Κοντονής: Πολυεπίπεδη και εποικοδομητική η συνεργασία μας με το υπουργείο Δικαιοσύνης της Κύπρου

Η συνεργασία των υπουργείων Δικαιοσύνης Ελλάδας και Κύπρου είναι «πολυεπίπεδη, συνεχής και εποικοδομητική», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωνά Νικολάου. «Να γνωρίζουν οι πάντες στην Κύπρο ότι η Ελλάδα ήταν και είναι στο πλευρό της» διαβεβαίωσε ο κ. Κοντονής.

Επιστέγασμα των συνομιλιών ήταν η υπογραφή Μνημονίου Διοικητικής Συνεργασίας, το οποίο, όπως είπε ο Έλληνας υπουργός, δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο ανταλλαγής της τεχνογνωσίας και των εμπειριών των δύο υπουργείων, αλλά και της εμβάθυνσης σε αυτές τις εμπειρίες. Ο κ. Κοντονής εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά, γιατί με τον Κύπριο ομόλογό του υλοποιούν «ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο» πρόγραμμα συνεργασίας των δύο υπουργείων για πάρα πολλούς τομείς των αρμοδιοτήτων τους.

Σημείωσε ότι η συνεργασία επεκτείνεται σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων των υπουργείων Δικαιοσύνης, όπως η επιτάχυνση των δικών, ο τομέας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η διαχείριση των προβλημάτων των φυλακών. «Προγραμματίζουμε λύσεις, ανταλλάσσουμε τεχνογνωσία» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντονή, η οικονομική κρίση, που έπληξε Ελλάδα και Κύπρο, ανάγκασε -«και ίσως είναι το μόνο θετικό»- σε επιτάχυνση λύσεων και μορφών εκσυγχρονισμού στον τομέα της Δικαιοσύνης και της διαχείρισης του σωφρονιστικού συστήματος των δύο χωρών.

Στην Ελλάδα -είπε ο Έλληνας υπουργός- υπήρξε μια μεγάλη καθυστέρηση δεκαετιών, για την οποία υπήρξαν υπεύθυνοι και λογοδοτούν στον ελληνικό λαό. Ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Κύπριο ομόλογο του ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα σύστημα, το οποίο κινείται σε πολλά επίπεδα επιτάχυνσης των δικών στην πολιτική, ποινική και διοικητική Δικαιοσύνη. Επίσης, ενημέρωσε για το σύστημα συνολικής αναμόρφωσης του σωφρονιστικού συστήματος και το πλούσιο νομοθετικό έργο στον τομέα των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επισήμανε, εξάλλου, ότι η συνεργασία Αθηνών – Λευκωσίας επεκτείνεται και στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κλείνοντας ευχαρίστησε την κυπριακή κυβέρνηση και τον συνάδελφό του για την πρόσφατη στήριξη τους στην Ε.Ε. στο θέμα της προληπτικής λογοκρισίας, που προέκυψε με την ανάρτηση Έλληνα δημοσιογράφου στο διαδίκτυο.

O Κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, δήλωσε από την πλευρά του ότι έχει καθιερωθεί στενή συνεργασία των υπουργείων Δικαιοσύνης Κύπρου – Ελλάδος τόσο σε διμερές, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ανέφερε ότι στις συνομιλίες με τον Έλληνα υπουργό δόθηκε έμφαση στα θέματα της αντιμετώπισης της διαφθοράς, στις υποθέσεις διεθνούς προστασίας, στη συνεργασία για την ανάπτυξη προγραμμάτων απεξάρτησης και επαγγελματικής κατάρτισης κρατουμένων, επιμόρφωσης σωφρονιστικών υπαλλήλων, καθώς και σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η προσπάθεια των δύο υπουργείων είναι μεγάλη» σημείωσε ο Κύπριος υπουργός και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες θα προσπαθήσουν να υλοποιήσουν ευρωπαϊκά προγράμματα για ενίσχυση της συνεργασίας τους.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί