Ενισχύονται οι σχέσεις Ρωσίας – Κίνας

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε η ηγεσία της Κίνας στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κίνα.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζιπίνγκ, εξαίροντας την συμβολή του Πούτιν στην οικοδόμηση των ρωσο-κινεζικών σχέσεων του απένειμε το παράσημο της Φιλίας της Κίνας, καθιστώντας έτσι τον πρώτο ξένο ηγέτη που παρασημοφορείται με την ανώτατη αυτή τιμητική αυτή διάκριση

«Αρχίζοντας από το 2000 ο πρόεδρος Πούτιν επισκέφθηκε την Κίνα 19 φορές, είτε πραγματοποιώντας επίσημες επισκέψεις είτε συμμετέχοντας σε διάφορες διεθνείς συναντήσεις. Μεταξύ των ξένων ηγετών κρατών είναι ο ηγέτης που επισκέφθηκε περισσότερες φορές την Κίνα, είναι ο πιο γνωστός και πιο αξιοσέβαστος στην Κίνα» υπογράμμισε ο Σι Τζιπίνγκ, προσθέτοντας ότι «ο Πρόεδρος Πούτιν για μένα είναι ο πιο καλός και πιο κοντινός φίλος».

Μετά το τέλος των συνομιλιών που είχαν, οι δύο ηγέτες υπέγραψαν μια κοινή ανακοίνωση αποτελούμενη από 15 σελίδες και αναφέρεται στα ζητήματα διμερούς συνεργασίας όπως και σε διεθνή ζητήματα.

Η κινεζική ηγεσία, επιδιώκοντας μια πιό στενή συνεργασία, δεν αγνόησε το ενδιαφέρον του Ρώσου προέδρου για τα τρένα υψηλών ταχυτήτων που αναπτύσσει η Κίνα, το οποίο είχε εκδηλώσει δημόσια την Πέμπτη κατά την διάρκεια της «απευθείας γραμμής» όταν εξέφρασε την επιθυμία να ταξιδέψει με μια τέτοια υπερταχεία κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Κίνα.

Στο Πεκίνο η επιθυμία του να ταξιδέψει με την υπερταχεία «Φουσίν» εκπληρώθηκε. Μαζί με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζιπίνγκ, ο οποίος ήθελε να δείξει στον «καλύτερο του φίλο» τα πλεονεκτήματα των μέσων ταχείας κυκλοφορίας που διαθέτει η χώρα του, αναχώρησαν από την κινεζική πρωτεύουσα για την πόλη Τιαντζίν που βρίσκεται σε απόσταση 120 χιλιομέτρων από το Πεκίνο, στον κόλπο Μποχάι. Ο πρόεδρος Πούτιν είχε την ευκαιρία να πεισθεί, για τα πλεονεκτήματα αυτά. Άλλωστε η Κίνα η οποία σήμερα είναι η χώρα που έχει το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο στον κόσμο με τρένα υψηλών ταχυτήτων, που φθάνει τα 22.000 χιλιόμετρα, τα οποία αποτελούν το 60% του αντίστοιχου παγκόσμιου δικτύου.

Το τρένο «Φουσίν» έχει κατασκευαστεί αποκλειστικά με κινεζική τεχνολογία και καταναλώνει 17% λιγότερη ενέργεια ανά 100 χιλιόμετρα από το «Χάσε» όταν κινείται με ταχύτητα 350 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Κατά την διάρκεια του σύντομου αυτού ταξιδιού από το Πεκίνο με προορισμό την πόλη Τιαντζίν, οι εκπρόσωποι της ρωσικής εταιρεία «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι» και της κινεζικής εταιρείας «Κινεζικοί σιδηρόδρομοι» πάνω στην κινεζική υπερταχεία και παρουσία των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζιπίνγκ υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία σιδηροδρομικών μεταφορών που θα πραγματοποιούνται από την Κίνα προς την Ευρώπη μέσω Ρωσίας με ταχείες και υπερταχείες αμαξοστοιχίες.

Ωστόσο, κατά την διάρκεια της επίσκεψης αυτής υπογράφηκαν διάφορες σημαντικές συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Μια από αυτές υπήρξε η συμφωνία που υπέγραψε η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία «Roskosmos» με την κινεζική Διαστημική Υπηρεσία για την εξερεύνηση της Σελήνης και του Διαστήματος, ενώ εξίσου σημαντική είναι η συμφωνία που υπέγραψε η Rosatom με την Κίνα για την κατασκευή τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων σε δύο πυρηνικούς σταθμούς της Κίνας, την οποία θα χρηματοδοτήσει αποκλειστικά η κινεζική πλευρά. Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της ρωσικής κρατικής εταιρείας Αλεξέι Λιχατσόφ, το κόστος του εξοπλισμού που θα απαιτηθεί στην πρώτη φάση φθάνει τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν κοινή δήλωση στην οποία επισημαίνεται ότι προτίθενται να εμβαθύνουν και να αναπτύξουν τις σχέσεις τους σε όλες τις κατευθύνσεις. Έδωσαν έμφαση και στη συνεργασία τους στον στρατιωτικό τομέα, όπως και στο να υποστηρίξουν τις αναγκαίες και λογικές μεταρρυθμίσεις στον ΟΗΕ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ.

Το πλήθος των συμφωνιών που υπεγράφησαν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου, δείχνουν σε όλο τον κόσμο, επεσήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας «το υψηλό επίπεδο των κινεζο-ρωσικών σχέσεων και θα αποτελέσει μια σημαντική ώθηση στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς»

Αλλά και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κίνα Σι Τζιπίνγκ επισήμανε την σταθερή συνεργασία των δύο χωρών, η οποία όπως είπε έφθασε σε πρωτοφανή επίπεδα.

tovima.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί