«Βουτιά» στο πρώτο υποθαλάσσιο μουσείο των ΗΠΑ

Ένα μουσείο γεμάτο αγάλματα στο βυθό της θάλασσας ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες για το κοινό. Το πρώτο υποθαλάσσιο μουσείο στις ΗΠΑ είναι γεγονός και βρίσκεται στις ακτές τις Φλόριντα.

Ειδικότερα, το Underwater Museum of Art (UMA) βρίσκεται στην πανέμορφη παραλία Grayton, που ξεχωρίζει για την κατάλευκη αμμουδιά και τα κρυστάλλινα νερά της και βρέχεται από τον κόλπο του Μεξικού στο Walton County και αναμένεται να ανοίξει τέλος Ιουνίου.

Οι επισκέπτες θα πρέπει να έχουν καταδυτικό εξοπλισμό προκειμένου να απολαύσουν το υποθαλάσσιο αυτό μουσείο, στο οποίο εκτίθενται επτά γλυπτά σε βάθος 18 μέτρων, τα οποία συνδυάζουν τον υπεύθυνο τουρισμό, την περιβαλλοντική συνείδηση και τη δημιουργικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει κι άλλα υποθαλάσσια μουσεία τόσο στο Κανκούν στο Μεξικό, όσο και στα Κανάρια Νησιά, όπου εκτίθενται 300 αγάλματα από σκυρόδεμα 15 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η «είσοδος» θα είναι ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες, ενώ τα εκθέματα αποτελούν μέρος αφιερώματος στο Aqua-lung του Jacques Cousteau, την πρώτη ανεξάρτητη υποβρύχια αναπνευστική συσκευή.

Μεταξύ άλλων όσοι βουτήξουν στα βαθιά νερά θα έχουν τη δυνατότητα να δουν έναν ανανά, ένα κρανίο και ένα άμορφο χταπόδι, σύμφωνα με το National Geographic. Όλα είναι φιλικά προς το περιβάλλον κι έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν την ενσωμάτωση της θαλάσσιας ζωής, όπως την ανάπτυξη των κοραλλιών, ψαριών και οστράκων.

Για τη δημιουργία του μουσείου χρειάστηκε να συνεργαστούν ο Σύλλογος Πολιτιστικών Τεχνών της Walton County (CAA) και η Ένωση Τεχνητών Ύφαλων του South Walton (SWARA) με την υποστήριξη του Συμβουλίου Τουριστικής Ανάπτυξης του County Walton και της Εθνικής Δωρεάς για Τέχνες.

 


Από το υποθαλάσσιο μουσείο του Κανκούν 

Τα γλυπτά του UMA είναι από σκυρόδεμα -η επιλογή του υλικού έγινε προκειμένου να είναι φιλικά στο θαλάσσιο περιβάλλον- και δεν περιέχουν πλαστικό ή άλλα τοξικά υλικά. Όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, η συλλογή θα μεταφερθεί στο τελικό σημείο της «έκθεσης» με ένα φορτηγό πλοίο, ενώ τα εκθέματα θα κατέβουν και θα «εγκατασταθούν» με προσοχή στον πυθμένα.

Μόλις ολοκληρωθεί η παράδοση, τα εκθέματα αυτής της ιδιαίτερης και πρωτότυπης τέχνης στο πρώτο υποθαλάσσιο μουσείο των ΗΠΑ, θα είναι ανοιχτά στο κοινό.


Από το υποθαλάσσιο μουσέιο στα Κανάρια Νησιά 

«Είναι πολύ εντυπωσιακό το θέαμα, όταν βουτάς στο νερό και βλέπεις τη θαλάσσια ζωή να απλώνεται μπροστά σου μαζί με τα έργα τέχνης», αναφέρει ο Andy McAlexander, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της SWARA, σχετικά με την φιλοσοφία του UMA που θα αλλάζει εκθέματα κάθε χρόνο. «Όταν βλέπετε μικρά ψάρια που καταφεύγουν σε ένα έργο τέχνης, βλέπετε κάτι περισσότερο από την ομορφιά της Τέχνης. Πρόκειται ουσιαστικά για ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο καθένας μας για να διατηρήσει κάτι τόσο εύθραυστο», πρόσθεσε.

tvxs

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί