14 κράτη μέλη της Unesco συνηγόρησαν υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα (Βίντεο)

«14 κράτη μέλη συνηγόρησαν υπέρ της επιστροφής των γλυπτών, ενώ ομόφωνα έγινε αποδεκτή η απόφαση των διαπραγματεύσεων «δήλωσε ο Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως ενημέρωσε «δίνεται η εντύπωση πλέον ότι η συντριπτική πλειοψηφία γέρνει υπέρ της Ελλάδας. Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να οδηγηθούμε σε μια λύση»

Όπως υπογράμμισε «η Ελλάδα επικεντρώνεται στα γλυπτά του Παρθενώνα και όχι σε άλλα έργα» προσθέτοντας ότι είναι  «θέμα ηθικής στον πολιτισμό και στα μνημεία». Καμία πολιτισμένη χώρα δεν μπορεί να δεχθεί να έχει αποσπαστεί από ένα άγαλμα το κεφάλι και να βρίσκεται σε άλλη χώρα από το σώμα του αγάλματος εξήγησε μιλώντας για το πολιτιστικό αυτό έγκλημα που είχε τελεστεί στο παρελθόν.

Ένα πρόβλημα 200 χρόνων η ελληνική Πολιτεία το διαχειρίζεται με αποφασιστικότητα και θετικά αποτελέσματα

Όταν επίσημα ένα κράτος κερδίζει σε τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις με θετικό τρόπο είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την προβολή και τη διαφήμισή του σημείωσε ο κ. Παντερμαλής επισημαίνοντας ότι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα που κρατάει περίπου 200 χρόνια το διαχειρίζεται σήμερα η ελληνική Πολιτεία με ποιοτικά χαρακτηριστικά,  αποφασιστικότητα και αποτελέσματα.

Η συνεδρίαση της διακυβερνητικής είχε θέμα την επιστροφή όλων των έργων τέχνης στις χώρες που ανήκουν όπου και για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε από την Unesco στο κείμενο της Σύστασης που υιοθετήθηκε ειδικά για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, οι πολιτιστικές, ιστορικές, νομικές και ηθικές διαστάσεις του ζητήματος αυτού.

«Για πρώτη φορά, η Διακυβερνητική Επιτροπή της Unesco αναγνωρίζει, στο κείμενο της Σύστασης, η οποία υιοθετήθηκε ειδικά για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, τις ιστορικές, πολιτιστικές, νομικές και ηθικές διαστάσεις του ζητήματος της επιστροφής των Γλυπτών, τα οποία ανήκουν σε εμβληματικό μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Ιδιαίτερης επίσης σημασίας είναι και το γεγονός ότι η Επιτροπή και σε άλλη απόφασή της εκφράζει τη συνεχιζόμενη ανησυχία και το σκεπτικισμό της για το ζήτημα των Γλυπτών και καλεί τις δύο πλευρές να βρουν μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο μακροχρόνιο αυτό ζήτημα» σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) μετά τη συνάντηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της Unesco για την Προώθηση της Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης ή την Αποκατάσταση τους σε περίπτωση Παράνομης Ιδιοποίησης (ICPRCP).

 avgi.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί