“Διαιτητής” στο Ελαφονήσι ο Φορέας Διαχείρισης: Τι αλλάζει από φέτος

Αυξημένες αρμοδιότητες σε περιοχές NATURA όπως το Λαφονήσι και ο Μπάλος στα Χανιά, αποκτά από φέτος ο Φορέας Διαχείρισης με την εφαρμογή της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης να ξεκινά από φέτος σταδιακά, φιλοδοξώντας να δώσει τέλος στις έριδες μεταξύ των δύο όμορων Δήμων, Κισσάμου και Κανδάνου – Σελίνου, ως προς την διαχείριση της περιοχής.

elafonhsiΤη Δευτέρα 5 Ιουνίου 2018, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης με θέμα την διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής του Ελαφονησίου. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου κος Αντώνης Περάκης, ο Δήμαρχος Κισσάμου κος Θεόδωρος Σταθάκης, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης κος Πέτρος Λυμπεράκης και στελέχη των εν λόγω φορέων.

Ο Πρόεδρος του Φορέα ενημέρωσε τις δημοτικές αρχές για την επικαιροποίηση του εθνικού καταλόγου του δικτύου Natura 2000, την επέκταση της χωρικής αρμοδιότητας του Φορέα στο σύνολο των περιοχών του δικτύου Natura του νομού Χανίων καθώς και το ρόλο του με βάση το πρόσφατο νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του.

Επικεντρώνοντας στο Ελαφονήσι ενημέρωσε τους Δημάρχους ότι στις 5/4/2018 εγκρίθηκε από τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (Ε.Π.Μ.) για την περιοχή η οποία προβλέπει τη ζωνοποίηση της προστατευόμενης περιοχής και καθορίζει τις επιτρεπόμενες χρήσεις σε κάθε ζώνη. Επιπλέον αφού εξήγησε ότι η Ε.Π.Μ. αποτελεί το επίσημο εργαλείο διαχείρισης μέχρι την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, ζήτησε από τους Δημάρχους συνεργασία για την εφαρμογή των προβλέψεων της.

Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η εφαρμογή του συνόλου των προβλέψεων αυτών δεν είναι δυνατόν να λάβει χώρα εν μία νυκτί, ζήτησε τη συμβολή των Δήμων για τη σταδιακή εφαρμογή της. Ανέφερε, τέλος ότι η συγκεκριμένη συνάντηση είναι η πρώτη από σειρά συναντήσεων που θα πρέπει να ακολουθήσουν για την αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων της περιοχής.
Οι Δήμαρχοι από την πλευρά τους ενημέρωσαν τον ΦΔ για το καθεστώς που επικρατεί σήμερα στην περιοχή ενώ έθεσαν και τα διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση της περιοχής. Δήλωσαν ότι συμφωνούν με τη σταδιακή εφαρμογή της Ε.Π.Μ. ενώ εξέφρασαν την επιθυμία τους για τη συνεργασία με τον ΦΔ ως θεσμικό όργανο που εμπλέκεται στη διαχείριση της περιοχής.

Μετά από τη σχετική ανταλλαγή απόψεων, αποφασίστηκαν από κοινού τα παρακάτω:
1. Να ξεκινήσει άμεσα η σταδιακή εφαρμογή των προβλέψεων της Ε.Π.Μ.
2. Ο Φορέας Διαχείρισης να συντάξει πρόταση σχετικά με την τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ε.Π.Μ. η οποία θα τεθεί στο τραπέζι προκειμένου να ληφθεί από κοινού, μεταξύ ΦΔ και Δήμων, μια απόφαση αποδεκτή από όλες τις πλευρές, στη βάση της προστασίας των οικοσυστημάτων της περιοχής.
3. Ο Φορέας Διαχείρισης να ενημερώσει με επιστολή όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στη διαχείριση της συγκεκριμένης περιοχής για το ρόλο του Φορέα Διαχείρισης και το περιεχόμενο της Ε.Π.Μ.

zarpanews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί