τέλoς της συνεδρίασης.

2. Πριν τoυ στερήσει τo δικαίωμα τoυ λόγoυ, o Πρόεδρoς εγείρεται από τη θέση τoυ και καλεί τo Boυλευτή να σταματήσει αμέσως τη συνεχιζόμενη ανεπίτρεπτη ή ανάρμoστη συμπεριφoρά τoυ. Aν δεν συμμoρφωθεί, o Πρόεδρoς απαγγέλλει την πoινή της στέρησης τoυ δικαιώματoς τoυ λόγoυ.

Η ναζιστική πρόκληση και η καταδίκη από τον πρόεδρο της Βουλής και τα κόμματα

Λίγο νωρίτερα, συγκλήθηκαν τα αρμόδια όργανα της Βουλής με εισήγηση, την αποβολή της Χρυσής Αυγής από τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, μετά από την πρωοτφανή ανοιχτή πρόκληση – προτροπή του βουλευτή της νεοναζιστικής συμμορίας, Κ. Μπαρμπαρούση «να συλλάβει ο στρατός τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό των ΑΝΕΛ». H ναζιστική πρόκληση καταδικάστηκε από όλα τα κόμματα ενώ ο πρόεδρος της Βουλής προανήγγειλε άμεση Διάσκεψη των προέδρων ώστε να ληφθούν μέτρα κατά των νεοναζί.

Ο Ν. Βούτσης επισήμανε νωρίτερα ότι βρισκόμαστε προ μιας προφανούς προσπάθειας κλιμάκωσης με στόχο την πρόκληση επεισοδίων σήμερα, αύριο και την Κυριακή και τόνισε ότι η τοποθέτηση του χρυσαυγίτη βουλευτή συνιστά ανοιχτή προτροπή για πραξικόπημα εναντίον του δημοκρατικού πολιτεύματος και για επεισόδια σε θυλάκους -αν υπάρχουν- μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

H παρέμβαση του Ν. Βούτση στην Ολομέλεια της Βουλής, αμέσως μετά τη ναζιστική πρόκληση:

Όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βουλής, «είναι ανοικτή πρόκληση για πραξικόπημα μετά από πρωτοσέλιδα (σ.σ.: του «Μακελειού») για τα οποία έχει ήδη παρέμβει ο Εισαγγελέας για εκτελέσεις πολιτικών αντιπάλων και μετά από αυτό που έχει γίνει εδώ και δυόμιση μέρες που δόθηκα όλα τα κινητά τηλέφωνα όλων των βουλευτών και μας ενοχλούν καθημερινά “δήθεν” πατριώτες οι οποίοι είναι πατριδοκάπηλοι και έχουν στην ιστορική τους διαδρομή και στο πολιτικό βιογραφικό τους σαφέστατες ευθύνες για τους μεγαλύτερους διχασμούς, δυστυχίες και τραγωδίες του ελληνικού λαού».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν. Παππάς: Να ορθωθεί ατσάλινο τείχος στις λογικές της Χρυσής Αυγής

Το ανατριχιαστικό βίντεο όπου ο χρυσαυγίτης Μπαρμπαρούσης, καλεί ευθέως τη στρατιωτική ηγεσία σε πραξικόπημα:

«Eπειδή η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν νομοθετεί προς το συμφέρον του έθνους αλλά για το προσωπικό τους συμφέρον καλώ τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας να σεβαστεί τον όρκο της. Να συλλάβει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να συλλάβει τον Πάνο Καμμένο και τον Προκόπη Παυλόπουλο για να αποτραπεί αυτή η προδοσία! Τα κεφάλια σας στις Πρέσπες!», είπε επί λέξει ο χρυσαυγίτης Μπαρμπαρούσης, προκαλώντας θύελλα στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Ο προεδρεύων Γιάννης Λαμπρούλης πρότεινε την διαγραφή όσων είπε ο χρυσαυγίτης από τα πρακτικά της Ολομέλειας, αλλά ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου επεσήμανε ότι πρέπει να παραμείνει στα πρακτικά ο φασιστικός λόγος και για τους ιστορικούς του μέλλοντος. Με την θέση του υπουργού συμφώνησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος και του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς.

Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ήταν άμεσα και ομόθυμη από όλα τα κόμματα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη να σημειώνει ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ είναι δημοκρατικοί πολίτες.

«Η σοβαρή συζήτηση και η ιστορική ευθύνη που έχουμε δεν μας επιτρέπει να αγνοήσουμε την ιστορία εμπρηστικών ομιλιών και διχασμού που σφραγίζει τον 21ο αιώνα», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης απευθύνοντας έκκληση στις δημοκρατικές δυνάμεις. «Οι αρνητές της δημοκρατίας και οι υποψήφιοι κατάδικοι δεν θα πρέπει να διαταράξουν την συζήτηση», τόνισε.

«Από το στόμα του κοράκου «κρα» θα ακούσεις. Στην συγκεκριμένη βέβαια περίπτωση προσβάλουμε και τα κοράκια», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης λέγοντας ότι μιλούν για πατρίδα οι συνεργάτες των ναζί και «τα φασισταριά της χούντας».

Με κατηγορηματικό τρόπο καταδικάζει και η Ένωση Κεντρώων τις παραληρηματικές δηλώσεις Μπαρμπαρούση περί πραξικοπήματος. «Παρότι η Δημοκρατία δεν είναι αυτή που θέλουμε και έχουμε ονειρευτεί, αυτό δε σημαίνει ότι θα πυρπολήσουμε τον πυλώνα του πολιτεύματος μας. Τέτοιες δηλώσεις ρίχνουν νερό στο μύλο των ακραίων και φασιστών. Το σύνολο των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, οφείλει να προστατεύσει την Δημοκρατία από τέτοιου είδους αντιδημοκρατικές απειλές» δηλώνει η Ένωση Κεντρώων.

left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί