Μουντιάλ 2018: Την Πέμπτη η σέντρα στο κορυφαίο «ραντεβού»

Το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό “ραντεβού” του κόσμου, το Παγκόσμιο Κύπελλο του ποδοσφαίρου, ξεκινάει την προσεχή Πέμπτη 14 Ιουνίου στη Μόσχα με τον αγώνα Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας και θα μας κρατήσει συντροφιά για ένα μήνα, μέχρι τον τελικό της 15ης Ιουλίου. Για πρώτη φορά θα απουσιάσει από τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου η Ιταλία, που έπεσε θύμα έκπληξης στους αγώνες μπαράζ και αποκλείστηκε από τη Σουηδία, ενώ θα είναι παρούσες όλες οι άλλες παγκόσμιες δυνάμεις, χωρίς όμως κάποια να θεωρείται και πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.

Οι 32 ομάδες του Μουντιάλ 2018 έχουν χωριστεί σε 8 ομίλους και από τον καθένα θα προκριθούν οι 2 πρώτες στη βαθμολογία για τους νοκ άουτ αγώνες. Οι όμιλοι:

1ος όμιλος: Ρωσία – Ουρουγουάη – Αίγυπτος – Σαουδική Αραβία

2ος όμιλος: Πορτογαλία – Ισπανία – Ιράν – Μαρόκο

3ος όμιλος: Γαλλία – Περού – Δανία – Αυστραλία

4ος όμιλος: Αργεντινή – Κροατία – Ισλανδία – Νιγηρία

5ος όμιλος: Βραζιλία – Ελβετία – Κόστα Ρίκα – Σερβία

6ος όμιλος: Γερμανία – Μεξικό – Σουηδία – Ν. Κορέα

7ος όμιλος: Βέλγιο – Αγγλία – Τυνησία – Παναμάς

8ος όμιλος: Πολωνία – Κολομβία – Σενεγάλη – Ιαπωνία

Προβάδισμα η Ουρουγουάη

Στον πρώτο όμιλο, φαβορί για την πρόκριση είναι η κάτοχος δύο Παγκοσμίων Κυπέλλων Ουρουγουάη με αιχμή του δόρατος” τους Σουάρεζ και Καβάνι. Η Ρωσία έχει το αβαντάζ της έδρας, αλλά δεν δείχνει σε καλή κατάσταση (1-1 στο τελευταίο φιλικό με την Τουρκία) Η Αίγυπτος στηρίζει τις ελπίδες της στον Σαλάχ, ο οποίος προσπαθεί να επανέλθει μετά τον τραυματισμό του στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ αξίζει να προσέξουμε την παρουσία και του “δικού μας” Αμρ Ουάρντα. Θεωρητικά η πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου είναι η Σαουδική Αραβία. Το ότι παίζει στο εναρκτήριο ματς με τη Ρωσία ίσως της βγει σε καλό, γιατί αυτά τα παιχνίδια έχουν πολύ άγχος και συνήθως τελειώνουν ισόπαλα.

Ιβηρική υπόθεση

Στον δεύτερο όμιλο, τα δύο φαβορί, η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2014 Ισπανία και η πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία θα αναμετρηθούν στην πρώτη αγωνιστική, σ’ ένα ντέρμπι που θα κρίνει και την πρώτη θέση του ομίλου. Οι εκπρόσωποι της ιβηρικής χερσονήσου δύσκολα θα χάσουν τα δύο “εισιτήρια”. Το Μαρόκο επιστρέφει στο Παγκόσμιο Κύπελλο μετά από 20 χρόνια και το Ιράν θέλει να κάνει καλύτερη πορεία από το 2014 στη Βραζιλία, όταν τερμάτισε τελευταίο στον όμιλο. Στην αποστολή του Ιράν μετέχουν κι οι Ανσαριφάρντ, Χατζησαφί του Ολυμπιακού και Μασούντ της ΑΕΚ.

Τον πρώτο λόγο η Γαλλία

Στον τρίτο όμιλο τον πρώτο λόγο έχει η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 1998 Γαλλία. Η Δανία επιστρέφει σε Μουντιάλ μετά από 8 χρόνια και είναι θεωρητικά πιο ισχυρή από το Περού, που χρειάστηκε να περιμένει 36 χρόνια για να πάρει το “εισιτήριο” για την τελική φάση. Η Αυστραλία συμπληρώνει τέταρτη διαδοχική συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά χωρίς διακρίσεις. Στην αποστολή των “καγκουρό” και ο ελληνικής καταγωγής επιθετικός Ντιμίτρι Πετράτος.

Η Αργεντινή του Μέσι

Στον τέταρτο όμιλο, το μεγάλο φαβορί είναι η κάτοχος δύο Παγκοσμίων Κυπέλλων Αργεντινή. Ο Λιονέλ Μέσι δήλωσε ότι η Εθνική του “χρωστάει κάτι στον κόσμο” κι έθεσε, ως ελάχιστο στόχο, την πρόκριση στα ημιτελικά. Η απόδοση του άσου της Μπαρτσελόνα θα είναι “βαρόμετρο” για την Αργεντινή, αλλά ενδεχομένως και για όλο το τουρνουά. Φαβορί για τη δεύτερη θέση είναι η Κροατία, που απέκλεισε εύκολα στα μπαράζ την Εθνική μας. Την έκπληξη θα κυνηγήσουν η Νιγηρία, στην έκτη συμμετοχή της στα επτά τελευταία Παγκόσμια Κύπελλα και η δυναμική Ισλανδία, που κάνει την παρθενική της εμφάνιση και θέλει να επαναλάβει το κατόρθωμα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2016, όπου έφτασε έως τα προημιτελικά.

“Το αίμα της πίσω” η Βραζιλία…

Η Βραζιλία θέλει να σβήσει την ντροπή του 2014 και τη συντριβή της με 7-1 από τη Γερμανία. Αυτήν τη φορά οι φίλοι της ελπίζουν να μην παρουσιαστεί τόσο “αφελής”. Η Ελβετία με τη Σερβία θα παλέψουν για τη δεύτερη θέση του ομίλου. Οι Ελβετοί έδειξαν ότι διαθέτουν “σκληρή” ομάδα στον τελευταίο φιλικό 1-1 στην Ισπανία. Στην αποστολή της Σερβίας και ο σέντερ φορ του ΠΑΟΚ Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς. Ο τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης Κέιλορ Νάβας ηγείται της προσπάθειας της Κόστα Ρίκα, ενώ στην αποστολή είναι κι άλλοτε παίκτης του Ολυμπιακού Τζόελ Κάμπελ.

Η επιστροφή του Νόιερ

Η κάτοχος του τίτλου Γερμανία θέλει να υπερασπιστεί τον τίτλο της και βλέπει, μετά από εννέα μήνες απουσίας, να επιστρέφει ο χαρισματικός τερματοφύλακας της Μάνουελ Νόιερ, αρκεί βέβαια να είναι και αγωνιστικά “ετοιμοπόλεμος”. Η ανανεωμένη εθνική Σουηδίας ξανά σε τελική φάση Μουντιάλ μετά από 12 χρόνια. Η ομάδα που άφησε εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου την Εθνική Ιταλίας, πάει στη Ρωσία χωρίς τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και με τον Μάρκους Μπεργκ στην κορυφή της επίθεσης. Η Νότια Κορέα έχει συμμετάσχει στις τελευταίες οκτώ διοργανώσεις του θεσμού, ενώ το 2002 είχε πάρει “σπρωχτά” την τέταρτη θέση, παίζοντας στην “έδρα” της. Το Μεξικό έγινε θέμα με “ροζ” σκάνδαλο λίγο πριν την έναρξη του Μουντιάλ. Ηγετική του φυσιογνωμία ο Ράφα Μάρκες, που θα πάρει μέρος για πέμπτη φορά σε Μουντιάλ.

Επίθεση εναντίον άμυνας

Το Βέλγιο και η Αγγλία είναι μακράν τα φαβορί για την πρόκριση στα “νοκ άουτ”. Οι Εγγλέζοι πάντως μας έχουν συνηθίσει σε αρνητικές εκπλήξεις και έχουν να κάνουν διάκριση από την κατάκτηση του τροπαίου πριν από 52 χρόνια! Το Βέλγιο έπαιξε εξαιρετικό ποδόσφαιρο στην προκριματική φάση, σκοράροντας 43 τέρματα σε 10 αναμετρήσεις. Πέτυχε εννέα νίκες, μόλις μία βαθμολογική απώλεια εντός έδρας (1-1 με την Ελλάδα). Με 8 νίκες και 2 ήττες προκρίθηκε κι η Αγγλία, αλλά δικό της όπλο ήταν η άμυνα (μόλις 3 γκολ παθητικό). Τυνησία και Παναμάς είναι οι “κομπάρσοι” του έβδομου ομίλου.

“Άχρωμος” όμιλος

Ο πιο “άχρωμος”, όσον αφορά το ενδιαφέρον, όμιλος, είναι ο όγδοος, καθώς στην τετράδα δεν υπάρχει κάποιο από τα μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Πολωνία, Κολομβία, Σενεγάλη και Ιαπωνία θα δώσουν επί ίσοις όροις τη μάχη για την πρόκριση. Η Πολωνία παίρνει μέρος, για όγδοη φορά σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου. Απουσίασε από τις διοργανώσεις του 2010 στη Νότια Αφρική και του 2014 στη Βραζιλία, επιστρέφει με πρώτο στόχο την πρόκριση από τον όμιλο, με μεγάλο “αστέρι” της, τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, της Μπάγερν Μονάχου.

Νίκος Πανταζίδης/Αυγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί