Πλαστικά απορρίμματα ακόμη και στην Ανταρκτική

Πλαστικά απορρίμματα και τοξικά χημικά εντοπίστηκαν φέτος σε απομακρυσμένα τμήματα της Ανταρκτικής, ενισχύοντας τις αποδείξεις ότι η ρύπανση έχει φτάσει πλέον μέχρι τις άκρες της Γης, ανακοίνωσε σήμερα η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace.

Τα μικροπλαστικά –μικροσκοπικά υπολείμματα από διάφορα πλαστικά προϊόντα, από σακούλες έως λάστιχα αυτοκινήτων– εντοπίστηκαν σε 9 από τα 17 δείγματα νερού που ελήφθησαν ανοιχτά της χερσονήσου της Ανταρκτικής από σκάφος της Γκρινπίς στις αρχές του 2018, υπογράμμισε η οργάνωση.

Επίσης σε 7 από τα 9 δείγματα που ελήφθησαν από χιόνι από το έδαφος της Ανταρκτικής εντοπίστηκαν χημικά που είναι γνωστά ως PFAs (πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες), οι οποίες χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικά προϊόντα και μπορούν να βλάψουν την άγρια ζωή.

“Μπορούμε να σκεφτόμαστε την Ανταρκτική ως έναν απομακρυσμένο και παρθένο άγριο τόπο”, υπογραμμίζει η Φρίντα Μπένγκτσον της εκστρατείας της Greenpeace για την Προστασία της Ανταρκτικής στην ανακοίνωση της οργάνωσης για τα ευρήματα αυτά.

“Ωστόσο από τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή έως τη βιομηχανική αλιεία κριλ, το αποτύπωμα της ανθρωπότητας είναι ευδιάκριτο”, σημείωσε. “Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι ακόμη και οι πιο απομακρυσμένοι βιότοποι της Ανταρκτικής είναι μολυσμένοι με μικροπλαστικά απορρίμματα και ανθεκτικά επικίνδυνα χημικά”.

Σύμφωνα την ίδια ώρα με την περιβαλλοντική υπηρεσία του ΟΗΕ, ρύπανση από πλαστικά έχει εντοπιστεί από την Αρκτική μέχρι την Ανταρκτική και σε απομακρυσμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Τάφρου των Μαριανών στον Ειρηνικό, που είναι το βαθύτερο σημείο των ωκεανών της Γης.

Την Τρίτη, η υπηρεσία αυτή ανακοίνωσε ότι λιγότερο από το ένα δέκατο όλων των πλαστικών που έχουν κατασκευαστεί στον κόσμο μας ανακυκλώνεται και σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλογιστούν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν ή να φορολογήσουν τις σακούλες μιας χρήσης ή τα σκεύη τροφίμων μιας χρήσης για να αναχαιτιστεί το τεράστιο αυτό κύμα ρύπανσης.

Πέρυσι ερευνητές του Πανεπιστημίου Χαλ και του British Antarctic Survey βρήκαν ότι τα επίπεδα μικροπλαστικών στην Ανταρκτική ήταν τα πενταπλάσια από αυτά που αναμενόταν βάσει των υπολογισμών που έκαναν μόνο τοπικές πηγές, όπως ερευνητικά ινστιτούτα και πλοία.

Αυτό σημαίνει ότι η ρύπανση έχει διασχίσει τον Νότιο Ωκεανό, ο οποίος θεωρείται συχνά ως ένα φράγμα στην περιβαλλοντική μόλυνση που προκαλείται από τον άνθρωπο, ενώ την ίδια ώρα οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο αντίκτυπος που θα έχει μακροπρόθεσμα η μόλυνση αυτή στην θαλάσσια ζωή είναι άγνωστος.

Στην άλλη άκρη του κόσμου, ερευνητές στην Γερμανία ανακοίνωσαν τον Απρίλιο ότι οι θαλάσσιοι πάγοι που πλέουν στον Αρκτικό Ωκεανό περιέχουν μεγάλες ποσότητες πλαστικών απορριμμάτων, οι οποίες μπορούν να περάσουν στο περιβάλλον καθώς λιώνουν οι πάγοι εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

“Τα πλαστικά διατηρούνται για εκατοντάδες χρόνια”, επισήμανε τέλος η Ίλκα Πεέκεν του Alfred Wegener Institute for Polar and Marine Research.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί