Ανθρώπινη παρουσία στη Χρυσή από το 3.500 π.Χ. – Αναδεικνύονται οι αρχαιολογικοί χώροι στο νησί

Συνεχίζονται και φέτος οι ανασκαφές σε αρχαιολογικούς χώρους στη νήσο Χρυσή και στο πλαίσιο αυτό έγινε επίσκεψη του Δημάρχου Ιεράπετρας μαζί με την ομάδα αρχαιολόγων από το ΙΝΣΤΑΠ και την Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου που ασχολούνται με τις ανασκαφές.

Ο κ. Καλαντζάκης μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι θέλησε αρχικά να ευχαριστήσει το Ινστιτούτο Προϊστορικών Μελετών Αιγαίου Ανατολικής Κρήτης  που εδρεύει στην Παχειά Άμμο, το οποίο εδώ και δύο χρόνια χρηματοδοτεί τις ανασκαφές, χωρίς το κράτος να έχει δώσει καθόλου χρήματα. Όπως είπε, πλέον υπάρχει η δέσμευση τουλάχιστον από πλευράς Περιφέρειας Κρήτης πως θα χρηματοδοτήσει μελλοντικές ανασκαφές.

Στόχος είναι σε μερικά χρόνια οι επισκέπτες να μην έρχονται στη Χρυσή μόνο για να δουν το δάσος αλλά και για τον αρχαιολογικό της πλούτο αλλά και τον υποθαλάσσιο με τον σχεδιασμό ενός υποθαλάσσιου πάρκου.

Μέχρι τώρα οι αρχαιολόγοι έχουν αναδείξει κάποια σημεία, είναι όμως βέβαιο πως υπάρχουν πολλά περισσότερα που μένουν να ανασκαφούν με την ανθρώπινη παρουσία στη Χρυσής να χρονολογείται από το 3.500 π.Χ.

Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας θέλησε να τονίσει πως η Χρυσή δεν κινδυνεύει από τους χιλιάδες επισκέπτες που έρχονται κάθε χρόνο αλλά από την αδιαφορία του κράτους που δεν φροντίζει να στελεχώσει τις υπηρεσίες που θα πρέπει να αναλάβουν τη φύλαξη του νησιού αλλά και να ανταποκριθεί στο αίτημα για δημιουργία φορέα διαχείρισης αποκλειστικά για τη Χρυσή ο οποίος θα στελεχώνεται από τοπικούς φορείς που γνωρίζουν τις ανάγκες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί