Σαν στο σπίτι του ο Παναθηναϊκός, μπρέικ στο μπρέικ του Ολυμπιακού

Θυμάστε τις εποχές που ο παράγοντας “έδρα” έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο; Ξεχάστε τις, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και η σειρά των φετινών τελικών της Basket League αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Λίγες μέρες μετά το διπλό του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός κατέβηκε στο ΣΕΦ με πείσμα, νίκησε τους Πειραιώτες (71-66), ισοφάρισε στο 1-1 και πήρε πίσω το πλεονέκτημα για πιθανό πέμπτο ματς στο γήπεδό του.

Σε ένα ντέρμπι που ήταν εκπληκτικό στο πρώτο μέρος και αρκετά κακό στο δεύτερο, η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ στηρίχθηκε στον εξαιρετικό Νικ Καλάθη, ενώ οι Ματ Λοτζέσκι – Μάικ Τζέιμς μοιράστηκαν την ευθύνη στο σκοράρισμα. Ο πρώτος ήταν ασταμάτητος στις δύο πρώτες περιόδους, ο δεύτερος έκανε ένα προσωπικό 9-0 σερί που γύρισε το ματς και έδωσε στους πράσινους την ευκαιρία να χτίσουν διαφορά ακόμη και 13 πόντων (52-65).

Οι Πειραιώτες, από την άλλη, δεν είχαν σε καλή βραδιά τον ηγέτη τους, τον Βασίλη Σπανούλη, πήραν λίγα πράγματα από τον Μιλουτίνοφ, λίγα από τον Πρίντεζη, ακόμη λιγότερα από τους ξένους τους. Ρόμπερτς, Στρέλνιεκς, Γουίλτζερ, ΜακΛίν δεν βοήθησαν, ο Παπαπέτρου και ο Παπανικολάου ήταν οι μόνοι “έτοιμοι” γι’ αυτό το ματς και πλέον ο Ολυμπιακός θα πρέπει να γυρίσει στο ΟΑΚΑ για να κάνει μπρέικ στο μπρέικ στο μπρέικ. Με όσα έχουμε δει φέτος από τις δύο ομάδες, δεν θα μας προκαλέσει εντύπωση αν οι ερυθρόλευκοι τα καταφέρουν το απόγευμα  της Κυριακής στην Καλογρέζα.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Η τρεις-δύο άμυνα ζώνης του Παναθηναϊκού έσπασε νωρίς από τον Ρόμπερτς που έβαλε γρήγορα το πρώτο του τρίποντο, την ώρα που οι πράσινοι προσπαθούσαν να χτυπήσουν τα μισμάτς. Λοτζέσκι και Ρίβερς βρίσκονταν στο αρχικό σχήμα, όμως οι Πειραιώτες είχαν τρομερό πείσμα και προηγήθηκαν με 9-4 πριν συμπληρωθεί το τρίτο λεπτό. Ο Καλάθης κράτησε όρθια την ομάδα του με προσωπικές ενέργειες, αλλά η άμυνα των πρασίνων δεν ήταν καλή. Δέχθηκε 15 πόντους σε τέσσερα λεπτά, έβαλε 14 στην επίθεση πριν έρθει το πρώτο ξέσπασμα. Ένα τρίποντο του Λοτζέσκι από την αριστερή γωνία και ένα κάρφωμα του Όγκαστ (μπήκε νωρίς εξαιτίας των δύο γρήγορων φάουλ του Γκιστ) έγραψαν το 15-19 στο 6′, με τον “Λότζο” να βάζει και νέο δίποντο για το 15-21 που ολοκλήρωσε ένα σερί 0-10 για τους φιλοξενούμενους. Οι Πειραιώτες “πελάγωσαν”, μέχρι και παράβαση οκτώ δευτερολέπτων έκαναν, έκλεισαν όμως το δεκάλεπτο, ένα από τα καλύτερα που έχουμε δει σε ντέρμπι αιωνίων τα τελευταία χρόνια, στο -2 (25-27).

Η δεύτερη περίοδος άνοιξε με νέο τρίποντο του Λοτζέσκι (25-30) που έφτασε νωρίς τους 12 πόντους, όμως κάπου εκεί ήρθε η σειρά του Ολυμπιακού να κάνει το δικό του ξέσπασμα και να τρέξει ένα 10-2 για το 35-32 από τα τρίποντα των Γουίλτζερ – Παπαπέτρου. Το timeout του Πασκουάλ έφερε στο ματς τον Βουγιούκα και “ξύπνησε” τον Σίνγκλετον, έσπασε τον ενθουσιασμό των γηπεδούχων, οι οποίοι έχασαν βολές και με τον ρυθμό του αγώνα να πέφτει, δυσκολεύτηκαν να πετύχουν το εύκολο καλάθι. Ο Τζέιμς δεν βοήθησε τον Παναθηναϊκό στην επίθεση, Στρέλνιεκς και Καλάθης αντάλλαξαν από ένα τρίποντο για το 41-40 στο 18′, ο Ρίβερς βρήκε σίδερο σε βολές και lay-ups, έχασε μπάλες μέσα από τα χέρια του και όσο κι αν τον στήριζε ο Πασκουάλ, δεν μπορούσε να βοηθήσει τους πρασίνους που στο ημίχρονο βρίσκονταν στο -3 (43-40). Οι Πειραιώτες είχαν 12/17 δίποντα, 11 ασίστ και 6 λάθη, οι πράσινοι 47% στο δίποντο, 6 τελικές πάσες, αλλά μόλις δύο πόντους στον αιφνιδιασμό και οκτώ από τους παγκίτες τους (4 με 2/7 σουτ ο Τζέιμς).

Όσο εντυπωσιακά ξεκίνησε το ματς, τόσο απογοητευτικά ξεκίνησε η τρίτη περίοδος. Ένα τυχερό τρίποντο του Ρίβερς ήταν το μοναδικό καλάθι που είδαμε στα πρώτα πέντε λεπτά, στα οποία οι δύο ομάδες είχαν 1/15 σουτ (!!!), πριν ο Καλάθης σκοράρει για το 43-45 στο 25′ και καρφώσει ο Γκιστ για το 43-47 στο 26′. Το πρώτο καλάθι του Ολυμπιακού στην περίοδο ήρθε από τον ΜακΛίν μετά από έξι λεπτά και εννέα άστοχες προσπάθειες των γηπεδούχων, με το σερί να φτάνει τα 14 ”σίδερα” αν μετρήσουμε και το τελείωμα του πρώτου μέρους! Ο κακός στο πρώτο μέρος Τζέιμς, βρήκε στο δεύτερο χώρους για να δράσει και έκανε το 50-56 στο τέλος του δεκαλέπτου με δικό του σερί 0-7. Με 2/14 σουτ, έξι λάθη και καμία ασίστ σε αυτή την περίοδο, οι γηπεδούχοι δεν μπορούσαν να περιμένουν κάτι καλύτερο…

Το σερί του Τζέιμς μεγάλωσε (0-9 για το 50-58 στο 31′), ο Παναθηναϊκός έκανε τρία φάουλ πριν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό του τέταρτου δεκαλέπτου και ο Καλάθης έβαλε μεγάλο τρίποντο για το 52-63 στο 32′. Ήταν ένα σημείο που όλα έδειχναν να λειτουργούν υπέρ της φιλοξενούμενης ομάδας, το κοινό του Ολυμπιακού είχε “παγώσει”, ο Μάντζαρης πέταξε δύο βολές, ο Καλάθης έβαλε 2/2 για το 52-65 κι ο Σφαιρόπουλος έριξε στο ματς τον Μπόμπι Μπράουν, 6:30 πριν το τέλος. Ο Αμερικανός έβαλε αμέσως τρίποντο για να ρίξει τη διαφορά στους 10, ο Πρίντεζης έκανε το δικό του ξέσπασμα για το 61-67 στο 36′ κι αυτό το 9-2 άφησε υποσχέσεις για θρίλερ στο φινάλε. Ο Τζέιμς “πλήγωσε” την ομάδα του, οι γηπεδούχοι έκαναν την ύστατη προσπάθεια, μείωσαν στους τέσσερις (65-69 στο 1:27) και τους τρεις με βολή του Μπράουν (67-69 στα 46.5″), πριν οι διαιτητές χρεώσουν με φάουλ τον Παπαπέτρου και βάλει ο Σίνγκλετον  βολή για το 66-70 στα 21.9″.

Στην πιο κρίσιμη επίθεση του αγώνα για τον Ολυμπιακό, ο Σπανούλης πήγε μέχρι την καρδιά της ρακέτας των αντιπάλων του, αστόχησε όμως στο lay-up και δεν κατάφερε να κρατήσει την ομάδα του όρθια. Ο Παναθηναϊκός πήρε την νίκη, ισοφάρισε την σειρά στο 1-1 και η συνέχεια θα δοθεί το απόγευμα της Κυριακής στο ΟΑΚΑ.

O MVP

Μπορεί η στατιστική του Μάικ Τζέιμς να γέμισε, όμως ο Νικ Καλάθης ήταν -ξεκάθαρα- ο MVP του δεύτερου τελικού. Μακράν ο κορυφαίος της αναμέτρησης, έπαιξε 34 λεπτά, σκόραρε 18 πόντους με 3/7 δίποντα, 3/7 τρίποντα και 3/4 βολές, μάζεψε 8 ριμπάουντ, μοίρασε 6 ασίστ, έκλεψε δύο μπάλες, έκοψε ένα σουτ και έκανε μόλις δύο λάθη, λίγες μόλις μέρες μετά από μία κακή ατομική εμφάνιση που μάλλον του έδωσε κίνητρα και τον γέμισε με πείσμα για την ισοφάριση.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Οι επτά πόντοι του Ολυμπιακού στην τρίτη περίοδο (με 2/14 σουτ), συνιστούν την χειρότερη επίδοση της ομάδας του Πειραιά σε ένα δεκάλεπτο στην ιστορία της σε τελικό της Α1 από τη σεζόν 2002/03 κι έπειτα. Ο Σφαιρόπουλος είδε τους παίκτες του να πετούν εννέα βολές στα σκουπίδια, να σουτάρουν με 31% από το τρίποντο, ενώ ουδείς πέτυχε περισσότερα από πέντε καλάθια. Συνολικά, ήταν ένα πολύ μέτριο, αν όχι κακό απόγευμα για τους ερυθρόλευκους.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Κυριολεκτικά στις λεπτομέρειες. Σε ένα σφύριγμα. Στο φάουλ του Παπαπέτρου στο Σίνγκλετον στα 21.9″. Ο Ολυμπιακός έχασε το αμυντικό ριμπάουντ, ο Αμερικανός του Παναθηναϊκού έβαλε μία βολή για το 66-70 που μετέτρεψε το ματς της μίας κατοχής σε ματς των δύο, ο Σπανούλης αστόχησε στην επόμενη επίθεση του Ολυμπιακού και οι πράσινοι πήραν το ματς. Κρίθηκε βέβαια και στην αποκαρδιωτική εμφάνιση των γηπεδούχων στην τρίτη περίοδο, όταν οι Πρωταθλητές Ελλάδας πήραν το momentum και κατάλαβαν ότι είχαν μπροστά τους μια σπουδαία ευκαιρία για να απαντήσουν με μπρέικ στο μπρέικ του ΟΑΚΑ.

Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ: Δεν γέμισε το ΣΕΦ, είχε περίπου 500-600 άδειες θέσεις, πολλοί όμως είχαν “μετακομίσει” στο πέταλο των οργανωμένων για να “σπρώξουν” την ομάδα τους στην νίκη.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Αναστόπουλος, Μάνος, Ανδρικόπουλος

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 25-27, 43-40, 50-56, 66-71

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Σπανούλης 12 (5/8 δίποντα, 0/5 τρίποντα, 5 ασίστ, 2 λάθη), Μιλουτίνοβ 5, Πρίντεζης 9 (2/7 σουτ), Παπανικολάου 6 (2/5 σουτ, 10 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 1 κλέψιμο, 2 κοψίματα), Ρόμπερτς 7 (1), ΜακΛίν 4, Μπράουν 4 (1), Παπαπέτρου 13 (2), Στρέλνιεκς 3 (1), Μάντζαρης, Γουίλτζερ 3 (1).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 6 (2/7 σουτ), Ρίβερς 5 (1/6 σουτ), Γκιστ 8, Λοτζέσκι 13 (2), Καλάθης 18 (3 τρίποντα, 8 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 2 κλεψίματα), Τζέιμς 17 (7/12 δίποντα, 0/4 τρίποντα), Βουγιούκας, Λεκαβίτσιους, Όγκαστ 4, Αντετοκούνμπο.

Τα ομαδικά στατιστικά του Ολυμπιακού: 16/33 δίποντα, 6/19 τρίποντα, 16/25 βολές, 36 ριμπάουντ (29 αμυντικά – 7 επιθετικά), 16 ασίστ, 5 κλεψίματα, 5 κοψίματα, 12 λάθη.

Τα ομαδικά στατιστικά του Παναθηναϊκού: 20/41 δίποντα, 7/18 τρίποντα, 10/15 βολές, 32 ριμπάουντ (26 αμυντικά – 6 επιθετικά), 10 ασίστ, 6 κλεψίματα, 5 κοψίματα, 9 λάθη.

Ο επόμενος αγώνας των δύο ομάδων: θα διεξαχθεί την Κυριακή 10/7 στο ΟΑΚΑ, στις 19:00.

sport24

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί