Δραγασάκης στους πρεσβευτές της Ε. Ε. : Η ανάκαμψη της οικονομίας πλέον είναι εδραιωμένη και θα ενταθεί

Συνάντηση εργασίας με τους πρεσβευτές των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατόπιν πρωτοβουλίας της πρεσβείας της Βουλγαρίας στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Προεδρίας του Συμβουλίου της EE που ασκεί η Βουλγαρία, είχε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι Ελλάδα κινείται με μεθοδικότητα και ταχύτητα με σκοπό στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου να πιστοποιηθεί και η τυπική ολοκλήρωση της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης του Προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε πως η ελληνική πλευρά, έχοντας υλοποιήσει στο ακέραιο τις δικές της δεσμεύσεις, αναμένει από τους Θεσμούς να υλοποιήσουν κι εκείνοι τα δύο βήματα που υπολείπονται, από την πλευρά τους:

Σε συνέχεια των Eurogroup του Μαΐου 2016 και του Ιουνίου 2017, θα πρέπει να συμφωνηθούν οι απαραίτητες ενέργειες ελάφρυνσης του χρέους, που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του, θα δημιουργούν συνθήκες προβλεψιμότητας και θα επιτρέπουν στην Ελλάδα να δανείζεται απρόσκοπτα από τις αγορές, κάτι που άλλωστε αποτελεί το βασικό στόχο του Προγράμματος.

Καθώς το Πρόγραμμα ολοκληρώνεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, είναι ουσιαστικό να προσδιοριστούν με σαφήνεια οι όροι της περιόδου έπειτα από αυτό. Εκείνο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι συνθήκες που να επιβεβαιώνουν τόσο στην ελληνική κοινωνία, που υπέστη τόσες θυσίες, όσο και διεθνώς ότι η χώρα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, όπως συνέβη με όσες χώρες βρέθηκαν σε αντίστοιχη θέση.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε, όπως πληροφορείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η Ελλάδα ανακτά βαθμούς αυτονομίας σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη ρευστότητα διεθνώς κι αυτό από τη μία απαιτεί εγρήγορση από την άλλη δημιουργεί αυξημένη ευθύνη.

«Δεν αιφνιδιαζόμαστε όμως από τις εξελίξεις αυτές» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Γ. Δραγασάκης, αναφέροντας ότι ακριβώς εκ των προτέρων η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους εταίρους της, διαμορφώνει δεδομένα που θωρακίζουν τη χώρα έναντι εξωγενών προκλήσεων. Στην κατεύθυνση αυτή τόνισε ότι συμβάλλουν:

Η ανάκαμψη της οικονομίας που πλέον είναι εδραιωμένη και σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις θα ενταθεί. Μάλιστα, τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την αύξηση του ΑΕΠ τόσο σε επίπεδο τριμήνων όσο και σε επίπεδο έτους, επαληθεύουν αυτήν την προοπτική.

Η για πρώτη φορά στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα ύπαρξη ενός δικού μας συνεκτικού αναπτυξιακού σχεδίου, ανέφερε ο Αντιπρόεδρος που συμπλήρωσε: Η Ολιστική Αναπτυξιακή Στρατηγική, η οποία προέκυψε έπειτα από ευρεία και πλουραλιστική διαβούλευση, βασίζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, ανταποκρίνεται στα πρότυπα των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και αξιοποιεί τη διεθνή εμπειρία και τις βέλτιστες καλές πρακτικές.

Η προοπτική μιας συμφωνίας για το χρέος που θα δίνει ένα σαφές μήνυμα στις αγορές και δεν θα επιμερίζει στην ελληνική οικονομία μεγαλύτερο βάρος από όσο μπορεί να αντέξει.

Η δημιουργία μιας ασπίδας προστασίας μέσω cash buffers, σε συμφωνία με τους Θεσμούς, που θα λειτουργεί αποκλειστικά ως «απόθεμα ασφαλείας» για τα επόμενα χρόνια. «Ούτε ζητούμε ούτε μας προτάθηκε προληπτική γραμμή στήριξης», σημείωσε ακομη ο κ. Δραγασάκης, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη να στηριχθεί και πάλι στις δικές της δυνάμεις, στη βάση ασφαλών και δοκιμασμένων επιλογών άλλων χωρών που εξήλθαν Προγραμμάτων, όχι να καταφύγει σε μη λύσεις που προσθέτουν αβεβαιότητα και κόστος.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, αυτοί οι τέσσερις άξονες προσφέρουν την αναγκαία αυτοπεποίθηση στη χώρα για την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018. Αυτοπεποίθηση που επιδίωξη είναι να μεταφραστεί σε εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών για τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και τους παραγωγικούς μετασχηματισμούς που υλοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων (κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, χρήσεις γης κ.ά.) που συνιστούν διαρθρωτικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση της δυναμικής αυτής.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε εξάλλου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης στην προοπτική της Βαλκανικής Συνεργασίας και Συνανάπτυξης, η οποία αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της Ολιστικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής. Όπως επισήμανε, οι βαλκανικές χώρες διαθέτουν ορισμένα κοινά στρατηγικά πλεονεκτήματα και στόχος πρέπει να είναι η από κοινού και προς όφελος όλων αξιοποίησή τους. Στην κατεύθυνση αυτή υπογράμμισε ότι κινείται η δημιουργία διακρατικών υποδομών που αναβαθμίζουν συνολικά τη θέση και τη σημασία της περιοχής στις υπό αναδιάταξη διεθνείς οικονομικές σχέσεις.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι πρεσβευτές αναγνώρισαν, σύμφωνα με πληροφορίες του Πρακτορείου, τα σημαντικά βήματα προόδου της Ελλάδας και ενθάρρυναν τη συνέχιση των αλλαγών που προσελκύουν διεθνείς επενδύσεις και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί