Κουρτς: Δεν τίθεται θέμα μεταφοράς της αυστριακής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

Αυτή την στιγμή δεν τίθεται κανένα θέμα μεταφοράς της αυστριακής πρεσβείας στο Ισραήλ από το Τέλ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, επισήμανε σε συνέντευξή του στην Ισραηλινή Τηλεόραση ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος φθάνει αύριο στο Ισραήλ για επίσημη επίσκεψη.

“Η μεταφορά πρεσβειών θα ήταν πολύ εύκολη εάν υπήρχε μία λύση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ενόσω δεν συμβαίνει αυτό κατανοώ ότι η Ιερουσαλήμ έχει μία ιδιαίτερη σημασία για τον Ιουδαϊσμό, όπως όμως και για άλλες παγκόσμιες θρησκείες”, ανέφερε.

Ο καγκελάριος υπεραμύνθηκε στη συνέντευξή του, της παρουσίας του Αυστριακού πρέσβη στο Ισραήλ στη δεξίωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με την ευκαιρία των εγκαινίων της μεταφερθείσας στην Ιερουσαλήμ πρεσβείας των ΗΠΑ.

“Θα παίρναμε και πάλι την ίδια απόφαση. Μερικές φορές θα ευχόμουν να είχαμε στην Ευρώπη περισσότερη συναίσθηση για την περιοχή σας, για την κατάσταση της ασφάλειας, για την οποία πρέπει να αγωνίζεται το Ισραήλ”, πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, ο ίδιος σέβεται την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να μην έχει επαφές με το συγκυβερνών στην Αυστρία (ακροδεξιό εθνικιστικό) Κόμμα των Ελευθέρων, ταυτόχρονα όμως πρέπει να δηλώσει ότι αυτή η αυστριακή κυβέρνηση είναι η πλέον φιλοϊσραηλινή κυβέρνηση που είχε ποτέ η Αυστρία.

Κατά την άποψή του, “το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι στο θέμα αυτό τόσο σαφές, όσο ποτέ, και αυτό όχι μόνον σε σχέση με την ιστορική μας ευθύνη, για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, για το ολοκαύτωμα, τον φόνο τόσων Εβραίων. Η κυβερνητική μας πολιτική είναι προπάντων πολύ σαφής, σε σχέση με το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος, και ελπίζω πολύ πως υπάρχει συνειδητοποίηση για αυτό”.

Στο ερώτημα ως προς τις προβληματικές δηλώσεις (σ.σ. αντισημιτικές, ξενοφοβικές κ.α.) στελεχών του συγκυβερνώντος Κόμματος των Ελευθέρων, ο καγκελάριος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολλές “προβληματικές” απόψεις, ωστόσο, όπως είπε, κανείς πρέπει να αναγνωρίσει ότι ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε προσπαθεί να αλλάξει το κόμμα του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί