Με επιτυχία οι εκδηλώσεις για την 151η επέτειο της Μάχης του Λασιθίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν στην ιστορική περιφέρεια του Λασιθίου οι επετειακές εκδηλώσεις για την 151η επέτειο της μεγαλύτερης Μάχης της ανατολικής Κρήτης, κατά την μεγάλη Κρητική επανάσταση του 1866-69 παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας ξεκίνησε το πρωί με την επίσημη στρατιωτική υποδοχή, στην Ιερά Μονή Παναγίας Κρουσταλλένιας που υπήρξε το αρχηγείο των επαναστατών της Μάχης του 1867. Ο κ. Παυλόπουλος παρακολούθησε την δοξολογία χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ειρηναίου και του Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κκ Γερασίμου και του Θεοφιλέστατου Επίσκοπου Λεύκης κ. Ευμένιου.

Ακολούθησε απόδοση τιμών από μικτά στρατιωτικά αγήματα, και στην συνέχεια κατάθεση στεφάνου από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο μνημείο των ηρώων στο πάρκο Ελευθερίας μετά την ανάγνωση του πανηγυρικού από τον καταγόμενο από την περιοχή Ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη. Τις εκδηλώσεις του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου χαιρέτησαν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, εκ μέρους της κυβέρνησης ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής , ο επίσης καταγόμενος από το Τζερμιάδων Ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης, η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, ο εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων Βουλευτής Μανόλης Θραψανιώτης, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Πλευράκης ο οποίος μετέφερε χαιρετισμό του Υπουργού Εξωτερικών, ο Βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχτηκε στο Τζερμιάδων επίτιμος Δημότης του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου από τον Δήμαρχο Γιάννη Στεφανάκη ο οποίος του προσέφερε ως δώρο αντίγραφο αφιερώματος τελετουργικής Μακεδονικής ασπίδας, που βρέθηκε κατά τις ανασκαφές του 1899 στο Δικταίον Άντρον και αποδεικνύει, όπως τόνισε ο δήμαρχος, ότι ο πολιτισμός μας από την Μακεδονία μέχρι την Κρήτη είναι ενιαίος και αδιαίρετος, τα σύμβολά μας ενιαία και αναγνωρίσιμα.

Στην αντιφώνηση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στα μηνύματα της ελευθερίας και εντυπωσιασμένος από την ομορφιά του τόπου και τους ανεμόμυλους τους οποίους δεσμεύτηκε έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου, να βοηθήσει ώστε να ενταχθεί η περιοχή στην πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.
Ακολουθώντας το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης που επιμελήθηκε ο Δήμαρχος κ. Στεφανάκης, ο κ. Παυλόπουλος επισκέφθηκε το λαογραφικό μουσείο του Αγίου Γεωργίου όπου γνώρισε την παραδοσιακή διαδικασία κατασκευής του ανεμόμυλου και φυλάσσονται τα λάβαρα της μεγάλης Κρητικής επανάστασης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τέλος την Πλατεία Ευρώπης την είσοδο της σπηλιάς γέννησης του Δία και απαρχής της Ευρώπης -Δικταίου Άντρου- όπου ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης τον ενημέρωσε για την ύψιστη αρχαιολογική και μυθολογική σημασία του σπηλαίου.

Ο Δήμαρχος Οροπεδίου για τις ιστορικές-επετειακές εκδηλώσεις ευχαριστεί δημόσια: Την Εκκλησία της Κρήτης, τον Πρόεδρο και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου, τους Αντιδημάρχους, το προσωπικό του δήμου και των νομικών προσώπων του, τους πολίτες που με ενθουσιασμό συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, τον ιστορικό-συγγραφέα Γιώργο Παναγιωτάκη για την ξενάγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Γεωργίου, την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, το Κέντρο Υγείας, τους διευθυντές των σχολικών μονάδων, τους συνεργάτες του δήμου, τον αγροτικό συνεταιρισμό οροπεδίου Λασιθίου για τα δώρα που προσέφερε, τον εκπολιτιστικό-λαογραφικό σύλλογο «Άγ.Γεώργιος» ΕΛΣΟΛ για την προετοιμασία των χώρων του λαογραφικού μουσείου, τους τοπικούς φορείς και συλλόγους, τους εθελοντές, το μουσικό συγκρότημα του Αντώνη Φραγκάκη και την χορευτική ομάδα του Θανάση Ταμιωλάκη για την καλλιτεχνική κάλυψη των εκδηλώσεων και τα Μέσα Ενημέρωσης-Δημοσιογράφους που κάλυψαν τις λαμπρές εκδηλώσεις. Χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο Δήμαρχος κ. Στεφανάκης αναφέρει:
«Η πρόσφατη διοργάνωση της εκδήλωσης για τους εορτασμούς της ιστορικής Μάχης του Λασιθίου και της ανακήρυξης σε επίτιμο δημότη της Αυτού Εξοχότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν μία δοκιμασία για όλους μας. Μία δοκιμασία που κατά γενική ομολογία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Για το Οροπέδιο Λασιθίου το γεγονός της 2ης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας σε διάστημα 10 μηνών σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη του κορυφαίου θεσμού του Έθνους στον δήμο μας και μας εξασφαλίζει διαχρονικά, συνεργασίες σε κορυφαίο επίπεδο.

Ως Δήμος προγραμματίσαμε με κάθε λεπτομέρεια την επίσκεψη της ΑΕ του Προέδρου της Δημοκρατίας στα 5 χαρακτηριστικά σημεία που επιλέξαμε εντός του Οροπεδίου και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι καταφέραμε και οργανώσαμε άψογα την κορυφαία επίσκεψη στα σημεία αυτά:

Ι. Μ. Παναγίας Κρουσταλλένιας και
Πάρκο Ελευθερίας στον Άγιο Κωνσταντίνο
Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων “Αντώνιος Βορεάδης” στο δημαρχείο στο Τζερμιάδων
Λαογραφικό Μουσείο στον Άγιο Γεώργιο
Πλατεία Ευρώπης στο Ψυχρό όπου και παρατέθηκε το επίσημο γεύμα

Τέτοιου είδους κορυφαίες διοργανώσεις απαιτούν κόπο, αφοσίωση και πολύ προσωπικό χρόνο. Αισθάνθηκα ιδιαίτερα υπερήφανος όταν η εθιμοτυπία της Προεδρίας της Δημοκρατίας κατά την αναχώρηση του Προέδρου εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή της για την διοργάνωση.
Ως Δήμαρχος, ευχαριστώ, για την υπέρβαση που κάνατε και τη νέα συνθήκη που διαμορφώσατε για τον μικρό αλλά σπουδαίο Δήμο μας. Είστε πολύτιμοι συνεργάτες, σε κάθε προσπάθεια που αναδεικνύει τον ιστορικό Δήμο μας. Μόνο με συνεργασία, συνέργεια, καταφέρνουμε την επίτευξη στόχων».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί