“Η παραχώρηση χώρου στο κέντρο του Γαζίου, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα περί ηθικής, ισονομίας και δικαιοσύνης”

Ανακοίνωση εξέδωσε η παράταξη “Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου”, αναφορικά με την πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για παραχώρηση μετά από διαγωνισμό χώρου στο κέντρο του Γαζίου για εμπορική εκμετάλλευση.

Αναλυτικά, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

Στο δήμο Μαλεβιζίου δημόσιος χώρος διαχρονικά είναι κάτι το σχετικό: Μπορεί να το διαχειρίζεται η εκάστοτε δημοτική αρχή και εξουσία κατά το δοκούν.

Τη μια φορά χρειάζεται η εκκλησία χώρο στο κέντρο του Γαζίου, μιας πνιγμένης από την κυκλοφορία και την έλλειψη λειτουργικών και ωφέλιμων για τον πολίτη δημόσιων υποδομών πόλης (χώρων στάθμευσης, παιχνιδιού, άθλησης, περιπάτου, πρασίνου κτλ), την άλλη επιχειρηματίες επιθυμούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους επίσης σε παρακείμενους δημόσιους χώρους… κτλ

Όλα αυτά μπορεί να γίνονται με τρόπο νομότυπο, αλλά προκαλούν το δημόσιο αίσθημα περί ηθικής, ισονομίας και δικαιοσύνης. Δεν μπορεί να γίνονται ούτε στο όνομα της πίστης, ούτε στο όνομα της «ανάπτυξης», ούτε στο όνομα ενός κοντόφθαλμου οικονομικού οφέλους.

Η μη αξιοποίηση των δημόσιων χώρων, και η εν συνεχεία μεταβίβασή τους με οποιονδήποτε τρόπο σε οποιαδήποτε άλλα ιδιωτικής φύσης συμφέροντα, αποτελούν μη αποδεκτές πρακτικές.

Η δημοκρατία υπάρχει για να εξισορροπεί τα αντικρουόμενα συμφέροντα, με τρόπο που να ωφελείται η πλειοψηφία των πολιτών και να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον. Τα δε στελέχη της αυτοδιοίκησης πρέπει να λειτουργούν και να πολιτεύονται με γνώμονα το κοινό καλό.

Για να μην καταντήσουμε να έχουμε μια δημοκρατία των μπίζνες, θα πρέπει τα αυτοδιοικητικά στελέχη  να διαχωρίζουν τις μπίζνες από το λειτούργημα που ασκούν.

Ο τρόπος που οι αυτοδιοικητικοί διαχειρίζονται την όποια εξουσία κατέχουν έχει επιπτώσεις για το πώς ο πολίτης βλέπει τα δημόσια πράγματα, την πολιτική, το δήμο, τα κοινά.

Σε αυτά τα φαινομενικά μικρά και ασήμαντα κρίνεται η αξιοπιστία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Όταν ο Νόμος και η Ηθική συγκρούονται μεταξύ τους, ο πολίτης έχει τη σκληρή επιλογή είτε να χάσει την αντίληψή του περί ηθικής, είτε να χάσει το σεβασμό του προς τους Νόμους».

Frederic Bastiat Γάλλος οικονομολόγος και πολιτικός (1801-1850)

Δείτε ακόμη:

Δήμος Μαλεβιζίου: Πώς τμήμα δημοτικού πάρκινγκ παραχωρείται σε επιχείρηση αντιδημάρχου έναντι…75 ευρώ το μήνα! (έγγραφο)

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί