Για γεώτρηση στη Μεσόγειο ετοιμάζεται η Τουρκία πριν τις εκλογές

Στο λιμάνι της Αττάλειας αγκυροβόλησε το υπό τουρκική σημαία γεωτρύπανο «Fatih» (Πορθητής), όπου αναμένεται να προετοιμαστεί, ώστε τις επόμενες εβδομάδες να ξεκινήσει την πρώτη μεγάλου θαλάσσιου βάθους γεώτρηση της Τουρκίας στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες και στοιχεία που δημοσιεύουν τεχνικά στελέχη της Τουρκικής Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO) αλλά και του γεωτρύπανου, η Τουρκία έχει επεξεργαστεί και προετοιμαστεί μέχρι τώρα για δύο γεωτρήσεις, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος».

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους στόχους «Αλάνια 1» και «Φινίκη 1» που έχουν εντοπιστεί με σεισμογραφικά που έγιναν μεταξύ 2013 και 2016, τα οποία επεξεργάστηκε πρώτα η νορβηγική Polarcus και μετέπειτα η TPAO. Οι στόχοι καθορίστηκαν μετά την πραγματοποίηση δισδιάστατων και τρισδιάστατων σεισμογραφικών στο πλαίσιο υλοποίησης των έργων «FINIKE MAZ 3D Project» και «MERSIN 3D Project», που προηγήθηκαν ανάλογου παράνομου σχεδίου που υλοποιήθηκε στον κόλπο Αμμοχώστου με δύο σειρές σεισμογραφικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πρώτη γεώτρηση με το «Fatih» θα επιχειρηθεί στον στόχο «Αλάνια 1» ανοικτά του κόλπου της Αττάλειας προς τα ανατολικά, σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ του γνωστού τουρκικού θερέτρου της Αλάνιας και του ακρωτηρίου του Ακάμα, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από τον Ακάμα, που φαίνεται να βρίσκεται στα όρια μεταξύ της μέσης γραμμής που χωρίζει τις δύο χώρες. Η δεύτερη γεώτρηση, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, θα είναι στα ανοικτά του κόλπου Αττάλειας με δυτική κατεύθυνση, στον στόχο «Φοινίκη 1» και σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από το Καστελλόριζο.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, επιδιώκεται ημερομηνία έναρξης της πρώτης γεώτρησης λίγο πριν τις εκλογές στην Τουρκία, με τις εκλογές να αποτελούν και την αιτία ενδεχόμενων εκπλήξεων ως προς τη δραστηριότητα του τουρκικού γεωτρύπανου, λόγω του απρόβλεπτου της πολιτικής συμπεριφοράς του Ερντογάν.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τις δύο γεωτρήσεις της ExxonMobil στο τεμάχιο 10, ενώ ταυτόχρονα, στην ενεργειακή μας γειτονιά εξελίξεις σημειώνονται και στον Λίβανο. Συγκεκριμένα, εκεί βρίσκονται στις τελικές διευθετήσεις για την πρώτη γεώτρηση στην αποκλειστική ζώνη της χώρας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί από τη γαλλική ΤΟΤΑL ως επιχειρησιακή διαχειρίστρια των δικαιωμάτων που κατέχει μαζί με την ιταλική ΕΝΙ και τη ρωσική NOBATEK σε δύο τεμάχια του Λιβάνου. Η συνεργασία των ΤΟΤΑL-ΕΝΙ στην ΑΟΖ του Λιβάνου, στα δύο τεμάχια, δείχνει ότι η γαλλο-ιταλική συμμαχία των δύο κολοσσών, αφορά στην ευρύτερη περιοχή και ενισχύει και τη συμμαχία τους στην Κύπρο.

Το Βήμα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί