Ενεργοί Πολίτες Ηρακλείου: Ίδης – Δικαιοσύνης- Καθυστερήσεις, αθετήσεις δεσμεύσεων, ποιότητα κατασκευής – έλεγχοι

Ερώτηση της δημοτικής ομάδας των Ενεργών Πολιτών προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, δια του προέδρου σχετικά με τις καθυστερήσεις, αθετήσεις δεσμεύσεων, την ποιότητα κατασκευής και τους ελέγχους στο έργο Ίδης – Δικαιοσύνης κλπ.

Δείτε αναλυτικά την ερώτηση της δημοτικής ομάδας:

Κύριε Πρόεδρε,

Το έργο ανάπλασης στο ιστορικό κέντρο ξεκίνησε με την υπογραφή της σύμβασης του στις 30/10/2017 με προβλεπόμενο χρόνο ολοκλήρωσης τους 18 μήνες. Με την ουσιαστική έναρξη των εργασιών στο τμήμα Ίδης – Ψαρομηλίγκων, η Δημοτική αρχή δια του αρμόδιου αντιδημάρχου των Τεχνικών Έργων – Αυτεπιστασίας – Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, παρουσίασε και το σχετικό χρονοδιάγραμμα των τμηματικών εργασιών, όπως αυτές είχαν προγραμματιστεί από τις υπηρεσίες. ( πηγή : τύπος και ιστοσελίδες )

  • Τμήμα Ψαρομηλίγκων – Ίδης από 1821 μέχρι πρώτο τμήμα Καλοκαιρινού. Βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί έως τέλος του Φλεβάρη
  • Σταυρός πόλης: Δικαιοσύνης, από μικρή Έβανς μέχρι 1821.Θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του Απρίλη
  • Λεωφόρος Δικαιοσύνης από μικρή Έβανς μέχρι πλατεία Ελευθερίας( η μελέτη της οποία αλλάζει και αναμένονται και εκεί αισθητικές παρεμβάσεις). Θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του Σεπτέμβρη

Που βρισκόμαστε σήμερα στα μέσα Ιουνίου 2018;

  1. Κανένα τμήμα δεν είναι αποπερατωμένο
  2. Εργασίες εκτελούνται στο τμήμα Ίδης – Ψαρομηλίγκων και στο τμήμα της Δικαιοσύνης από Έβανς μέχρι πλατεία Ελευθερίας
  3. Δεν προβλέπεται να αποπερατωθεί στο άμεσο μέλλον κανένα τμήμα του έργου και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος δεν δεσμεύτηκε για τον ακριβή χρόνο, μιλώντας πλέον για γενικό χρονοδιάγραμμα των 18 μηνών ( ραδιοφωνική συνέντευξη )

Όμως το τελευταίο διάστημα ήρθαν στην επιφάνεια και άλλα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την κατασκευή του έργου. (καταγγελίες πολιτών ) και στις οποίες αναφέρονται:

  • Στην μη πιστή εφαρμογή των συμβατικών εργασιών (πχ κράσπεδα)
  • σε εφαρμογή των διαδικασιών ελέγχου ποιότητας υλικών και πιστότητας στο χρονοδιάγραμμα με εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας.

( οι δύο παραπάνω καταγγελίες κατατίθενται συνοδευτικά με την ερώτηση μας )

Επίσης στο Δημοτικό Συμβούλιο ήρθε και συζητήθηκε ο 2ος ανακεφαλαιωτικός πίνακας του έργου και ο οποίος μας δημιούργησε διάφορα ερωτήματα, τα οποία αν και τέθηκαν στην συζήτηση δεν απαντήθηκαν.

  1. Γιατί δεν υπήρξε έλεγχος και έγκριση από το συμβούλιο τεχνικών έργων;
  2. Πως καταργούνται ποιοτικά στοιχεία κατασκευής και αντικαθίστανται με άλλα; Έτσι ενώ προβλέπεται κατασκευή δικτύων με σωληνώσεις PVC – U SDR-1 Φ 400, αυτό τροποποιείται σε δίκτυα με σωλήνωση HDPE Φ 400. Ποιές είναι οι ανάγκες που δικαιολογούν αυτή την αλλαγή η οποία δεν κοστίζει και λίγο; (η νέα σωλήνωση – HDPE – κοστίζει 34,90 ανά μέτρο και η PVC-U SDR-1 κοστίζει 13,23 ανά μέτρο. Διαφορά 21,67 ανά μέτρο)
  3. Γιατί διαμορφώνονται νέες τιμές με προσαυξήσεις, αφού το επίσημο τιμολόγιο περιέχει τιμές γι αυτές τις εργασίες ;
  4. Δικαιολογούνται αυξήσεις εργασιών σε ποσοστά 300 % ;

Η εξέλιξη του έργου, η μεγάλη καθυστέρηση στην κατασκευή του πρώτου τμήματος, έχουν προκαλέσει μεγάλες επιπτώσεις στην εμπορική κίνηση των καταστημάτων με δικαιολογημένες τις διαμαρτυρίες των εμπόρων (ιδιαίτερα αυτή την περίοδο) για την αθέτηση του χρόνου κατασκευής και τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις.

Επειδή η ανησυχία μας για την πρόοδο του έργου είναι μεγάλη παρακαλούμε το θέμα αυτό να έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί