Παρουσίαση βιβλίου “Από ποιο δρόμο έρχεται η ανάπτυξη; Who clusters”

ΜΑΙΧ, Τετάρτη 13 Ιουνίου και ώρα 19:00 Αίθουσα Αριστοτέλης

Οι “μικροί” σιγά-σιγά χάνονται. Οι μικρές τοπικές επιχειρήσεις είναι καταδικασμένες σταδιακά αλλά σταθερά να βγουν εκτός αγοράς, από άλλες μεγαλύτερες, περισσότερο οργανωμένες, με μεγαλύτερα πελατολόγια και ισχυρότερη διαπραγματευτική ικανότητα στους προμηθευτές τους. Η έμφαση στην ποιότητα και τη μοναδικότητα κάποιων προϊόντων είναι μια κάποια λύση που είτε απλώς παρατείνει το χρόνο ζωής των τοπικών επιχειρήσεων ή τις οδηγεί σε σταδιακή περιθωριοποίηση και που πάντως δε μπορεί συνολικά να λύσει το πρόβλημα.

Στη σημερινή συγκυρία και παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα του επιχειρηματικού κόσμου έχει κατανοήσει την κατάσταση με ένα σκληρό τρόπο, εντούτοις δε φαίνεται να βρίσκει λύση που θα εξασφαλίσει την ανάπτυξη και εξέλιξη στις επιχειρήσεις. Μία από αυτές είναι η συνεργασία υπό τη μορφή clusters, όπου μέσω του σχηματισμού αυτού επιτυγχάνεται η ταχύτερη πρόσβαση στην καινοτομία, η αύξηση της παραγωγικότητας, η διεθνοποίηση της επιχείρησης και η διείσδυση σε αγορές του εξωτερικού, που μεμονωμένα δε θα μπορούσε ποτέ να έχει, ενώ ταυτόχρονα ελκύει και περισσότερους πελάτες και προμηθευτές λόγω της υψηλής συγκέντρωσης επιχειρήσεων.

Πώς όμως θα οδηγηθούμε εκεί χωρίς την ύπαρξη συγκεκριμένων επιτυχημένων προτύπων ικανών να παρακινήσουν και να δώσουν ελπίδα σε νέους αλλά και παλιούς επιχειρηματίες; Το κενό αυτό έρχεται να καλυφθεί με το εν λόγω βιβλίο. Η συγγραφή του συμβάλλει καθοριστικά στη μελέτη της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, φανερώνοντας μηχανισμούς και τρόπους μέσα από τους οποίους οι συνεργατικοί σχηματισμοί (clusters) μπορούν να οδηγήσουν σε δρόμο ανάπτυξης τις τοπικές επιχειρήσεις. Να υποκινήσουν τις υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και της καινοτομίας, ενισχύοντας δράσεις δημιουργίας δικτύων, εξειδίκευσης προσωπικού και ορθολογικής διαχείρισης των πόρων.

Το βιβλίο παρουσιάζουν οι Καθηγ.. Χρήστος Φλώρος, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής και Διευθυντής ΠΜΣ στη Λογιστική και Ελεγκτική, Αντιπρύτανης ΤΕΙ Κρήτης και ο Επ. Καθηγητής Χρήστος Λεμονάκης, ΤΕΙ Κρήτης, Παράρτημα Αγίου Νικολάου.

 

Εκδήλωση των Εκδόσεων Broken Hill στο ΜΑΙΧ,

Τετάρτη 13 Ιουνίου και ώρα 19:00’ στην Αίθουσα Αριστοτέλης

Είσοδος Ελεύθερη 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί